Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Za život ispunjen strašću: Jeste li i vi quaintrelle djevojka poput Judite, Mare i Zare?

Quaintrelle je žena koja naglašava da život mora biti pun strasti. Ona se izražava originalnim osobnim stilom i šarmom, uživa u razonodi i njeguje razna životna iskustva

Jeste li ikada čuli za pojam quaintrelle? Što on zapravo znači i koga označava?  U bespućima interneta pronašli smo pastelnu fotografiju koja opisuje novi tip djevojke i od tada smo zaintrigirani. Quaintrelle je definirana kao žena koja naglašava da život mora biti pun strasti. Ona se izražava originalnim osobnim stilom i šarmom, uživa u razonodi i njeguje razna životna iskustva.Razonodu ovdje zamišljamo kao onu prikazanu na slikama francuskih impresionista: prizori lijepo odjevenih djevojaka u vrtovima, piknicima, u malenim brodićima na rijeci Seini.

Quaintrelle je suvremena mlada žena

Ideja quaintrelle djevojke opčinila nas je jer smo shvatili da danas mnoge od nas upravo žele dostići taj ideal. Quaintrelle je idealna influencerica, mlada suvremena žena. Ona putuje svijetom, nasmiješena, uvijek dobro odjevena, luta malenim ulicama inozemnih gradova pronalazeći skrivene dragulje: odlične vintage dućane, domaće organske restorane i ulične koncerte.

Ne boji se sama sjesti u restoran i počastiti se večerom. Odlazi na projekcije starih filmova u ljetno kino ispod zvijezda. Sa sobom nosi smeđu kožnu bilježnicu i piše poeziju, a oko vrata nosi Polaroid i fotografira strance. Kada čuje najdražu pjesmu, uvijek zapleše neovisno gdje je. Ona živi u trenutku, oslobođena je društvenih konvencija i zrači. Mi inspiraciju crpimo s Instagram profila takvih djevojaka, a ako upoznamo quaintrelle, uživamo u svakom razgovoru jer je ona prepuna ideja, stavova, planova i želja. Ona je svoja i ne boji se toga, ne robuje trendovima, nego slučajno stvara trendove.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli matea (@oprrosti)

Povijest pojma quaintrelle

Povijesno gledano, quaintrelle je ženska varijacija dandyja. Dandy je na HJP-u definiran kao onaj tko daje preveliku pozornost svom odijevanju ili izgledu – netko tko pretjerano slijedi modu. Na hrvatskom jeziku dandyji su kicoši, fićfirići, gizdelini. Sama definicija ima negativni naboj, ali kulturološki stvar je posve drugačija.

Dandiyji jesu obraćali veliku pozornost na svoj fizički izgled, ali i na način na koji se izražavaju i kako odlučuju provoditi svoje vrijeme. Dandy uvijek to postiže nonšalantno, bez previše truda, njemu to ide prirodno. Pojam dandy počeo se koristiti u kasnom 18. stoljeću.

Englesku tradiciju dandizma oblikovao je George Bryan Brummell, poznat po svojem prijateljstvu s kraljem Georgeom IV. Brummel je stvorio novi simbol maskuliniteta koji je zavladao u ranom 19. stoljeću u Engleskoj. On se odijevao u tamne boje i njegova odjeća nalikovala je na moderno odijelo. Brummel je također bio dio političke promjene, zalagao se za demokraciju i socijalnu mobilnost, on je htio ukinuti razliku između staleža smatrao je da svatko može sam za sebe odlučiti kakav će čovjek biti i stvoriti se po tom idealu.

Francuska i dandizam

U Francuskoj je dandizam uzeo velikog maha i bio je povezan s Francuskom revolucijom. Pokret dandizam temelji se na  filozofskoj ideja da rođenjem nije određen status, nego ga čovjek sam kroz život svojim postupcima i načinom komunikacije stvara. Dandyji su bili prvi samostvoreni muškarci, koji nisu robovali pravilima društva i koji su sami kultivirali svoju osobnost te radikalno prekinuli tradiciju prošlosti.

Njihov odjevni čin – odabir drugačije odjeće, danas se smatra izvanjskim, ali to je bila borba protiv višestoljetne opresije i nametnutog muškog maskuliniteta. Oni su sami razradili svoje odijevanje koje nije ovisilo o klasi, već o odabiru. Oni su sami odabrali da se mogu ponašati kao aristokrati i uživati na isti način u životu, ali bez lažnog morala, zato su dandyji često vodili dekadentni stil života i nastojali prenijeti prezir prema buržoaskom društvu.

Dandizam i književnost 

Dandizam je odirao veliku ulogu u simbolističkom pokretu u Francuskoj. Baudelaire je bio opčinjen idejom dandyja i smatrao je to estetikom negacije: muškarac koji mora svoj život provesti pred ogledalom.  Slavni književnici dandyji bili su Baudelaire, Oscar Wilde i Marcel Proust. Dandyje danas slavi i queer zajednica jer iz današnje perspektive ruši maskulinitet koji je stvoren pod utjecajem patrijarhata gdje muškarci ne smiju paziti na svoj izgled. Izrazito je zanimljivo kako je odabir mode i naše vanjštine zapravo odabir otpora.

Žena kao dandy

Ipak ono čega moramo biti svjesni jest da žene nisu ravnopravno mogle sudjelovati u intelektualnom pokretu dandizma. U hrvatskom jeziku ne postoji istoznačni termin za ženu koja nalikuje dandyju, što već pokazuje na neravnopravnost.  Ipak na društvenim mrežama počela se pojavljivati ideja quaintrelle žene, pojam koji je osmišljen u engleskom i francuskom jeziku da bi označio žensku stranu dandizma.

U povijesti se dogodila nepravda jer kada se govorilo o ženskim dandyjima, govorilo se na apsurdni i posprdni način jer su to bile prenakićene žene u koje se buljilo, ne zbog njihovog šarma i intelekta, nego isključivo zbog odabira odjeće. Takvo pamćenje pojma naravno odgovara položaju žena krajem 18. stoljeća i početkom 19. stoljeća.  Nitko od nas ne bi htio biti djevojka koja upada u oči samo zbog vanjštine.

Etimologija riječi

Ipak quaintrelle danas postaje ideal. Kako je to moguće i što se promijenilo? Odgovor se skriva u etimologiji riječi. Quaintrelle je riječ koja je nastala kao izvedenica pojma cointrelles, na temelju riječi coint koja se odnosila na stvari koje su vješto izrađene, te je kao pridjev značila mudar, bistar, onaj koji zna (sr.lat. cognitivus – lat. cognitus: znan).

U 12. stoljeću ovaj je pojam poznat u trubadurskoj kulturi. Naime, iako se o tome malo govori, žene su mogle biti trubadurkinje, pisati pjesme, uglazbljivati ih i izvoditi na dvoru, odnosno putovati od dvora do dvora. Od tuda zapravo dolazi današnji suvremeni ideal quaintrelle žene. Ako gledamo jezično, quaintrelle je vezan više od riječi dandy na znanje, odnosno on označava autentičnu verziju nas samih. Ako to želimo postati, moramo spoznati sebe.

Quaintrelle je novi femme fatale

Danas više, nego prije, prihvaćamo da smo svi mi work-in-progress. Nitko od nas nije ono što je bio jučer. Ono što trebamo uzeti od pokreta dandizma i ideala Quaintrelle žene je činjenica da ne postoji društvena norma koja nas može sputati. Naše podrijetlo i naša okolina mogu nas oblikovati, ali mi smo ti koji stvaramo svoj identitet. Quaintrelle žena danas bi trebala zamijeniti femme fatale.

Nekada su djevojke sanjale da budu označene kao fatalne i da na tome grade svoj imidž. Samo trebamo pogledati u biografije hollywoodskih glumica da nam bude jasno da je to bio cilj kojem su težile. Femme fatale ipak je tradicionalni arhetip književnosti i kulture. To je žena koja je misteriozna i prekrasna, muškarci se zaljubljuju u nju, a ona ih dovodi u smrtonosne zamke. Ona je moćna, ali njena moć proizlazi iz njezine ljepote i seksepila.

Današnja generacija Z više nije opčinjena tim arhetipom i upravo zato ideja quaintrelle žene postaje sve popularnija. Femme fatale određena u odnosu na muškarca. Postati femme fatale znači pretvoriti se u objekt muškarčeve žudnje. S druge strane, quaintrelle djevojka je ona koja je neovisna o muškarcu. Ona svoj identitet temelji na vlastitim užitcima, hobijima i izrazu. Ne treba joj nitko drugi da to postane, ona sama sebe stvara.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Tara Beata (@soul_archetypes)

Feminističko nasljeđe dandizma

Upravo je to nasljeđe dandizma koje trebamo posvojiti. Mlade djevojke puno su svjesnije feminističkog pokreta i ne boje se priznati da su feministice, tako da njihovom svjetonazoru više ne može odgovarati ideal žene koji je skrojio muškarac. Iz toga razloga pozdravljamo novi tip žene – quaintrelle koji smo skovale same, a u svakoj od nas čuči Žena koja je mudra i koja se ne boji. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Feminist (@feminist)

Quaintrelle Hrvatice

Quaintrelle filozofija i životni stil vidljiv je i među hrvatskim poznatim ličnostima. Možda one nisu svjesne da promoviraju upravo taj tip filozofije, ali to je zasigurno tako. 

Izdvojili smo tri domaće quaintrelle ikone, pripadnice tri različite generacije koje svojim životnim odlukama, načinom života promoviraju novi ideal žene:

1. Judita Franković Brdar – glumica

Judita je naša omiljena hrvatska glumica. Diplomirala je komparativnu književnost, a glumom se bavi od studija. Nije išla na Akademiju dramske umjetnosti, ne krije to, nego ponosno korača svojim putem koji je drugačiji i nije tipičan za jednu glumicu. Glumačko obrazovanje stekla je na mnogim inozemnim radionicama i seminarima te kroz veliko praktično iskustvo. Ona je autentična, hrabra, uvijek dobro odjevena i nikad ne robuje pravilima društvenih konvencija. Nema Instagram, ali svejedno je predvodnica stila. Ona je strastvena čitateljica, putnica i obožavateljica poezije.

Judita trenutačno glumi u puno aktivnih predstava i možete ju gledati u Nepoznatoj iz Seine (Teatar &TD), Važnije Polovice (Mašina Igre i Teatar &TD), Mjesec dana na selu (Teatar &TD),  Čelične magnolije,  (HNK Rijeka) i Nepoznati stranci (Luda Kuća). Za svaku ulogu u kazalištu i filmu pronalazi detalje koji čine lik na kojem radi i na njima ih gradi. Za novi film Radislava Jovana Gonze Punim plućima uzgojila je dlačice ispod pazuha da bi što vjernije prikazala to vrijeme i taj lik.

Zbog uloga često mijenja svoj stil i frizure, a sigurno je da joj svaki novi imidž stoji bolje od onog prethodnog. Naravno, to je zbog toga što zrači iznutra i nikada nije fejk. Odijeva se u vintage komade, u potpunosti je svoja, a ako ste ikada imali priliku razgovarati s Juditom, odmah ćete postati svjesni da je ona prava quaintrelle djevojka.

 

2. Zara Hrvatin – influencerica

Zara Hrvatin je riječka influencerica koju na Instagramu prati više od jedanaest tisuća ljudi. Jedna je od osnivačica projekta Sun&Moon Garden. To je videoprojekt koji prati njihov napredak u stvaranju vrta prema načelima permakulture. Ona u vrtu organizira privatne vegetarijanske večere.

Zara Hrvatin promovira održivi način života. Njezine fotografije oduševljavaju nas kao i mjesta koja posjećuje. Ako pratite Zaru na Instagramu, sigurno možete zaključiti zašto smo baš nju izdvojili kao quaintrelle djevojku. Osim što njezine fotografije izgledaju kao suvremene impresionističke slike, ona svaku priliku koristi da se okupa u moru, neovisno o godišnjem dobu te svoje pratitelje izvješćuje o važnosti prirode u njezinom životu.

Zara se bavi mnogim projektima, glumila je u reklami za menstrualnu čašicu, na profilu je poznata po svojim autoportretima, a svako mjesto koje ona fotografira je mjesto koje želimo posjetiti već prvog slobodnog vikenda. Zaru odnedavno možete i unajmiti za vaš projekt ili event kao fotografkinju. Njezine fotografije mlade trudnice pokazuju njen jedinstven pogled na svijet koji zrači minimalizmom i kreativnosti.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli ZΛRΛ ROSE ⋒ (@zarahrvatin)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli ZΛRΛ ROSE ⋒ (@zarahrvatin)

3. Mare Milin – fotografkinja

Mare Milin je zadarska fotografkinja i svestrana umjetnica, ona režira i spotove. Usudili bismo reći da je ona mag hrvatskih fotografa. Tko god je radio s Mare, može potvrditi o njenoj vibrantnoj, snažnoj, električnoj energiji. Njezin stil odudara od uobičajenih estetskih kodova, ona posjeduje namjernu dozu ležernosti i poetično je odsutna. Njeni umjetnički radovi ostavljaju nas bez daha.

Kada gledamo njezine fotografije, vidimo i intimni pogled na svijet. Ona živi od svojeg rada, impulzivna je i strastvena. Kada se nađete ispred njenog objektiva, ona svakog klijenta zapriča, sve dok ne zaboravite da pozirate i tada uhvati pravu verziju vas samih. Za sebe voli reći: “fotografirat ću dok je u meni duha i daha”, a novu izložbu u kojoj spaja portret osobe i portret prirode priprema za 2022. godinu. Mare Milin je pravi primjer žene koja uživa u životu i uspjela je od svojih strasti napraviti uspješnu karijeru.   

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli mare milin (@maremilin)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime