Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Danas rođendan slavi – Harry Potter!

Harry James Potter je protagonist knjiga o čarobnjacima autorice J.K. Rowling. Radnja priče obuhvaća sedam godina njegova života, počevši od njegovog 11. rođendana kada saznaje da je čarobnjak

Kako proslaviti rođendan nekoga tko je izmišljen lik iz knjiga? Ako pitate fanove Harryja Pottera, na brojne načine. Prvo, želimo čestitati rođendan Harryju, jednom od najomiljenijih likova na svijetu. Autorica J.K. Rowling, koja je pokrenula cijeli ovaj svemir objavljivanjem knjige “Harry Potter i Kamena mudraca” 1997., također  jako je zanimljivo da i sama autorica slavi rođendan na isti dan kao i – Harry. Harry je rođen 31. srpnja 1980. godine, što znači da danas slavi 43 godine!Povijest Harryjevih rođendana

Harry James Potter je protagonist knjiga o čarobnjacima autorice J.K. Rowling. Radnja priče obuhvaća sedam godina njegova života, počevši od njegovog 11. rođendana kada saznaje da je čarobnjak. Harry pohađa prestižnu školu vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts, koju vodi ravnatelj Albus Dumbledore. Harry postaje najbolji prijatelj s Ronaldom Weasleyjem i Hermionom Granger, a ubrzo otkriva da je njegova sudbina vezana za mračnog čarobnjaka i ubojicu, Lorda Voldemorta. Knjige prate Harryja dok pokušava voditi svoj život u školi i borbe s Voldemortom.

Harry Potter ikona je pop kulture i brojni su ga čitatelji, kritičari i publika svrstali među najvažnije i najpopularnije izmišljene likove svih vremena. Glumac Daniel Radcliffe glumio je Harryja u ekranizacijama igranih filmova, od “Harry Potter i Kamen mudraca” (2001.) do “Harry Potter i Darovi smrti – 2. dio” (2011.).

Revolucija u svijetu knjiga

Prema autorici J.K. Rowling, osmislila je ideju za serijal o Harryju Potteru dok je 1990. godine čekala vlak iz Manchestera za London u Engleskoj. Tijekom vožnje vlakom osmislila je priču i glavne likove. Sljedećih pet godina Rowling je radila na rukopisu svoje priče, pišući mnoge od prvih nacrta u kafićima u Edinburghu. Nažalost, njezina je priča naišla na višestruka odbijanja, sve dok je konačno nije prihvatio Bloomsbury. I tako je 500 primjeraka tvrdog uveza prvog naslova u serijalu, “Harry Potter i Kamen mudraca”, predstavljeno svijetu 26. lipnja 1997. godine. 

Tada je počela prava magija. Prva knjiga izazvala je senzaciju u književnom svijetu i prodana u više od 450 milijuna primjeraka diljem svijeta. Harry Potter postao je knjiga koju za djecu i za odrasle, a Rowling možemo zahvaliti što smo ponovno pobudili zanimanje djece za čitanje.

Naslovna fotografija: WARNER BROS.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime