Subota, 8 siječnja, 2022

Izbalansirana prehrana: Crveno meso – zdravije i od špinata!

Crveno krto meso je među najbogatijim izvorima željeza - dovoljno je 100 g ovog mesa da osiguramo i do četvrtinu dnevnih potreba za ovim važnim mineralom koje naše tijelo koristi za bolji rad imuniteta, proizvodnju energije i povećanje kisika u svim organima

Crveno meso je mnogo puta ‘optuženo’ da izaziva srčane bolesti i dijabetes, no stručnjaci s uglednog američkog Sveučilišta Harvard to su nakon opsežnih istraživanja opovrgnuli – neprerađeno crveno meso, tvrde, izvor je važnih nutrijenata pa je njegova umjerena konzumacija dio zdrave, pravilno izbalansirane prehrane.

Istraživanja su pokazala i kako je crveno krto meso među najbogatijim izvorima željeza, te je dovoljno 100 g ovog mesa da osiguramo i do četvrtinu dnevnih potreba za ovim važnim mineralom koje naše tijelo koristi za poboljšanje funkcioniranja imunološkog sustava, proizvodnju energije i povećanje kisika diljem organskih sustava.

Bogat izvor željeza

Uz to, dokazano je i kako željezo prenosi kisik u mišiće, pomažući im da funkcioniraju ispravno te pomaže povećati otpornost organizma na stres i bolesti. 
Jedna od najčešćih posljedica nedostatka željeza u našem tijelu je osjećaj premorenosti i iscrpljenosti, odnosno anemija, odnosno stanje u kojem u krvi nema dovoljan broj eritrocita odnosno crvenih krvnih zrnaca.
Kako se željezo u mesu nalazi u obliku koji se puno bolje apsorbira (15-35%), nego željezo čiji su izvor namirnice biljnog podrijetla, nutricionisti preporučuju konzumiranje crvenog mesa poput konjskog, govedine i teletine. Uz to, dnevno se preporuča barem 2 do 3 konzumirati namirnice iz skupine crveno meso, riba, jaja i mahunarke, a pritom jedan obrok treba iznositi 75-100 grama.

Najukusnije i – najkvalitetnije

U kulinarskoj terminologiji, crveno meso je ono meso koje prije pripreme ima crvenu boju, dok nutricionisti pod crvenim mesom smatraju meso sisavaca. U tu vrstu svrstava se meso govedine (junetine, teletine), svinjetine, ovčetine (janjetine) te kozje meso. Pri tome, krti, odnosno nemasni dio navedenog crvenog mesa predstavljaju odresci buta, leđa i filei.

Upravo taj dio crvenog mesa je i najkvalitetniji, a gurmani bi dodali i – najukusniji!
Naime, krto crveno meso izvanredan je izvor proteina, vitamina B1, B3, B6 i B12, te minerala fosfora, cinka i željeza. Dovoljno je 100 g krtog crvenog mesa dnevno da osiguramo oko 25% i više dnevnog preporučenog unosa navedenih nutrijenata te 10% i više dnevnog preporučenog unosa vitamina B2, B5 te minerala selena.

Pročitajte još...

Chez Darling: Umjesto detoxa vrijeme je za comfort food: pohano meso i brownies

Da su normalna sad bi već naveliko miksali smutije za ručak/doručak/večeru; razmjenjivali detox recepte; ispijali hektolitre čaja od koprive; pasli tone salate... S početkom siječnja zdrava prehrana/mršavljenje/vitalnost bili bi imperativ, ali ovaj siječanj je sve drugačije – i tražimo utjehu u hrani...

Branka Ilakovac: U Hrvatskoj godišnje bacimo više od 380.000 tona hrane!

Znate li da se u Hrvatskoj po osobi na razini kućanstva godišnje baci 75 kilograma hrane? Istina je da je to nešto manje od europskog prosjeka koji iznosi 92 kilograma po osobi, no činjenica je da su kod nas kućanstva dominantniji proizvođač otpada od hrane od ostalih sektora.

Delikatesa za Badnjak: Napravite riblji namaz od lososa, tune i(li) orade

U našoj se tradiciji na Badnjak posti, pa se taj dan i pripremaju uglavnom riblja jela. Bez obzira koje ste vrste ljubitelj, neka se ove godina na blagdanskom stolu nađu i namazi, a mi vam donosimo recepte za tri vrlo ukusna i za - prste polizati

Nakon prejedanja: 8 provjereno najboljih dijeta za mršavljenje i 4 koje trebate izbjegavati

Najvažnije što morate učiniti prije usvajanja novog načina prehrane jest postaviti sebi sljedeća pitanja: Je li održiva? Zabranjuje li određenu hranu, uključujući vašu omiljenu? Možete li ostati na ovoj dijeti dok se družite s prijateljima ili idete u restorane?

Povezano

Sladoledni sendviči: Birajte konfete ili brownie – a možete i obje verzije!

Osim što su izvrsni desert, sendviči sa sladoledom su fantastični za svaku priliku i ukus. Ohlađeno tijesto za kolačiće možete kombinirati s drugim okusima i aromama

Po jutru se dan poznaje: Ovdje se jede provjereno najbolji doručak u Splitu!

Restoran Allora nezaobilazna je splitska kulinarska destinacija, a nudi, među ostalim, raznovrsnu à la carte ponudu doručaka te ćete se naći na slatkim i slanim mukama jer svako jelo mami da ga isprobate

Najpopularniji TikTok recepti u 2021. godini na koje ste možda zaboravili

Naši okusni pupoljci zaslužuju ponovno proživjeti ugodu najpopularnijih TikTok jela - i već nestrpljivo čekamo koja će nam zanimljiva i otkačena jela donjeti 2022. godina!

Bigoš s teletinom i gljivama: Varivo koje godi u svako doba godine, a posebice zimi

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba, a posebice nakon blagdana. Klasici su često pravi evergreen

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime