Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Serum istine: Maskne – maske za zaštitu ipak imaju negativnu posljedicu

Neophodan vid zaštite nas i onih oko nas potaknuo je nažalost promjene i na koži lica donijevši nam nepravilnosti u vidu upalnih procesa. I dok maske s razlogom na našim licima ostaju još neko vrijeme, akne pod njima definitivno neće – prilagodimo li se situaciji

Godina u znaku pandemije na tren je preokrenula svakodnevicu, uvela neka nova pravila i postavila nam maske na lice kod svakog ozbiljnijeg obavljanja obaveza.
Neophodan vid zaštite nas i onih oko nas nažalost je potaknuo promjene i po pitanju kože lica donijevši nam tzv. maskne, nepravilnosti u vidu upalnih procesa na koži. Dok maske s razlogom na našim licima ostaju još neko vrijeme, akne pod njima definitivno neće – prilagodimo li se situaciji.Maskne su (obično) mehaničke akne
Češća pojava prištića, akni i mitesera, ali i perioralnog dermatitisa te izuzetno dehidrirane kože na licu zapravo nisu neuobičajeni i novi znakovi nošenja zaštitnih maski. S ovim se poteškoćama redovito susreću zdravstveni radnici čiji posao diktira njihovo nošenje ili pak osobe koje redovito nose kacige. Međutim, maskne su trenutno najistaknutiji problem kad je u pitanju njega lica, ponajviše zato što se javljaju i na bradama te obrazima onih koji nikad prije nisu iskusili borbu s aknama. U pitanju su tzv. acne mechanica, odnosno oblik upalnih akni koje nastaju trljanjem materijala od kojeg je maska izrađena o kožu. Time nastaju iritacije te upale dlačnih kanala (folikulitis) ili općenita mikrooštećenja koja narušavaju hidrolipidnu barijeru kože i čine je naprosto ranjivom.

Maske same po sebi izrađene su tako da predstavljaju barijeru, nešto okluzivno i teksturalno gusto što nas štiti od vanjskih utjecaja. Međutim, akne pod maskom neće se pojaviti svima i uvijek te apsolutno nisu razlog za nenošenje ove fizičke zaštite. Kad nastaju, obično se u istom trenutku poklapa više čimbenika kao što su:

  • jače lučenje sebuma
  • sklonost nepravilnostima (mješovita do masna koža, hormonalne neravnoteže)
  • topli izdisajni zrak, aerosol
  • narušena rezistentna flora (mikrobiota) kože i jačanje mikroorganizama (npr. Malassezia)
  • dugo nošenje iste maske
  • visoke temperature, znojenje, fizičke aktivnosti pod maskom
  • nerazvijena ili neprilagođena rutina njege kože
  • nošenje cjelokupnog makeupa
  • stres

Kao što je vidljivo, na većinu ovih čimbenika za razvoj akni pod maskama može se utjecati pa o nama uvelike ovisi hoće li naša koža pretrpjeti kakve posljedice.

Što nam je onda činiti?

Redovito mijenjanje medicinskih maski apsolutni je imperativ, prvenstveno po pitanju zaštite, a onda i očuvanja kože. Jednokratne je maske preporučljivo nositi svega nekoliko sati ili dok ne postanu vlažne. U tom su trenutku porozne, a i potencijalno štetne za zaštitni sloj kože.
Kad birate platnene maske, neka su od što prirodnijih materijala, a bez iznimke ih perite nakon svakog nošenja. Hipoalergeni deterdžent, preskakanje omekšivača i visoka temperatura glačala definitivno su plusevi u korist stanja lica. Svako toliko, u sigurnim uvjetima (na zraku i distanci) napravite kratku pauzu od maske kako bi se površina kože u dodiru sa zrakom malo prosušila.

Izbjegavanje teških slojeva preparative i dekorative na licu također će učiniti razliku. Teški puder, proizvode za konturiranje i ruževe ostavite u ladici, a kožu samo nježno zaštitite i njegujte laganim hidratantnim proizvodima kao što su hidrator, gel-krema i balzam za usne. U slučaju iznimno suhe kože dobro je birati okluzivniji proizvod, ali sa sposobnošću što bržeg upijanja. Naravno, sunce je svejedno tu pa je kožu (ili barem izložene dijelove) potrebno svakodnevno štititi i od UVA i UVB zraka.

Primjena provjerene rutine njege, uz proizvode koje je koža već “upoznala” u ovim je trenucima od velike važnosti. To se posebno odnosi na uvođenje raznih aktivnih tvari koje kožu mogu učiniti dodatno iritiranom i osjetljivom. Iznimkom možemo smatrati poneki sastojak koji se primjenjuje uvečer – nježne retinoide (poput retinil palmitata) u nižim koncentracijama i hidratantnim bazama, uz postupno uvođenje te kiseline kao kontaktni tretman u formi proizvoda koji se ispire s kože. Recimo, salicilna (BHA) kiselina, naročito u koncentraciji nižoj od 2% i u wash off obliku kemijskog pilinga izuzetno će nježno i temeljito pročistiti pore. Hijaluronska kiselina će vratiti prijeko potrebnu vlagu, a ektoin umiriti kožu i potaknuti obnovu hidrolipidne barijere.

Dvostruko čišćenje lica inače je zlatni standard i temelj njege za gotovo sve tipove kože, a tijekom pandemije i više je nego aktualno. Uklanjanje šminke, proizvoda za njegu, sebuma i nečistoća s lica prikladnim proizvodom pa umivanje nježnim neisušujućim gelom ili pjenom pomoći će da se koža temeljito očisti, što je ujedno pretpostavka kvalitete daljnje njege. Birajte proizvode s nježnim tenzidima, bogate humektansima i umirujućim sastojcima kao što su glicerin i aloe vera. Sapuni, bili oni brendirani kao prirodni ili ne, nisu dobar izbor za kožu lica jer remete ionako narušen prirodni blago kiseli pH kože, kao i hidrolipidnu barijeru.

Oprez s DIY tretmanima nikad nije bio bitniji. Ako masku nosite svakodnevno i većinu dana, nije dobro vrijeme za tretmane kao što je microneedling, a naročito ne u kućnoj varijanti. Za pilinge i maske sa sodom bikarbonom, kokosovim uljem, kavom i sličnim sastojcima u minimalističkoj pandemijskoj rutini (a i inače), također ne bi trebalo biti mjesta. Oslonite se na kvalitetne proizvođače kozmetike s dugogodišnjim iskustvom i ozbiljnim, provjerenim formulacijama, a po potrebi i na ruke i znanje specijalista.


Sara Jerman je brand managerica u Olivalu, skin care entuzijastica i savjetnica za njegu kože.
Sara je magistra novinarstva s iskustvom u raznim medijima, od tiska do radija i televizije (izuzev portala, što se sada mijenja jer je naša kolumnistica). Iako je profesionalni put započela u medijima, nastavila ga je u odnosima s javnošću, a onda i u digitalnom marketingu. 
Nešto više od godinu dana radi u Olivalu, gdje je dobila jedinstvenu priliku da konačno spoji dva svijeta koja najviše voli – digital i preparativu – pa s veseljem sudjeluje u istraživanju, razvoju i formuliranju, brandingu i komunikaciji novih proizvoda te pomaže korisnicama da personaliziranim pristupom postignu zdravu kožu kojoj svi težimo!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime