Ponedjeljak, 8 travnja, 2024

Jednostavni trikovi za uspješnu borbu protiv – kovrčanja kose

Vlaga u zraku nekima uopće ne smeta - dok drugima kvari svaki plan za savršenu frizuru. Rezultat? Ravna kosa postaje valovita, valovita kosa postaje kovrčava, a kovrčava kosa stvara još čvršće kovrče.

Vlaga u zraku nekima uopće ne smeta – dok drugima kvari svaki plan za savršenu frizuru. Kada je vrijeme vlažno, zrak ima visoku koncentraciju molekula vode, koje su bogate atomima vodika. Te se molekule vode vežu za kosu, povećavajući broj vodikovih veza, što može dovesti do toga da se kosa savija ili veže za druge niti kose. Rezultat? Ravna kosa postaje valovita, valovita kosa postaje kovrčava, a kovrčava kosa stvara još čvršće kovrče.Ako vam je pri tom kosa suha i oštećena to stvara dodatne poteškoće. Postoji nekoliko jednostavnih savjeta i trikova kojima se možete boriti protiv toga – čak i u danima najveće vlage u zraku. Bitno je održavati prirodnu vlažnost kose tako da vlaga izvana manje utječe na nju.

Koristite odgovarajući šampon i regenerator

Važno je odabrati odgovarajuće proizvode prema vašem tipu kose. Primjerice, ako imate  prirodno kovrčavu kosu, ako često oblikuje kosu uz pomoć toplinskih uređaja ili ako je kemijski tretirate – koristite proizvode koji sadrže visoku dozu hidratacije. Na tržištu je dostupan velik broj šampona i regeneratora koji su specifični baš za određeni tip kose ili problem koji imate.

Koristite kreme za kosu

U borbi protiv neželjenog kovrčanja pomoći će vam održavanje prirodne vlažnosti i mekoće vlasi prije nego idete van. Nakon što upotrijebite hidratantni regenerator koji treba isprati s kose, frizeri preporučuju korištenje krema koje se ne ispiru kako biste povećali razinu vlage i hidratacije. Odaberite onaj koji je lagan, ne masti kosu i ne nadražuje vlasište. 

Koristite zaštitu od topline

Bilo da koristite fen, glačalo ili uvijač za kosu, važno je da koristite sredstvo za zaštitu od topline. Često ne razmišljamo koliko štete toplina može nanijeti našoj kosi. Usporedite to s odlaskom na plažu bez kreme na sunčanje – to zasigurno ne biste učinili. Isto vrijedi i za vašu kosu – zaštita je nužna!

Isprobajte uvijanje pomoću ulja i trakica za kosu

Ako želite da vam kovrče budu ljepše stilizirane i da izbjegnete prekomjerno kovrčanje – isprobajte uvijanje uz pomoć ulja i trakica. Nanesite hidratantno ulje za kosu bez silikona, ravnomjerno od sredine kose prema vrhovima. Ova tehnika je odlična za one s ispucalom i suhom kosom. Razdvojite kosu na četiri dijela, a potom svaki dio na još tri ili četiri manja pomoću gumica za kosu. Zatim pomoću malih trakica uvijte svaki pramen i ostavite da se prirodno osuši te polako uklonite trakice. Umjesto trakica možete isprobati i neki drugi način uvijanja, primjerice onaj uz pomoć pletenica.

Nanesite malo laka za kosu

Svaki frizer savjetuje da na kraju frizuru učvrstite s malo laka za kosu – ali nemojte pretjerivati. Lak za kosu je jedan od najboljih načina da ju zaštitite od neželjenog kovrčanja. Izaberite lak za kosu prilagođen vašem tipu kose.

Izbjegavajte prečesto pranje kose

Ako vam kosa tijekom dana postane problematična ne morate ju nužno prati da bi sljedeći dan izgledala bolje. Zapravo je pretjerano pranje jedan od najvećih krivaca za isušivanje, a s tim i neukrotivo kovrčanje kose. Ponekad vam je potrebno samo malo suhog šampona. Ako se probudite s masnim korijenom i kovrčavim vrhovima, nanesi suhi šampon, pređite preko ručnikom i stilizirajte vašu frizuru kao i inače – glačalom, uvijačem i sl.

Fotografije: Unasplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime