Utorak, 28 studenoga, 2023

IN MEMORIAM: U 91. godini preminuo redatelj Jean-Luc Godard

Rad u filmskoj započeo je kao kritičar 1950. Pet godina kasnije, izdaje svoj prvi film 'Une femme coquette' u trajanju od 10 minuta. Prvi dugometražni film 'Breathless' izdaje 1960., a do 2018. pod redateljskom palicom izdao 44 filma

Preminuo je legendari 91-godišnji redatelj Jean-Luc Godard. Izvori bliski redatelju njegovu su smrt potvrdili francuskom Liberationu, a uzrok smrti zasad još nije objavljen. Francusko-švicarski redatelj smatrao se kumom francuske New Wave kinematografije 1950-ih i 1960-ih, a najpoznatiji je bio po svojim filmskim klasicima “Breathless” i “Contempt”. Rad u filmskoj započeo je kao kritičar 1950. Pet godina kasnije, izdaje svoj prvi film “Une femme coquette” u trajanju od 10 minuta. Prvi dugometražni film “Breathless” izdaje 1960., a do 2018. pod redateljskom palicom izdao 44 filma. U francusku kinematografiju donio je inovacije poput tabu tema i novih pripovjedačkih tehnika.Top 5 filmova Jean-Luca Godarda

1/ ‘Weekend’ (1967)

Nema boljeg filma koji bolje odražava što Godard želi postići. “Weekend” je jedno od najtežih filmskih putovanja, ujedno i najbolje što francuski New Wave film može ponuditi. 

 

2/ ‘Pierrot le Fou’ (1965)

S razlogom jedan od najvoljenijih Godardovih filmova – rijetko koji film je uspio donijeti toliko pamtljivih scena. 

 

3/ ‘Contempt’ (1963) 

Godardova upečatljiva kinematografija i soundtrack Georgesa Deleruea jedno su od najboljih filmskih osvrta na ljubav i probleme koje donosi.

 

4/ ‘Alphaville’ (1965)

“Alphaville” je jedinstveno noir iskusto koje svoje gledatelje uvlači u svijet kojim vlada superračunalo. 

5/ ‘Band of Outsiders’ (1964) 

Kriminalistička drama koja se u potpunosti može opisati kao definicija kinematografske slobode. Godard je donio svježu interpretaciju gangsterskog žanra. 

 

Naslovna fotografija: YouTube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime