Zelene, bijele ili s ružičastim vrhom – kraljevske su šparoge ponovno u našoj kuhinji. Šparoge su izvrsna, nutritivno bogata i zdrava namirnica. Odlična za zdravlje jetre, bubrega te pluća, a posebno su bogate vitaminima A, B i K.
Osim toga sadrže i eterična ulja, aminokiseline, željezo, fosfor, kalcij, mangan, arsen, vanilin, jantarnu kiselinu te vrlo malo šećera. Odlične su za osobe koje su na dijetalnoj prehrani zbog svoje niske kalorične vrijednosti.
Odlične su za dijetalnu prehranu i izvrsne za zdravlje
Zdravstvene prednosti šparoga brojne su, od jačanja kostiju do borbe protiv bubrežnog kamenca, anemije, kroničnog bronhitisa, dijabetesa i čišćenja bubrega i mjehura. Donosimo vam osnovni recept za šparoge, klasično jelo s mladim krumpirom i šunkom te nekoliko recepata za slasne umake koje možete poslužiti uz ovo jelo.
Šparoge s mladim krumpirom i šunkom
Sastojci za četiri osobe:
- 800 g mladog krumpira
- po 1 kg bijelih i zelenih šparoga
- 20 g maslaca
- 1 žlica šećera
- 1 ploškica limuna
- 150 g kuhan šunke
- sol
Priprema: Krumpir ogulite, operite i u slanoj vodi kuhajte 20-25 minuta. Šparoge operite. Bijele ogulite cijele, a zelenima donju trećinu te odrežite vrhove. Zatim ih stavite u kipuću vodu pomiješanu s maslacem, šećerom, limunom i solju te kuhajte 15-18 minuta. Krumpir ocijedite, a šparoge izvadite i ostavite da se ocijede. Krumpir i šparoge te ploške kuhane šunke razdijelite na tanjure zajedno s umakom.
Za pripremu ovog jela potrebno vam je svega pola sata, a iznimno je zdravo. Jedna porcija sadrži oko 260 kcal, 18 g bjelančevina, 7 g masnoće i 31 g ugljikohidrata.
Uz ovo jelo poslužite neki od slasnih umaka koje je prejednostavno napraviti:
1/ Pesto od bundeve s dodatkom rukole
Sastojci za četiri osobe:
- 2 režnja češnjaka
- 60 g sjemenki bundeve,
- 2 svežnjića rukole,
- 100 ml maslinovog ulja
- 30 g grubo razmrvljenog parmezana
- sol i papar
Priprema: Češnjak oljuštite i nasjeckajte. Tavu zagrijte te u njoj nasuho popržite sjemenke bundeve i češnjaka. Rikulu očistite, operite i ocijedite. Zatim polovicu izmiksajte zajedno sa 50 ml ulja. Dodajte preostalu rukolu, preostalo ulje i parmezan te izmiksajte. Pesto stavite u zdjelicu te posolite i popaprite.
Umak pripremite za svega 20 minuta, a porcija sadrži oko 320 kcal, 7 g bjelančevina, 35 g masnoća te 6 g ugljikohidrata.
2/ Umak od paprike s gorušicom
Sastojci za četiri osobe:
- 2 crvene paprike
- 2 režnja češnjaka
- 1 svežanj gorušice
- 100 g punomasnog vrhnja
- ž100 g kiselog vrhnja
- sol i papar
Priprema: Papriku prerežite i uklonite joj sjemenke. Zatim je pecite u pećnici na grillu dok se na kožici ne počnu stvarati mjehurići. Papriku izvadite i prekrijte vlažnom krpom. Češnjak oljuštite i nasjeckajte. Gorušicu operite, protresite i nasjeckajte. Papriku oljuštite i nasjeckajte. Punomasno vrhnje pomiješajte s kiselim vrhnjem te posolite i popaprite. Umiješajte tri četvrtine paprike i gorušice, a s ostatkom ukrasite jelo.
Za pripremu ovog jednostavnog umaka potrebno vam je tek 20 minuta, a porcija sadrži oko 120 kcal, 2 g bjelančevina, 10 g masnoća i 4 g ugljikohidrata.
3/ Umak balsamico s vlascem i lukom
Sastojci za četiri osobe:
- 60 g crvenog luka
- 150 g rajčica
- 50 ml balzamiranog ulja
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 žlica šećera
- 50 ml temeljca
- sol i papar
- 1 žlica naribane korice 1 limuna
- 2 svežnja nasjeckanog vlasca
Priprema: Luk oljuštite i narežite na kockice. Rajčice operite, raščetvorite, uklonite im sjemenke i narežite ih na kockice. Ocat pomiješajte s uljem, šećerom, temeljcem, solju i paprom. Umiješajte luk, limunovu koricu, vlasac i rajčice.
Potrebno vam je svega 10 minuta za pripremu, a porcija sadrži 210 kcal, 1 g bjelančevina, 21 g masnoća te 8 g ugljikohidrata.
4/ Voći umak začinjen curryjem
Sastojci za četiri osobe:
- 1-2 crvena čilija
- 2-3 grančice korijandra
- 1 mango, 1 papaja
- 1 žlica ulja
- 2 žlice curryja
- sol i papar
Priprema: Čili operite, prerežite, uklonite mu sjemenke te ga nasjeckajte. Mango i papaju ogulite, prerežite, uklonite sjemenke, odnosno košticu te usitnite meso. U loncu zagrijte ulje te propirjajte curry i čili. Ostavite da se ohladi. Kockice manga izmiksajte s curryjem te posolite i popaprite. Umiješajte korijander i kockice papaje.
Za pripremu ovog voćnog umaka potrebno vam je 20 minuta, a porcija sadrži samo 65 kcal, 1 g bjelančevina, 3 g masnoća te 9 g bjelančevina.
5/ Umak od graška
Sastojci za četiri osobe:
- 30 g luka
- 30 g slanine
- 2 žlice ulja
- 100 ml bijelog vina
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g zamrznutog graška
- sol, papar i šećer
Priprema: Luk očistite i nasjeckajte. Slaninu narežite na kockice. U loncu zagrijte ulje te popržite slaninu i luk. Potom ulijte vino i vrhnje te kuhajte tri minute. Dodajte grašak, prokuhajte ga pa izmiksajte štapnim mikserom. Umak istresite u cjedilo, a kada se dobro ocijedi, začinite solju, paprom i šećerom. Svega 15 minuta potrebno je da pripremite ovaj slasni umak, a porcija sastoji 200 kcal, 6 g bjelančevina, 18 g masnoća i 9 g ugljikohidrata.
6/ Hollandaise umak začinjen sa šafranom i narančom
Sastojci za četiri osobe:
- 0,2 g niti šafrana
- 200 g maslaca
- 3 žumanca
- 100 ml narančina soka
- 60 ml bijelog vina
- sol i papar
Priprema: Šafran pomiješajte u posudici s tri žlice tople vode. Maslac stavite u lonac i otopite ga na umjerenoj vatri. Žumanca stucite u metalnoj posudi uronjenoj vruću vodu zajedno s narančinim sokom, šafranom i bijelim vinom. Na kraju još posolite i popratite.
Za pripremu vam je potrebno 20 minuta, a porcija sadrži 410 kcal, 3 g bjelančevina, 45 g masnoća i 2 g ugljikohidrata.
Fotografije: Unasplash