Ponedjeljak, 12 veljače, 2024

Izbalansirana prehrana: Crveno meso – zdravije i od špinata!

Crveno krto meso je među najbogatijim izvorima željeza - dovoljno je 100 g ovog mesa da osiguramo i do četvrtinu dnevnih potreba za ovim važnim mineralom koje naše tijelo koristi za bolji rad imuniteta, proizvodnju energije i povećanje kisika u svim organima

Crveno meso je mnogo puta ‘optuženo’ da izaziva srčane bolesti i dijabetes. No stručnjaci s uglednog američkog Sveučilišta Harvard to su nakon opsežnih istraživanja opovrgnuli. Neprerađeno crveno meso, tvrde, izvor je važnih nutrijenata pa je njegova umjerena konzumacija dio zdrave, pravilno izbalansirane prehrane.Istraživanja su pokazala i kako je crveno krto meso među najbogatijim izvorima željeza. Također, dovoljno je 100 g ovog mesa da osiguramo i do četvrtinu dnevnih potreba za  važnim mineralom koje naše tijelo koristi za poboljšanje funkcioniranja imunološkog sustava, proizvodnju energije i povećanje kisika diljem organskih sustava.

Bogat izvor željeza

Uz to, dokazano je i kako željezo prenosi kisik u mišiće, pomažući im da funkcioniraju ispravno te pomaže povećati otpornost organizma na stres i bolesti. Jedna od najčešćih posljedica nedostatka željeza u našem tijelu je osjećaj premorenosti i iscrpljenosti. Poznata je kao anemija, odnosno stanje u kojem u krvi nema dovoljan broj eritrocita odnosno crvenih krvnih zrnaca.

Kako se željezo u mesu nalazi u obliku koji se puno bolje apsorbira (15-35%), nego željezo čiji su izvor namirnice biljnog podrijetla. Preporučuju se konzumiranje crvenog mesa poput konjskog, govedine i teletine. Uz to, dnevno se preporuča barem 2 do 3 konzumirati namirnice iz skupine crveno meso, riba, jaja i mahunarke, a pritom jedan obrok treba iznositi 75-100 grama.

Najukusnije i – najkvalitetnije

U kulinarskoj terminologiji, crveno meso je ono meso koje prije pripreme ima crvenu boju, dok nutricionisti pod crvenim mesom smatraju meso sisavaca. U tu vrstu svrstava se meso govedine (junetine, teletine), svinjetine, ovčetine (janjetine) te kozje meso. Pri tome, krti, odnosno nemasni dio navedenog crvenog mesa predstavljaju odresci buta, leđa i filei.

Upravo taj dio crvenog mesa je i najkvalitetniji, a gurmani bi dodali i – najukusniji!
Naime, krto crveno meso izvanredan je izvor proteina, vitamina B1, B3, B6 i B12, te minerala fosfora, cinka i željeza. Dovoljno je 100 g krtog crvenog mesa dnevno da osiguramo oko 25% i više dnevnog preporučenog unosa navedenih nutrijenata. Također, 10% i više dnevnog preporučenog unosa vitamina B2, B5 te minerala selena.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime