Srijeda, 4 listopada, 2023

Ovo su trenutno najuspješnije tehnologije u borbi protiv akni

Akne su kronična upalna bolest ovisna o genetici, prehrani, stresu i hormonalnom poremećaju koja započinje početkom puberteta, a kod žena može trajati i do 40-ih godina

Akne su najčešća dermatološka bolest prvenstveno zbog utjecaja prehrane, genetike, stresa i hormona. Hrana ima iznimno važan utjecaj na akne kao i čišćenje lica od komedona. Na genetiku nije moguće toliko utjecati ali uzimanjem određenih dodataka prehrani te pažnja oko biranja namirnica i prehrane, može se puno učiniti.Akne su kronično upalna bolest obilježena nepredvidivim tijekom, sklonim pogoršanju. Bitno ih je ne dirati i ne tiskati prstima jer zaostaju ožiljci i pigmentacije. Kod pogoršanja potrebno je odmah javiti se dermatologu, savjetuju u Poliklinici Poliderma.

Velika je greška smatrati akne mladenačkom bolešću jer se javljaju i nakon 40 –ih godina života, pogotovo kod žena

U slučaju njihovog izbijanja, pogotovo nakon 30 godina kod žena, potrebno je isključiti hormonalni uzrok. U njihovom, pak, liječenju ne samo estetsku nego i preventivnu ulogu imaju brojni tretmani.

Mehaničko čišćenje lica

Cilj tretmana je ukloniti upaljene akne te zatvorene komedone koji izgledaju kao sitne kvržice na koži. Potrebno je parenje lica te kasnije istiskivanje akni i komedona mehanički ili sitnom iglicom. Velika je zabluda da mehaničko čišćenje ostavlja ožiljke, jedino ako se radi o jako upaljenim aknama gdje bi ionako ostao ožiljak, samo što nakon čišćenja ne nastaje ožiljak ili je u tom slučaju manji. Ako nestručna osoba provodi čišćenje mogu nastati oštećenja kože, pa i ožiljci. Stoga je bitno tko radi čišćenje lica i da tretman bude pod nadzorom liječnika. Tretman se radi svakih 30 dana na dalje.

Mikroabrazija kisikom

Cilj tretmana je dubinsko čišćenje lica uz peeling efekt. Koristi se voda pomiješana s kisikom. To je metoda izbora čišćenja lica kod otvorenih (crnih) komedona, masne kože i kod proširenih pora gdje obično mehaničko čišćenje izaziva iritaciju. Lice nakon tretmana konačno prodiše jer voda prodire u najsitnije pore te najtemeljitije očisti sve pore i održava ih otvorenima. Tretman se po efektu mjeri s blažim ili srednje jakim peelingom, samo bez oporavka i nelagode. Kisik djeluje povoljno na kožu i uništava bakterije odgovorne za akne. Peeling efekt u kombinaciji s kisikom pomlađuje i oporavlja lice. Metoda je pogodna za sve tipove kože bez obzira koliko je nježna i osjetljiva vaša koža.

Neodimij Yag laser

Efekt lasera temelji se na protuupalnom učinku i uništenju lojnih žlijezda. Lice ne bude suho jer se lojne žlijezde ne unište u cijelosti niti trajno, već na duži period te su potrebni tretmani održavanja. Tretman potiče razvoj novog kolagena te smanjuje blaže ožiljke. Zbog efekta pomlađivanja koža bude nježnija, glađa i zategnutija bez oporavka. Dolazi do smanjivanja pora i mašćenja lica. Metoda je pogodna kod žena jer istovremeno uklanja dlake na mjestu tretmana te se preporučuje posebno kod akni u području brade, čeljusti i vrata.

Radiovalovi

Tretman se preporučuje kod pojačanog mašćenja, proširenih pora te upalnih akni. Radiovalovi djeluju kao Neodimij Yag laser, ali imaju jači efekt jer prodiru dublje, no ne uklanjaju dlake. Zbog jakog protuupalnog efekta moguće je kratkotrajno pogoršanje upaljenih akni nakon tretmana, što se brzo povuče.

Frakcijski radiovalovi

Djeluju slično kao i obični radiovalovi, ali uz peeling efekt te su posebno pogodni kod ožiljaka, proširenih pora i pojačanog mašćenja kože. Imaju jači efekt od običnih radiovalova. Cilj tretmana je izazivanje mikroskopskih oštećenja ispod kože koja se izbacuju te se tako rješavaju ožiljci. Zbog toplinskog efekta znatno se uništavaju lojne žlijezde i proširene pore, ne trajno nego na duže vrijeme te koža nikad ne bude suha. Tretman se posebno preporučuje kod upaljenih akni jer ima jaki protuupalni efekt.

Frakcijski laseri

Djeluju slično kao frakcijski radiovalovi, ali umjesto elektromagnetske energije koriste optičku energiju. Koriste se kod proširenih pora i ožiljaka na licu. Zbog peeling efekta onemogućavaju razvoj komedona jer sprječavaju začepljivanje otvora lojnih žlijezda na površini. Klasični peelinzi koriste se u iste svrhe samo imaju znatno slabiji efekt uz dulji oporavak.

AFT tretman

Koristi se optička energija koja uništava bakterije uz protuupalni efekt. Metoda se najviše koristi za uklanjanje crvenila kože nakon jače upaljenih akni. Crvenilo kože često više smeta od samih akni te ožiljaka, jer se teško prikriva. Nažalost, crvenilo blijedi jako sporo kroz 1 do 2 godine.

KTP i Pulsed Dye laser

Koriste se u iste svrhe kao AFT tretman te imaju isti efekt. Potrebno je 1 do 3 tretmana. Oporavka uglavnom nema, osim ponekad kod Pulsed Dye lasera gdje može zaostati modrica koja prolazi kroz nekoliko dana, a prikriva se make upom.

Pročitajte još...

Iz stručnog kuta: Je li botox otrov i koliko često izaziva alergijske reakcije?

Iako moderno doba poznaje različite filere, plazme, lasere za lice i tijelo, botox još uvijek ostaje centralni i esencijalni alat estetske medicine. Učestalost njegove primjene probudila je mnoge nedoumice i sumnje

Kako je boom plastične kirurgije u Južnoj Koreji primijenio svijest o lijepom

Ljepota je pokretač svakodnevnog života u Seulu i u Južnoj Koreji, a fenomen koji je u svjetskim razmjerima dobio i 'službeno' ime stavio je ovu zemlju na prijestolje svjetske plastične kirurgije - još od davne 2009. godine!

Ovo su trenutno najuspješnije tehnologije u borbi protiv akni

Akne su kronična upalna bolest ovisna o genetici, prehrani, stresu i hormonalnom poremećaju koja započinje početkom puberteta, a kod žena može trajati i do 40-ih godina

Serum istine: Maskne – maske za zaštitu ipak imaju negativnu posljedicu

Neophodan vid zaštite nas i onih oko nas potaknuo je nažalost promjene i na koži lica donijevši nam nepravilnosti u vidu upalnih procesa. I dok maske s razlogom na našim licima ostaju još neko vrijeme, akne pod njima definitivno neće – prilagodimo li se situaciji

Povezano

Leonie Hanne nosila je nakit domaćeg modnog branda

Leonie Hanne osobno je odabrala Karat nakit kao dodatak svojoj odjeći na kultnim modnim događanjima

Hijaluronske olovke najnoviji je – vrlo opasan trend s TikToka

Pokrećući trendove, TikTok i YouTube postali su nefiltrirana čvorišta s uputama za amatere koji žele ubrizgati hijaluronsku kiselinu u svoje usne, nos i čeljusti pomoću lako dostupnih naprava nazvanih hijaluronske olovke

Dr. Nikola Milojević pokrenuo je podcast koji otkriva sve što ste ikada željeli znati o estetskoj medicini

INFINITY PODCAST Poliklinike Milojević zamišljen je kao razgovor sa stručnim gostima iz polja estetske medicine, ali i drugim utjecajnim sugovornicima, koji iz svog kuta, mogu pomoći otkloniti neke dvojbe, postaviti nova pitanja i dati odgovore na ona goruća

Kako ih se riješiti: 9 tretmana protiv tamnih mrlja prema preporukama dermatologa

Tržište je pretrpano proizvodima za njegu kože, a ništa drugačije nije ni s tretmanima protiv tamnih mrlja. Teško je znati koji su proizvodi doista dobri i koji pomažu kod ovog problema, baš kao i koji sastojci dugoročno pomažu u uklanjanju tamnih mrlja? Zato smo odgovore potražili kod stručnjaka

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime