Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Najbolje povijesne drame koje će vam se svidjeti ako ste fan Bridgertona 

Donosimo popis povijesnih dramskih filmova i serija koje ćete, baš kao i Bridgerton, pogledati u jednom dahu, s jedinim predahom samo za - odlazak na toalet

Ako ste imalo poput nas, pogledali ste i oduševili se serijom Bridgerton i ne možete dočekati da izađe treća sezona. Znamo, u istim smo mukama… Ipak, ako vam je teško čekati izlazak nove sezone, imamo rješenje za vas! Donosimo popis povijesnih dramskih filmova i serija koje ćete, baš kao i Bridgerton, pogledati u jednom dahu, s jedinim predahom samo za – odlazak na toalet. 



Emma

U ovoj stiliziranoj adaptaciji klasičnog romana Jane Austen, Anya Taylor-Joy igra glavnu ulogu – lik Emme Woodhouse, mlade regentske dame koja živi u Highburyju, koja se počinje miješati u živote svojih prijatelja i obitelji. No, hoće li zbog petljanja u tuđe živote propustiti priliku da sama pronađe ljubav? 


 

Male žene

Najnoviju adaptaciju romana Male žene kreirala je redateljica Greta Gerwig, a predstavlja moderni klasik koji se oslanja na roman i djela Louise May Alcott. U ovoj verziji pratimo Jo March koja razmišlja ‘naprijed-natrag’ o svom životu i odlukama. Verzija redateljice Gerwig priči o sestrama March daje novi život, uz vrhunsku glumačku postavu koju čine Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Laura Dern, Timothée Chalamet i Meryl Streep. 

 

Belgravia

Miniserija Belgravia donosi priču o tajnama i skandalima među visokim londonskim društvom u 19. stoljeću. Kad Trenchardi prihvate poziv na legendarni bal koji je kobne večeri bitke kod Waterlooa priredila vojvotkinja od Richmonda, pokreće se niz događaja koji će imati posljedice desetljećima nakon što se tajne raspetljavaju iza vrata najveće londonske četvrti. Serija je ponovno okupila nagrađivani kreativni tim iza serije Downton Abbey, na čelu s Julianom Fellowesom. Zvjezdanu glumačku postavu čine Tamsin Greig (Episodes), Philip Glenister (Mad Dogs), Harriet Walter (The Crown) Alice Eve (She’s Out Of My League), Tara Fitzgerald (Game of Thrones), Paul Ritter (Chernobyl) i Saskia Reeves (Luther).

Serije koje su idealne za gledanje nakon ‘binganja’ Bridgertona

 

Kruna

Kako se 1970-te bliže kraju, kraljica Elizabeta (Olivia Colman) i ostatak kraljevske obitelji se zaokupljaju pronalaženjem odgovarajuće mladenke za princa Charlesa (Josh O’Connor), koji je u 30. godini još uvijek neoženjen. U isto vrijeme, nacija počinje osjećati utjecaj političkih odluka prve britanske premijerke Margaret Thatcher (Gillian Anderson), te su sve više vidljive napetosti između nje i kraljice koje se samo pogoršavaju dok Thatcher vodi zemlju u Falklandski rat, generirajući sukob unutar Commonwealtha. S jedne strane, Charlesova romansa s mladom damom Dianom Spencer (Emma Corrin) pruža prijeko potrebnu bajku za ujedinjenje Britanaca, a s druge, iza zatvorenih vrata, kraljevska obitelj postaje sve podjeljenija.

 

Elizabeta: Zlatno doba

U nastavku priče o kraljici Elizabeti, glavna glumica Cate Blanchett krunu mijenja oklopom, a duga crvena kosa joj slobodno pada po leđima. Dok se Elizabeth bori protiv invazije, prijetnje i izdaje, bori se i za ljubav sir Waltera Raleigha (Clive Owen). Iako u filmu postoji više fiktivnih nego stvarnih događaja, ovaj nastavak o Elizabeti I. više prikazuje izgled kostima nego brine o povijesnoj točnosti. No, ono što ne možemo zanemariti su raskoš i hrabar izgled Cate Blanchett s koje ne možemo skinuti pogled. 

 

Marija Antoaneta

Povijesna-komično drama u kojoj glavnu ulogu utjelovljuje Kirsten Dunst temelji se na životu kraljice Marije Antoanete u godinama prije Francuske revolucije. Na dodjeli nagrade Oscar 2007. godine, film je osvojio nagradu za najbolji kostimografski dizajn – i to s razlog. Kako kraljičini pokušaji suradnje sa suprugom propadaju, a brak ostaje bez djece, Marija se odlučuje provesti većinu svog vremena kockajući se i kupujući ekstravagantnu odjeću. Upravo ove perike i šarene haljine – uz vrhunsku šminku – čine ovaj film odličnim. Savršen moderni pogled na povijesnu dramu.

 

Nove serije za binganje u 2021.: Naslovi za gledanje s čistim užitkom

Miljenica

Nadrealistički grčki redatelj Yorgos Lanthimos ponovno je okupio Oliviju Colman i Rachel Weisz za ovaj duhoviti oskarovski film. Početak je 18. stoljeća, Engleska se bori protiv Francuza, a kraljica Ana protiv lošeg zdravlja. Daleko od podjela u parlamentu, odvija se još jedan rat – između lady Sarah i nove sluškinje Abigail, koje se obje natječu da postanu omiljene zaposlenice kraljice Ane. Slijedi nemilosrdna igra jer se obje silno trude osvojiti kraljičinu naklonost – u rasponu od seksualnih usluga do ubacivanja otrova u šalicu čaja. Ovo nije klasična povijesna drama, krase ju bogati kadrovi, raskošni kostimi i više inkluzija ‘C-bombe’ nego u drugim filmovima ovakve radnje. Miljenica uvodi suvremeni dodir u povijesnu dramu. 

 

Ponos i predrasude

U redateljskom debiju Joea Wrighta koji je 2005. godine na BAFTA-i osvojio nagradu za izvanredni debi britanskog pisca, redatelja ili producenta i nagradu za najbolji britanski film na dodjeli Empire Awards, u glavnim ulogama pratimo Keiru Knightley i Matthewa Macfadyena. U poznatom klasiku veličanstvene Jane Austen, pratimo priču djevojaka iz obitelji Bennet, čija majka inzistira da kćeri pronađu bogate muževe i skrase se. Kada se u susjedstvo doseli bogati neženja Bingley, sreći gospođe Bennet nema kraja dok razmišlja kako će jedna od njezinih kćeri zasigurno osvojiti srce mladog aristokrata. No, protivno njezinim željama, svojeglava i tvrdoglava Elizabeth počinje se zbližavati s tajnovitim gospodinom Darcyjem. 

 

Sluškinja

Južnokorejski redatelj Park Chan-Wook kreirao je ovu prekrasno snimljenu kriminalističku dramu 2016. godine inspiriranu romanom Varalice britanske autorice Sarah Waters. Redatelj predstavlja potresnu i senzualnu priču o dvije žene – mladoj japanskoj dami koja živi na osamljenom imanju, i Korejanki koja je zaposlena kao njezina sluškinja, ali potajno kuje spletke kako bi dobila veliko bogatstvo. 

 

Marija, kraljica Škotske

Dvije fantastične glumice, Margot Robbie i Saoirse Ronan, utjelovile su uloge kraljica Elizabete I. i Mary Stuart u ovom filmskom hitu iz 2019. godine. Kao francuska kraljica sa 16 godina i udovica s 18 godina, Mary prkosi pritisku za ponovnom udajom, te se vraća u rodnu Škotsku kako bi vratila svoje prijestolje. No, Škotska i Engleska nalaze se pod vlašću Elizabete I., te dvije sestre i kraljice moraju odlučiti što im je važnije u sve muževnijem svijetu – brak ili neovisnost?

 

Dvije sestre za kralja

Temeljena na najprodavanijem romanu Philippe Gregory, ‘The Other Boleyn Girl’ zadivljujuća je priča o spletkama, romansi i izdaji s Natalie Portman, Scarlett Johansson i Ericom Banom u glavnim ulogama. Dvije ambiciozne obitelji, Anne (Natalie Portman) i Mary (Scarlett Johansson) tjeraju da zavode engleskog kralja (Eric Bana) kako bi unaprijedile svoj položaj na dvoru. No, ono što započinje kao prilika da djevojke uvećaju obiteljsko bogatstvo postaje smrtonosno rivalstvo kako bi zarobile srce kralja i ostale žive.

 

Bludnice

U ovoj drami smještenoj u London iz 18. stoljeća, Samantha Morton glumi Margaret Wells, vlasnicu bordela i majku dviju kćeri Charlotte i Lucy. Kad Margaretin posao napadne Lydia Quigley (Lesley Manville), nemilosrdna suparnička madam, izbija rat oko najisplativije komercijalne aktivnosti u gradu – seksa. Margaret je odlučna boriti se i zaštititi svoje poslovanje, čak i ako to sve drugo ugrožava, uključujući njezinu obitelj. 

 

Stiže i druga sezona: pikanterije o Bridgertonu, seriji koja je zaludila svijet!

Velika

Od pisca Tonyja McNamare nominiranog za Oscara, ‘The Great’ je satirična, komična drama o usponu Katarine Velike iz autsajderice u najdulju žensku vladaricu u povijesti Rusije. Uz Elle Fanning i Nicholasa Houlta u glavnim ulogama, u seriji glume Phoebe Fox (Eye in the Sky), Adam Godley (Breaking Bad), Gwilym Lee (Bohemian Rhapsody), Charity Wakefield (Wolf Hall) i Douglas Hodge (Joker).

 

Svršetak parade

Smješten tijekom završnih dana edvardijanske ere i kraja prvog svjetskog rata, ‘Parade’s End’ prati sukobljeni odnos između konzervativnog engleskog aristokrata Christophera Tietjensa, njegove lijepe, ali svojeglave supruge Silvije i neustrašive mlade sufražetkinje Valentine Wannop. Petodijelnu dramu adaptirao je međunarodno priznati dramatičar i scenarist Tom Stoppard (Shakespeare in Love) iz serije romana Forda Madoxa Forda, a u glavnoj ulozi pratimo mladog Benedikta Cumberbatcha.

 

Okajanje

Još jedan film Joea Wrighta u kojem također glavnu ulogu igra Keira Knightley, u pratnji Jamesa McAvoya i Saoirse Ronan temeljen je na poznatom romanu Iana McEwana. Na najtopliji dan ljeta 1935. godine, 13-godišnja Briony Tallis vidi kako se njezina starija sestra Cecilia razodijeva i uranja u fontanu u vrtu njihove ladanjske kuće. Uz Briony, Ceciliju promatra i Robbie Turner. Do kraja tog dana životi ovog trojca će biti zauvijek promijeniti, jer Briony počini zločin za koji će provesti ostatak života pokušavajući se iskupiti.

 

Vanity Fair

U ovoj miniseriji Olivia Cooke – zvijezda filma Stevena Spielberga Ready Player One – glumi bezvremensku heroinu Williama Makepeacea Thackeraya, Becky Sharp. Adaptacija književnog klasika Gwyneth Hughes smještena je u pozadinu napoleonskih ratova i prati Becky dok se pokušava izvući iz siromaštva i postati dijelom visokog engleskog društva. Njezina priča o „zločinu, veselju, vođenju ljubavi, trzanju, smijanju, varanju, tučnjavi i plesu“, vodi je sve do dvora kralja Georgea IV., kroz bitku kod Waterlooa, lomeći srca i gubeći sreću u hodu.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime