Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Za prste polizati: TOP 6 domaćih džemova i pekmeza

Mnogi ne znaju razliku između marmelade, džema i pekmeza, a mi smo ih objasnili i pronašli najukusnije domaćih proizvođača

Marmelade, džemovi i pekmezi imaju zajedničkih karakteristika, to jest proizvode se od voća uz dodatak šećera, pektina i limunske kiseline, a da bi se dobila voćna slastica, koriste se različite vrste, količine i kombinacije voća i načini pripreme. Upravo su te karakteristike ujedno i kriteriji po kojima se međusobno razlikuju. Ovisno o udjelu voća koji sadrže, postotku šećera, načinu obrade voća od kojih se pripremaju, razlikuju se marmelade, džemovi i pekmezi.



Mnogi ne znaju razliku između marmelade, džema i pekmeza, a s obzirom na to da EU za marmeladu priznaje samo proizvode napravljene od agruma, tj. limete, naranče, limuna i mandarine, proizvođači su bili prisiljeni re-kategorizirati i preimenovati svoje pekmeze i marmelade od citrusnog voća u džemove, a džemove od citrusnog voća u extra džemove.

Što je džem?

Džem se uvijek pravi od cjelovitog ili izrezanog voća, kuhanog u kašu sa šećerom, tvoreći gusti, voćni namaz. Džem se maže na tost, svježe kiflice ili koristi kao podloga za kolače. Džem, ako se pravilno napravi i stavi u sterilne staklenke, može se skladištiti do godinu dana, jer količina šećera u džemu u kuhanju pomaže u zadržavanju kvalitete.

Glavna karakteristika džema je to da sadrži krupne komadiće neoguljenog ili oguljenog voća u glatkom namazu te moraju biti vidljivi. Inače se priprema od jedne vrste voća, no mnoge domaćice kombiniraju razno voće i time dobivaju nove okuse. Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi namaz jer je omjer dodavanja šećera na količinu voća 1:1 (1 kg voća se ukuhava s 1 kg šećera).

Što je pekmez?

Pekmez se radi ukuhavanjem voćne kaše više ili jedne vrsta voća. U pekmez se dodaje (ali i ne mora) šećer, a postotak dodanog šećera ne smije biti veći od 20% ukupne količine voća koje se ukuhava. Najčešće se priprema od marelica i šljiva, a može sadržavati komadiće voća.

Što je marmelada?

Za razliku od pekmeza i džema, marmelada je glatki i gust voćni namaz koji najčešće mažemo na palačinke ili kruh. Za razliku od džema u kojem je poželjno imati komadiće voća i pekmeza koji tolerira vrlo malo komadića voća, marmelada ne smije sadržavati nikakve komadiće voća. Pravi se od soka voća ili pulpe koje se obavezno pasira.

Kako bi bio što gušći, obično mu se dodaje želin koji mu daje potrebnu karakterističnu gustinu. Iako se priprema od svih vrsta voća koje ima puno soka i pulpe, najčešće se priprema od citrusnog voća. Struktura marmelade treba biti blistava i svijetla i zahtjeva malo kompliciraniju metodu pripreme. Marmelada se može koristiti na isti način kao džem i pekmez – na tostu i kiflicama, ali ne i kao podloga tartu jer se topi vrlo brzo.

Sad kad znamo razliku između džema, pekmeza i marmelade, izdvajamo najbolje domaće proizvode koje morate okušati.

1/ ZEST&co

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Cellulite Creator (@cellulite_factory)

 2/ Dida Boža

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Dida Boža (@dida_boza)

3/ Regina Adriatica

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Regina Adriatica (@regina_adriatica)

4/ Šinjorina Smokva

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Sandra Babac (@sinjorinasmokva)

 5/ B&N

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli B&N Domaći pekmez od šljiva (@domacipekmezbin)

6/ Destilerija AurA

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Destilerija AurA (@destilerijaaura)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime