Petak, 19 srpnja, 2024

Hrvatski dizajn i afrička inspiracija = divna priča o pomoći siromašnima

Upoznajte Hrvaticu Petru Balenović koja je većinu života provela u Tanzaniji, a povratkom u Hrvatsku odlučila je na najljepši način spojiti dva doma. Otvaranjem trgovine na Lošinju – u kojoj među inim prodaje i stilizirane i rukom rađene predmete žena iz Tanzanije, financijski im pomaže da sebi i obiteljima pruže bolji život!

Godinu i pol dana bila je stara Petra Balenović kada su se njezini roditelji, 1976. godine, preselili u Zambiju, Nakon nekog vremena obitelj je započela novi život u Norveškoj, da bi se konačno, 1981. vratila u Afriku i ostala živjeti u Tanzaniji.Naime, Petrin je otac bio arhitekt, a strast za putovanjima vodila ga je u brojne svjetske zemlje. Odluka da u Tanzaniji ostanu živjeti 4 godine, s vremenom se produžila i na koncu, obitelj je u ovoj prekrasnoj zemlji na istočnoj obali Afrike, ostala živjeti čak 33 godine.

Djetinjstvo u Africi i nostalgija za Hrvatskom
“Najveći dio života provela sam u Africi, i danas sam to što jesam zahvaljujući upravo tom iskustvu. Tu mi je bio dom i tako ću je se uvijek sjećati. Uvijek će mi nedostajati ljudi koji su bili dio mog života, a svi oni naučili su me da budem hrabra, slobodoumna, razumna i zahvalna osoba. Odrastajući u Africi, odnosno Tanzaniji, dobila sam jedinstvenu priliku odrastanja i formiranja same sebe”, iskreno će Petra, koja je unatoč ljubavi prema Africi u svom srcu uvijek nostalgično razmišljala i o Hrvatskoj.

“U Africi sam imala vlastitu tvrtku za grafički dizajn i fotografiju. Velik dio posla obavljala sam za organizacije kao što je UNICEF ali sam radila i razne brošure i fotografije za hotele i manje tvrtke. Ponosna sam na činjenicu da sam pokrenula zakladu za obrazovanje foto-novinara i da sam surađivala s lokalnim umjetnicima (slikarima i kiparima) i pomagala im u organizaciji izložbi. No, splet okolnosti koji se događao tijekom dvije godine razbistrio je moju i odluku supruga Marka da se preselimo u Hrvatsku. Osobno sam čeznula za svojom drugom domovinom (Hrvatskom), a odluci je najviše kumovala činjenica da sam ostala trudna”, kaže nam Petra.

Novi život na Lošinju i stvaranja Bongolale
Obitelj se preselila na otok Lošinj i tu započela novo poglavlje života. Uz prilagođavanje na novu sredinu i posvećenost ulozi majke prvih nekoliko godina, Petra je uživala u novom domu, no s ljubavlju je održavala i kontakte sa svojim prvim domom.
“Iako sam sretna što živim ovdje, nisam željela zaboraviti život koji sam imala u Tanzaniji. Željela sam povezati oba ta svijeta i početi raditi s ljudima s kojima sam radila i prije. Jedna dobra prijateljica, koja živi u Tanzaniji, posjetila me je 2017. i pomogla mi je u stvaranju ideje o Bongolali koja je 2018. otvorila svoja vrata. A Bongolala je mali dućan u Lošinju u kojem Petra prodaje prekrasne stilizirane i rukom rađene predmete iz Tanzanije, Hrvatske, te od nedavno i iz Indije. “Robu kupujem od neprofitnih organizacija koje rade s osobama s posebnim potrebama. Meni je važno da svaki komad kojeg netko kupi predstavlja izravnu dobit osobi koja ju je izradila, odnosno da umjetnik dobije poštenu plaću i da ima pristojne uvjete za rad. Od samog početka bilo mi također vrlo važno surađivati s umjetnicima u Hrvatskoj, kako bi potakli žene poduzetnice. Napredujući razvijam svoj Bongolala brand, s dizajnom i ručnom izradom u Hrvatskoj, ali s afričkom inspiracijom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bongolala Boutique (@bongolalaboutique)

Uglavnom surađujem s tri neprofitne organizacije u Tanzaniji. Jedna  poučava  šivati i „heklati“ sa šarenim perlicama žene koje se opravljaju od operacija fistule. To im pomaže da započnu svoju vlastitu djelatnost. Druga pruža pomoć u stjecanju vještina i zapošljavanju osoba s invaliditetom, a treća radi s ženama iz plemena Masai iz sjeverne Tanzanije. Prodajući proizvode tih žena pomažem im da zarade svoju plaću i da svojim obiteljima mogu priuštiti bolji život”, s ponosom nam priča ova mlada, simpatična podzetnica.

Transparentno poslovanje i pomoć afričkim ženama
Naime, kupujući izravno od organizacija koje rade sa spomenutim ženama, Petra doprinosi tome da one dobivaju primjerenu plaću, dobre radne uvjete i da su sposobne  uzdržavati svoju obitelj. Da bi projekt bio transparentan, Petra posluje s organizacijama koje osobno poznaje i koje je posjećivala odnosno s kojima je radila dok je živjela u Tanzaniji.
“Pokretanje online trgovinu naš je slijedeći korak! Nastaviti ću raditi s organizacijama u Tanzaniji. Nažalost Covid 19 je promijenio mnogo stvari u poslovanju s Tanzanijom. Neke su organizacije zatvorile posao, neke se muče, ali ja pomažem koliko mogu. I transport je veliki problem. Pošte su u Tanzaniji bile zatvorene 6 mjeseci, a još ni danas ne šalju pošiljke u Hrvatsku, tako da ih moramo primati putem DHL-a, što je znatno skuplje. Sve to je uzrokovalo da sam dio moje pažnje počela usmjeravati više prema Hrvatskoj. Oduvijek sam htjela razviti Bongolala brand, pomoći lokalnoj zajednici gdje živim (Lošinj) i raditi s mnogim talentiranim ženama koje sam upoznala. Važno je održati na životu stare vještine, prilagoditi ih suvremenoj uporabi. Zbog toga smo počeli, primjerice, raditi heklane naušnice. S Irenom Kučić, vrlo talentiranom ženom sa strašću za ‘fashion designom’ počeli smo raditi ograničena izdanja odjeće za žene – rabeći afričku voštanu (African wax) tkaninu. Planiramo razviti seriju proizvoda – od odjeće do pribora i dekora za stan. Surađujem s raznim ženama kao, primjerice s Helenom Puratić, vlasnicom obrta ‘Sovica Handmade’ koja dizajnira i sama šiva prekrasne stvari za djecu. Spajajući njezin dizajn i naše tkanine stvaramo jedinstvene igračke. Nadam se da ću sve te prekrasne proizvode iz Tanzanije, Indije i Hrvatske moći ponuditi širem europskom i svjetskom tržištu putem online trgovine”, s puno optimizma govori naša sugovornica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bongolala Boutique (@bongolalaboutique)

Iako je globalna pandemija samo trenutno pokolebala u poslovnim naumima, Petra priznaje kako joj je na koncu ipak ‘otvorila oči i um’ – natjerala je da pokrene nove ideje, istraži sve mogućnosti i stvori nove kontakte na ‘duge staze’. Zato se nada da će joj web shop dati priliku da proširi svoje poslovanje kako bi i dalje širila dobra djela i još više pomagala. Jer iako će neki reći kako je Bongolala mala trgovina, Petra smatra kako je svaki učinjeni korak pomoći vrijedan, a najbolja su potvrda tome mnogi životi hrabrih afričkih žena, koje unatoč bolesti i siromaštvu, pronalaze razne načine da bližnjima omoguće bolji život.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bongolala Boutique (@bongolalaboutique)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime