Ponedjeljak, 10 siječnja, 2022

Za gurmane: 5 jednostavnih koraka do savršeno pahuljaste – kvinoje

Kada se pripremi pravilno, preukusna je, puna proteina, a kuha se brže u odnosu na hranu koju ćete naručiti i dobiti dostavom. Želite li izbjeći zamke vlažne, gorke kvinoje, slijedite naših 5 smjernica za pripremu ove gurmanske poslastice

Kvinoja je već neko vrijeme zvijezda na kulinarskoj sceni, no još uvijek postoji velik broj zaljubljenika u gastronomiju i kuhanje kojima je ona poprilična nepoznanica.

Za pripremu je potrebno nešto znanja i vještine, na kraju svega trud se isplati jer se radi o jednoj od najvrijednijih i najzdravijih namirnicama koje poznajemo.

Prava gurmanska poslastica

Kada se pripremi pravilno, preukusna je, puna proteina, a kuha se brže u odnosu na hranu koju ćete naručiti i dobiti dostavom. Želite li izbjeći zamke vlažne, gorke kvinoje slijedite naših 5 smjernica za pripremu ove gurmanske poslastice. 

1/ Operite je temeljito
Kvinoja je po prirodi gorkastog okusa jer sadrži ‘saponin’ pa, ako se se ispere, neće imati fini okus. Možete koristiti cjedilo kako vam kvinoja ne bi skliznula dok je perete. 

2/ Koristite manje vode
Smanjite vodu na3/4 šalice za svaku šalicu kvinoje. Ovisno o pakiranju, slijedite upute koje su napisane. 

3/ Ne zaboravite na sol
Samo malo soli može dati zadnji ‘touch’ okusu, posebice kada je riječ o žitaricama. 

4/ Oduprite se porivu da miješate
Za pravilno kuhanje sve žitarice trebaju ostati netaknute tijekom kuhanja. Još jedan važan savjet: ostavite poklopac na loncu dok se kvinoja kuha. 

5/ Produžite ‘vrijeme kuhanja’
Nakon kuhanja ostaviti poklopac nekoliko (5) minuta na loncu. Bit ćete nagrađeni pahuljastom kvinojom savršene teksture. 

Jednostavan recept s kvinojom

(kao samostalan obrok, prilog ili u kombinaciji sa povrćem ili salatom za ručak) 

  • šalica kvinoje (dobro oprane)
  • 3/4 šalice vode (ili juhe)
  • 1/4 žličice soli

Priprema: 

  1. Pomiješajte kvinoju, vodu i sol u malom loncu i sve zakuhajte. Poklopite poklopcem, smanjite vatru i kuhajte sve dok se sva voda ne upije i na površini stvori rupa od pare. Kuhajte otprilike 15 minuta. 
  2. Maknite lonac s vatre, pa ostavite da sve odstoji još pet minuta (ne mičite poklopac). Prije posluživanja lagano promiješajte kvinoju vilicom. 

Isprobajte i guštajte u svom obroku! 

Pročitajte još...

12 trikova da se osjećate sito i fit! Bonus: gubite i višak kilograma!

Otkrijte jednostavne načine kako jesti zdravo i puno praktičnih primjera kako imati vitk(ij)u liniju. I nije uopće teško, kao što neki misle

Odabrali gurmani: Hrvatska na 4. mjestu najboljih nerazvikanih svjetskih kuhinja

Prema izboru 250 chefova i foodieja napravljen je popis deset država koje treba staviti na svoje gastro ture. Hrvatska se nalazi na četvrtom mjestu - odmah iza Filipina, Vijetnama i Meksika. 

Top 3 cjelovite žitarice koje su znatno zdraviji izbor od – bijele riže

Za sve koji žele konzumirati što zdravije verzije žitarica donosimo 3 zamjene kojima možete preskočiti manje zdraviju rižu - onu bijelu - i savjete kako ih pripremiti

‘Body neutrality’ – pokret koji se zalaže da prestanemo osuđivati sebe

Čini se kako smo se umorili od toga da pod svaku cijenu moramo voljeti svoje tijelo. Umjesto pozitivnog, stigao je neutralan stav ? 'volim svoje tijelo takvo kakvo jest', a prigrlili su ga i celebrityji poput Taylor Swift i Jameele Jamil.

Povezano

Sladoledni sendviči: Birajte konfete ili brownie – a možete i obje verzije!

Osim što su izvrsni desert, sendviči sa sladoledom su fantastični za svaku priliku i ukus. Ohlađeno tijesto za kolačiće možete kombinirati s drugim okusima i aromama

Po jutru se dan poznaje: Ovdje se jede provjereno najbolji doručak u Splitu!

Restoran Allora nezaobilazna je splitska kulinarska destinacija, a nudi, među ostalim, raznovrsnu à la carte ponudu doručaka te ćete se naći na slatkim i slanim mukama jer svako jelo mami da ga isprobate

Najpopularniji TikTok recepti u 2021. godini na koje ste možda zaboravili

Naši okusni pupoljci zaslužuju ponovno proživjeti ugodu najpopularnijih TikTok jela - i već nestrpljivo čekamo koja će nam zanimljiva i otkačena jela donjeti 2022. godina!

Bigoš s teletinom i gljivama: Varivo koje godi u svako doba godine, a posebice zimi

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba, a posebice nakon blagdana. Klasici su često pravi evergreen

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime