Petak, 24 svibnja, 2024

Za gurmane: 5 jednostavnih koraka do savršeno pahuljaste – kvinoje

Kada se pripremi pravilno, preukusna je, puna proteina, a kuha se brže u odnosu na hranu koju ćete naručiti i dobiti dostavom. Želite li izbjeći zamke vlažne, gorke kvinoje, slijedite naših 5 smjernica za pripremu ove gurmanske poslastice

Kvinoja je već neko vrijeme zvijezda na kulinarskoj sceni, no još uvijek postoji velik broj zaljubljenika u gastronomiju i kuhanje kojima je ona poprilična nepoznanica.Za pripremu je potrebno nešto znanja i vještine, na kraju svega trud se isplati jer se radi o jednoj od najvrijednijih i najzdravijih namirnicama koje poznajemo.

Prava gurmanska poslastica

Kada se pripremi pravilno, preukusna je, puna proteina, a kuha se brže u odnosu na hranu koju ćete naručiti i dobiti dostavom. Želite li izbjeći zamke vlažne, gorke kvinoje slijedite naših 5 smjernica za pripremu ove gurmanske poslastice. 

1/ Operite je temeljito
Kvinoja je po prirodi gorkastog okusa jer sadrži ‘saponin’ pa, ako se se ispere, neće imati fini okus. Možete koristiti cjedilo kako vam kvinoja ne bi skliznula dok je perete. 

2/ Koristite manje vode
Smanjite vodu na3/4 šalice za svaku šalicu kvinoje. Ovisno o pakiranju, slijedite upute koje su napisane. 

3/ Ne zaboravite na sol
Samo malo soli može dati zadnji ‘touch’ okusu, posebice kada je riječ o žitaricama. 

4/ Oduprite se porivu da miješate
Za pravilno kuhanje sve žitarice trebaju ostati netaknute tijekom kuhanja. Još jedan važan savjet: ostavite poklopac na loncu dok se kvinoja kuha. 

5/ Produžite ‘vrijeme kuhanja’
Nakon kuhanja ostaviti poklopac nekoliko (5) minuta na loncu. Bit ćete nagrađeni pahuljastom kvinojom savršene teksture. 

Jednostavan recept s kvinojom

(kao samostalan obrok, prilog ili u kombinaciji sa povrćem ili salatom za ručak) 

  • šalica kvinoje (dobro oprane)
  • 3/4 šalice vode (ili juhe)
  • 1/4 žličice soli

Priprema: 

  1. Pomiješajte kvinoju, vodu i sol u malom loncu i sve zakuhajte. Poklopite poklopcem, smanjite vatru i kuhajte sve dok se sva voda ne upije i na površini stvori rupa od pare. Kuhajte otprilike 15 minuta. 
  2. Maknite lonac s vatre, pa ostavite da sve odstoji još pet minuta (ne mičite poklopac). Prije posluživanja lagano promiješajte kvinoju vilicom. 

Isprobajte i guštajte u svom obroku! 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime