Subota, 23 rujna, 2023

Hrvatski dizajn i afrička inspiracija = divna priča o pomoći siromašnima

Upoznajte Hrvaticu Petru Balenović koja je većinu života provela u Tanzaniji, a povratkom u Hrvatsku odlučila je na najljepši način spojiti dva doma. Otvaranjem trgovine na Lošinju – u kojoj među inim prodaje i stilizirane i rukom rađene predmete žena iz Tanzanije, financijski im pomaže da sebi i obiteljima pruže bolji život!

Godinu i pol dana bila je stara Petra Balenović kada su se njezini roditelji, 1976. godine, preselili u Zambiju, Nakon nekog vremena obitelj je započela novi život u Norveškoj, da bi se konačno, 1981. vratila u Afriku i ostala živjeti u Tanzaniji.Naime, Petrin je otac bio arhitekt, a strast za putovanjima vodila ga je u brojne svjetske zemlje. Odluka da u Tanzaniji ostanu živjeti 4 godine, s vremenom se produžila i na koncu, obitelj je u ovoj prekrasnoj zemlji na istočnoj obali Afrike, ostala živjeti čak 33 godine.

Djetinjstvo u Africi i nostalgija za Hrvatskom
“Najveći dio života provela sam u Africi, i danas sam to što jesam zahvaljujući upravo tom iskustvu. Tu mi je bio dom i tako ću je se uvijek sjećati. Uvijek će mi nedostajati ljudi koji su bili dio mog života, a svi oni naučili su me da budem hrabra, slobodoumna, razumna i zahvalna osoba. Odrastajući u Africi, odnosno Tanzaniji, dobila sam jedinstvenu priliku odrastanja i formiranja same sebe”, iskreno će Petra, koja je unatoč ljubavi prema Africi u svom srcu uvijek nostalgično razmišljala i o Hrvatskoj.

“U Africi sam imala vlastitu tvrtku za grafički dizajn i fotografiju. Velik dio posla obavljala sam za organizacije kao što je UNICEF ali sam radila i razne brošure i fotografije za hotele i manje tvrtke. Ponosna sam na činjenicu da sam pokrenula zakladu za obrazovanje foto-novinara i da sam surađivala s lokalnim umjetnicima (slikarima i kiparima) i pomagala im u organizaciji izložbi. No, splet okolnosti koji se događao tijekom dvije godine razbistrio je moju i odluku supruga Marka da se preselimo u Hrvatsku. Osobno sam čeznula za svojom drugom domovinom (Hrvatskom), a odluci je najviše kumovala činjenica da sam ostala trudna”, kaže nam Petra.

Novi život na Lošinju i stvaranja Bongolale
Obitelj se preselila na otok Lošinj i tu započela novo poglavlje života. Uz prilagođavanje na novu sredinu i posvećenost ulozi majke prvih nekoliko godina, Petra je uživala u novom domu, no s ljubavlju je održavala i kontakte sa svojim prvim domom.
“Iako sam sretna što živim ovdje, nisam željela zaboraviti život koji sam imala u Tanzaniji. Željela sam povezati oba ta svijeta i početi raditi s ljudima s kojima sam radila i prije. Jedna dobra prijateljica, koja živi u Tanzaniji, posjetila me je 2017. i pomogla mi je u stvaranju ideje o Bongolali koja je 2018. otvorila svoja vrata. A Bongolala je mali dućan u Lošinju u kojem Petra prodaje prekrasne stilizirane i rukom rađene predmete iz Tanzanije, Hrvatske, te od nedavno i iz Indije. “Robu kupujem od neprofitnih organizacija koje rade s osobama s posebnim potrebama. Meni je važno da svaki komad kojeg netko kupi predstavlja izravnu dobit osobi koja ju je izradila, odnosno da umjetnik dobije poštenu plaću i da ima pristojne uvjete za rad. Od samog početka bilo mi također vrlo važno surađivati s umjetnicima u Hrvatskoj, kako bi potakli žene poduzetnice. Napredujući razvijam svoj Bongolala brand, s dizajnom i ručnom izradom u Hrvatskoj, ali s afričkom inspiracijom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bongolala Boutique (@bongolalaboutique)

Uglavnom surađujem s tri neprofitne organizacije u Tanzaniji. Jedna  poučava  šivati i „heklati“ sa šarenim perlicama žene koje se opravljaju od operacija fistule. To im pomaže da započnu svoju vlastitu djelatnost. Druga pruža pomoć u stjecanju vještina i zapošljavanju osoba s invaliditetom, a treća radi s ženama iz plemena Masai iz sjeverne Tanzanije. Prodajući proizvode tih žena pomažem im da zarade svoju plaću i da svojim obiteljima mogu priuštiti bolji život”, s ponosom nam priča ova mlada, simpatična podzetnica.

Transparentno poslovanje i pomoć afričkim ženama
Naime, kupujući izravno od organizacija koje rade sa spomenutim ženama, Petra doprinosi tome da one dobivaju primjerenu plaću, dobre radne uvjete i da su sposobne  uzdržavati svoju obitelj. Da bi projekt bio transparentan, Petra posluje s organizacijama koje osobno poznaje i koje je posjećivala odnosno s kojima je radila dok je živjela u Tanzaniji.
“Pokretanje online trgovinu naš je slijedeći korak! Nastaviti ću raditi s organizacijama u Tanzaniji. Nažalost Covid 19 je promijenio mnogo stvari u poslovanju s Tanzanijom. Neke su organizacije zatvorile posao, neke se muče, ali ja pomažem koliko mogu. I transport je veliki problem. Pošte su u Tanzaniji bile zatvorene 6 mjeseci, a još ni danas ne šalju pošiljke u Hrvatsku, tako da ih moramo primati putem DHL-a, što je znatno skuplje. Sve to je uzrokovalo da sam dio moje pažnje počela usmjeravati više prema Hrvatskoj. Oduvijek sam htjela razviti Bongolala brand, pomoći lokalnoj zajednici gdje živim (Lošinj) i raditi s mnogim talentiranim ženama koje sam upoznala. Važno je održati na životu stare vještine, prilagoditi ih suvremenoj uporabi. Zbog toga smo počeli, primjerice, raditi heklane naušnice. S Irenom Kučić, vrlo talentiranom ženom sa strašću za ‘fashion designom’ počeli smo raditi ograničena izdanja odjeće za žene – rabeći afričku voštanu (African wax) tkaninu. Planiramo razviti seriju proizvoda – od odjeće do pribora i dekora za stan. Surađujem s raznim ženama kao, primjerice s Helenom Puratić, vlasnicom obrta ‘Sovica Handmade’ koja dizajnira i sama šiva prekrasne stvari za djecu. Spajajući njezin dizajn i naše tkanine stvaramo jedinstvene igračke. Nadam se da ću sve te prekrasne proizvode iz Tanzanije, Indije i Hrvatske moći ponuditi širem europskom i svjetskom tržištu putem online trgovine”, s puno optimizma govori naša sugovornica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bongolala Boutique (@bongolalaboutique)

Iako je globalna pandemija samo trenutno pokolebala u poslovnim naumima, Petra priznaje kako joj je na koncu ipak ‘otvorila oči i um’ – natjerala je da pokrene nove ideje, istraži sve mogućnosti i stvori nove kontakte na ‘duge staze’. Zato se nada da će joj web shop dati priliku da proširi svoje poslovanje kako bi i dalje širila dobra djela i još više pomagala. Jer iako će neki reći kako je Bongolala mala trgovina, Petra smatra kako je svaki učinjeni korak pomoći vrijedan, a najbolja su potvrda tome mnogi životi hrabrih afričkih žena, koje unatoč bolesti i siromaštvu, pronalaze razne načine da bližnjima omoguće bolji život.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bongolala Boutique (@bongolalaboutique)

Pročitajte još...

Ana Petričić Gojanović: upoznajte ‘mama-matu’ u PR industriji

Simbolično, ove godine agencija PRiredba slavi 13 godina, a u nikad izazovnijoj godini za cijelu branšu, njezina vlasnica Ana Petričić Gojanović i njezin vrijedni tim objašnjavaju koje poslovne vizije i vrijednosti sada dolaze do izražaja - više nego ikad

Andreja Hlupić: I produktivan konflikt važan je za dobru atmosferu na poslu

Poslovna neslaganja, nezadovoljstva pa čak i sukobi, sastavni su dio poslovnog života. Najgore je biti rezigniran, a ne preuzimati odgovornost. Produktivno rješavanje konflikta korisna je vještina u čemu nam može biti koristan psihološki alat 4 sobe promjene koji se bavi upravo time da prepoznamo trenutak kad smo izgubili zadovoljstvo u poslovnom okruženju

Dragana Dilparić: Svijet ekskluzivne kozmetike radije je zamijenila – kuhačom!

Dragana Dilparić čak je 25 godina bila brend menadžerica luksuznog brenda kozmetike Clarins pa ipak, na čuđenje svake žene - nije mogla sebe zamisliti da to radi cijeli život. Shvativši kako je više ispunjava kada nekoga dobro nahrani prekvalificirala se za zvanje ? slastičarke i otvorila jednu od najotkačenijih kavana u gradu - Darling & Shegrts

Obitelj Karlić: prvi na svijetu stvorili gin i čokoladni namaz s tartufima!

Kad se u svijetu visoke gastronomije spominju tartufi, ime obitelji Karlić, iz malog mjesta Paladini pokraj Buzeta, izgovara se s velikim poštovanjem; jer osim što njihove tartufe traže diljem svijeta, oni su i pravi pioniri tartufarske scene - njihov gin i čokoladni namaz jedini su takvi na svijetu i na njih možemo biti svi ponosni

Povezano

3 horoskopska znaka kojima je darivanje jezik ljubavi

Nekim horoskopskim znakovima darivanje darova osobama do kojih im je stalo jednostavno dolazi prirodni. Jeste li jedna od njih?

Rihanna i ASAP Rocky su objavili prve fotografije drugog djeteta

Nakon mnogo nagađanja je li Rihanna rodila curicu ili dečka, Rihanna i ASAP Rocky pozirali su sa svojom djecom pred objektivom

Mjesečev znak: Otkrijte koje emocije vas vode kroz život

Gdje god pada mjesec u zodijaku u vrijeme vašeg rođenja, određuje koji je vaš Mjesečev znak - a ovaj položaj govori puno o tome kako izražavate svoje emocije

Kakvo vjenčanje biste trebali imati na temelju vašeg horoskopskog znaka?

Donosimo vodič za horoskopske znakove, za koji vjerujemo da će vam pomoći riješiti probleme oko organizacije vjenčanja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime