Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Vrsna čokolada i LaChocolate: Hrvatske ‘etičke’ čokolade osvajaju svijet!

Upoznajte hrvatske brendove koji posebnu pažnju pridaju korištenju najkvalitetnijeg kakaovca koji dolazi s plantaža koje posluju etički. U ponudi imaju razne kombinacije - od čokolada s medom i kiselom višnjom, do onih s pivom i rakijom!

Postoje dvije vrste ljudi, oni koji ne vole čokoladu i oni koji su ovisni o istoj. Pogodite u koju skupinu mi spadamo? Mliječna, tamna, bijela ili ruby – ne možemo odabrati omiljenu.Iako su uz čokoladu vežu najčešće negativne konotacije poput onih da sadrži previše šećera i loša je za zdravlje, posljednjih godina struka se sve više slaže kako ona ipak ima brojne benefite. Čokolada je dobra za koncentraciju, umanjuje simptome PMS-a, a odličan je i afrodizijak.
Vrsna čokolada i LaChocolate hrvatski su brendovi čokolada, a posebnu pažnju pridaju korištenju najkvalitetnijeg kakaovca koji dolazi s plantaža koje posluju etički. U ponudi imaju razne kombinacije – od čokolada s medom i kiselom višnjom, do onih s pivom i rakijom!

Vrsna Čokolada – vrsna_chocolates

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vrsna Chocolates (@vrsna_chocolates)

Mirko Reizl još je kao student 80-ih snivao o vrhunskim čokoladnim delicijama koje bi na najbolji mogući način promovirale Hrvatsku i sve njezine ljepote. Ostvarenju sna priključili su se njegova supruga Jozefina, a nakon studija dizajna i sin Fran.
Zajedničkim snagama započela je čokoladna priča obitelji Reizl. “Gotovo 4 godine bavimo se proizvodnjom čokolade. Nakon dugog čokoladnog sna obitelji Reizl početkom 2018. godine nastale su prve delicije čokolade u proizvodnji Vrsna Chocolates,” otkrio nam je Fran.

Zbog modernog ropstva na plantažama biraju etičke vrijednosti

Prilikom mnogih obilazaka svjetskih gastro sajmova obitelj Reizl primijetila je kako postoji više nijansi i karakteristika čokolada. Čokoljupcima poput njih svijet čokolade postepeno se otkrivao u kušanju raznih sorti i tipova čokolada, od standardnih mliječnih do artisan bean-to-bar čokolada čije se karakteristike teško mogu tek tako opisati.
Uvjerili su se da čokolada zasluženo nosi naziv ‘hrana bogova’, jer se prehrambene vrijednosti i okus te porijeklo kakaa profinjeno i bez mane idealno stapa u simfoniju nevjerojatnog iskustva za sva osjetila. Prilikom upoznavanja spoznali su i onu lošu stranu vezanu uz čokoladu, a to je česta primjena modernog ropstva na plantažama kakaovca. Zato se obitelj Reizl od početka opredijelila za čokoladu koja sadrži etične vrijednosti, tj. svaka komponenta dolazi iz brižno čuvanog i vođenog imanja, gdje se obitelji brinu da se ne izrabljuju djeca i žene, dapače da se u njih ulaže stipendijama i potiče kultura održivog razvoja zajednice.
Upravo ta širina i upoznavanje s čitavom lepezom okusa Reizlovi su odlučili otvoriti novo poglavlje na svom poslovnom putu. Od 2002. vodili su tvrtku distribucije robe široke potrošnje, ali s postepenim zasićenjem i otkrivanjem beskrajnog horizonta čokolada najlogičnije im je bilo početi proizvoditi vlastitu čokoladu.

U ponudi imaju sva 4 tipa čokolade

“Okuse je teško pobrojati, ali u ponudi nudimo sva 4 tipa čokolade; tamnu, mliječnu, bijelu i ruby čokoladu. Selekcije i kombinacije koje svaka od njih ima variraju od kiselkastih voćnih dodataka poput maline i jagode, preko aromatične mente i limunske trave pa sve do orašastih plodova poput pistacija i prženih kakaovih sjemenki”, kazao nam je Fran.
Uz to što su izrazito fine, čokolade u proizvodnji obitelji Reizl, sadrže niz certifikata koje još dodatno oplemenjuju čokoladu. Time su čokolade primjerene veganskoj i vegeterijanskoj primjeni, ne sadrže gluten, a uz sve to u certificiranog odjelu organske proizvodnje stvara se i 100% organska čokolada.
“Od početka 2021. proizvodimo selekciju organskih čokoladnih tabli koji sadrže najbolje od prirode. Time smo htjeli dati obol svim etičnim karakteristika proizvodnje. Tako je pokrenut i brend ‘Reizl’ koji podcrtava komponentu odgovornog načina stvaranja čokolade, prilikom čega zagovaramo uzgajivače kakaovca zapadne Afrike i južne Amerike, i sve koji osjećaju privrženost i doprinose takvom načinu življenja.”

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Vrsna Chocolates (@vrsna_chocolates)

Za čokoladu vrijedi pravilo: o ukusima se ne raspravlja

Do novih okusa dolazi ovisno o njihovoj kreativnosti i željama njihovih klijenata.
“Imamo sjajnu i poticajnu skupinu čokoljubaca koji nas ohrabruju kako bismo stvorili posebne spojeve okusa. Kombinacije okusa se često promatraju kroz prizmu uparivanja i kušanja različitih i vjerojatno ‘čudnih’ okusa. Tako je uvriježeno pravilo, kao i u općenitom kulinarstvu, kako kombinacije slatkog i kiselog sjajno odgovara. S time na umu nešto slatko poput karamele sjajno paše s kiselim maslinama ili krastavcima. Takve ekstravagantne fuzije nismo imali priliku često raditi, jer se većina čokoljubaca ipak orijentira na standarde poput tamne čokolade sa soli ili mliječne s orašastim plodovima. Ali zanimljivo je zamisliti što bi se sve moglo zajedno upariti. Tako nam je najzanimljiviji spoj mliječne čokolade s medom i kiselom višnjom. Za proces stvaranja takvih okusa potrebno malo vremena, ali puno promišljanja i razmjene ideja s okolinom. Najpopularniji proizvodi su selekcije čokolada s prirodnim posipima. Te čokolade su lijepe na pogled, a još finije za osjet okusa. Naravno svaki čokoljubac dobro poznaje okuse koje najviše voli, tako da se pokušavamo ne navezivati na osobne preference preporuka, jer oko čokolade zaista vrijedi uvaženo pravilo: o ukusima se ne raspravlja”
rekao nam je Fran. 
Tamna vina dobro odgovaraju slađim tipovima čokolada poput njihovih mliječnih ‘Decada’ s jagodom i mentom, ili pak njihovom ‘Mirakul’ zlatnom čokoladom. Dok primjerice jedan slaniji sir ili pršut dobro odgovara uz čokoladu s većim udjelom kakaovca poput njihove ‘DarkEST’ 83% tamne čokolade. Uparivanje je uvijek jako zabavno tako da taj aspekt i slobodu uvijek prepuštaju njihovim cijenjenim suradnicima i kupcima kao popratni element u uživanju čokolade.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Vrsna Chocolates (@vrsna_chocolates)

Custom made praline su veoma popularne

Svaki dan im započinje dobro – jer započinje čokoladama. Od mirisa svježe čokolade koji se provlači prostorom, do prilike da se tu i tamo kuša neka nova kombinacija nastala baš tog jutra. Nema ljepšeg od 30-ak grama vrhunske čokolade. Ono po čemu su možda najpoznatiji su njihove praline, a proizvode čitav niz različitih oblika, prirodnih boja i okusa. “Teško je pobrojati koliko ih ima, ali vjerojatno naša respektirana selekcija pralina „Diversa“ može nabrojati nekih 14 tipova pralina koje unutra dolaze. Naravno na razne upite stvaramo i custom-made praline tako da bi se zbroj time mogao popeti na višeznamenkasti brojku. U sklopu proizvodnje obitelji Reizl jedna od bitnijih komponenti je mogućnost personalizacije čokolade za prigode poput poslovnih darova, zahvalnica za vjenčanja, promidžbenog materijala ili slično. U fokusu nam je ponuda različitog načina personalizacije, do odabira sastojaka za čokoladu, boja pralina, vrsta i bojica vezica, boje kutijice, dizajna itd. Svaka ova stavka podložna je promjeni, što je veliki broj naših suradnika učinilo zadovoljnim partnerima od kojih se veliki broj vrati po ponovni zahtjev za uslugom personalizacije vrhunskih čokoladnih delicija” kazao je Fran.

LaChocolate – @lachocolate.hr

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Čokoladnica 𝑳𝒂 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 (@lachocolate.hr)

Irena Kučiš-Tomažin za sebe kaže kako je veliki gurman i obožavatelj hrane, oduvijek rado kuha, peče slastice i istražuje razne kombinacije okusa. Kada je pokretala posao u Hrvatskoj nije bilo slične trgovine i u tome je vidjela priliku.
“Suprug je profesionalno igrao košarku i često smo putovali te smo potaknuti onime što smo vidjeli i probali na brojnim putovanjima u inozemstvu odlučili otvoriti čokolateriju i čajoteku u mom rodnom Zagrebu. U njoj smo željeli objediniti zdrav život i slatke strasti kroz promociju kulture ispijanja pravih čajeva i ponudu čokoladnih proizvoda od vrhunskog kakaa i najbolje belgijske čokolade”
, otkriva nam Irena.

Njihova tvrtka postoji već 16 godina i za njih radi više članova njihove obitelji. Počeci su bili svakako izazovni u smislu ogromne energije, truda i vremena koje su uložili u pokretanje ovog posla. Većinu stvari odradili su apsolutno sami, od osobne edukacije i osmišljavanja izgleda brendova do izgleda ambalaže i same prodaje.
“Na našim prostorima dominantan je običaj ispijanja kave satima i zaista smo se trudili kupcima približiti kulturu ispijanja čajeva i sve benefite koji uz to idu. Zbog toga smo tijekom godina posjetili plantaže s kojih stižu naši čajevi  u Kini, Indiji, Nepalu, Šri Lanki i puno toga naučili i prenosili to znanje dalje kroz naš brend CHAI s najvećom ponudom od preko 200 pravih čajeva u rinfuzi i pribora za pripremu čaja, koji se mogu kupiti u našim čajotekama i na web shopu. Kroz brend LA CHOCOLATE ponudili smo i vrhunske belgijske praline, čokolade i maštovite čokoladne delicije pristupačne svima. Biti poduzetnik u Hrvatskoj nije nimalo lako, pogotovo u ova vremena, ali opstali smo zbog tvrdoglavosti, ljubavi i truda koji ulažemo, naših motiviranih zaposlenika i naših dragih vjernih kupaca koji su prepoznali našu kvalitetu i na tome smo zahvalni”, kaže Irena. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Čokoladnica 𝑳𝒂 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 (@lachocolate.hr)

Imaju više od 100 vrsta čokolada u ponudi

Čokolade se proizvode u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji većinom po njihovoj vlastitoj recepturi, a trude se uvijek pratiti svjetske trendove i uvijek ponuditi nešto novo. U ponudi imaju preko 100 vrsta čokolada, od onih sa kakaom iz raznih dijelova svijeta (Madagaskar, Ekvador..) do čokolada sa aromama i posipima od voća, orašastih plodova i ušećerenog cvijeća. Kod njih ćete tako naći i čokoladu s pivom, rakijom, cvijećem, zelenim čajem i ruby čokoladu. Ono što se najviše traži su ručno rađene čokoladne table posipane voćem i orašastim plodovima koje izrađuju s natpisom po želji kupaca koji ih naručuju nekoliko dana unaprijed najčešće za rođendanske poklone i druge posebne prilike.
“Naša najzanimljivija kombinacija okusa je definitivno naša kolekcija čokolada sa soli koja je i svjetski trend posljednjih godina. Kupcima je to u početku bilo neobično ali su oduševljeni tim kombinacijama kao što su sol i karamela, limun ili bučine sjemenke. Blaga nota soli u čokoladi naime izvrsno naglašava i izvlači okus vrhunskog kakaa u njoj i savršen je spoj koji se zaista mora probati. Kao sirovinu za sve naše čokolade upotrebljavamo Barry Callebaut koja je najfinija i najkvalitetnija belgijska čokolada koja postoji. Barry Callebaut se radi samo iz single origin organskih zrna kakaovca biranih lokalnih farmi, i strogo kontroliranog podrijetla i kvalitete “, otkriva nam Irena.

Izrađuju i posebne čokoladne figure

U ponudi imaju razne čokoladne figure koje se proizvode u posebnim kalupima i to od mliječne, tamne ili bijele čokolade.
“Imamo zaista veliki izbor od onih za poklon najmlađima kao što su čokoladne nogometne lopte, jestive puzzle, kopačke, životinje, auti, pa do nekih za odrasle kao što je šminka, čokoladne kravate i erotične figure. One su omiljen poklon. Također čuno izrađujemo i čokolade od raznog cvijeća, od latica ruže pa do poljskog cvijeća, te kamilice i lavande. Najčešće su njima oduševljene žene jer su nježan i lijep dar za svaku priliku”, kaže Irena.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Čokoladnica 𝑳𝒂 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 (@lachocolate.hr)

Posebne praline za svaki događaj

U ponudi imaju i preko 80 vrsta pralina. Napravljene su od najfinije belgijske čokolade, s raznim punjenjima, kremama, likerima i alkoholnim pićima, voćem i orašastim plodovima.
“Moguće ih je kupiti na komad ili u našim bombonijerama koje možete složiti i sami odabirući veličinu i izgled kutije i okuse. Neke klasične najprodavanije praline su uvijek u ponudi, a sezonski dodajemo i nove praline. Na primjer za Božić, Uskrs i Valentinovo imamo posebne u obliku prigodnih motiva i u posebnoj ambalaži, a trenutno imamo ljetnu selekciju pralina sa okusima trešnje, jagode, limuna, egzotičnog voća i koktela” objašnjava nam Irena. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime