Petak, 1 ožujka, 2024

Naslovi koje bi svaki muškarac trebao imati u kućnoj biblioteci

Ako ste muškarac koji voli čitati (ili muškarac koji želi biti muškarac koji voli čitati), određene knjige apsolutno spadaju na vaše police za knjige. Donosimo vam popis onih koji su 'must have' muške kućne biblioteke!

Nevjerojatne knjige objavljuju se svake godine, ali tijekom desetljeća određene su knjige posebno privlačile muškarce. Mnoge od njih izričito se bave temama muškosti ili očinstva. Drugi su ‘old school’ klasici.Ako ste muškarac koji voli čitati (ili muškarac koji želi biti muškarac koji voli čitati), određene knjige su ‘must have’ vaše kućne biblioteke. Nadogradite svoju knjižnicu čitajući najbolje knjige za muškarce ikad napisane. Popis koji vam donosimo uključuje dobitnike Nobelove i Pulitzerove nagrade, komedije i tragedije te sve, od uzbudljivih avantura do otreznjujućih komentara o samom životu.

Stranac, Albert Camus

Živimo u apsurdnim vremenima, a upravo je apsurd tema Camuseovog Stranca. U romanu nagrađenom Nobelovom nagradom pisac istražuje egzistencijalizam onako kako to može samo nezadovoljan francuski književnik. Ovaj klasični roman napisan je 1942. godine, ali njegova tematika i dalje je aktualna i relevantna gotovo osamdeset godina kasnije. Kako nije knjiga za plažu, mogla bi biti knjiga za zimu koja na stotinjak stranica šalje snažnu poruku o apsurdu samog života.

Umijeće ratovanja, Sun Tzu

Oružje je uistinu evoluiralo otkako je u 5. stoljeću pr. Kr. kineski vojni strateg Sun Tzu napisao Umijeće ratovanja. I iako je oružje evoluiralo, ljudi, čini se, nisu jer su vođe iz cijelog svijeta stoljećima tražile inspiraciju u ovoj knjizi. Vjerojatno nikad nećete trebati probijati neprijateljski štit ili se obraniti od vatrenih strijela, no sigurno ćete se u životu suočavati s protivnicima, pa čak i neprijateljima. Bilo to u romantičnim vezama, poslovnom okruženju ili osobnim odnosima, naučite upravljati svojim bitkama i dobiti ih bez ratovanja. Naputci koje daje Sun Tzu pomoći će vam da nadmudrite svoje ‘neprijetelje’ i odnesete pobjedu.

Kako izgraditi rutinu njege kože kod muškaraca koja prkosi starenju?

Kvaka 22, Joseph Heller

Radnja mnogih najboljih knjiga za muškarce smještena je u vrijeme Drugog svjetskog rata, ali Kvaka 22 je ratni roman koji prkosi jednostavnim i lakim objašnjenjima. To je knjiga koja je istovremeno izluđujuća i urnebesna o skupini američkih pilota koji pokušavaju preživjeti rat živeći – pokušavajući se zaljubiti, seksati, zaraditi… Promjenjiva stajališta i intrigantni likovi ono su što ovaj roman razlikuje od svih drugih (anti)ratnih romana. Možda će vam biti teško započeti čitati ovaj roman, no dajte mu priliku. Čak i ako ga budete započinjali nekoliko puta prije nego se zakačite za priču. Ova mračna, apsurdna komedija definitivno pripada vašoj polici s knjigama.

Orlando: Životopis, Virginia Woolf

Definicija muškosti mijenja se iz generacije u generaciju i razlikuje od kulture do kulture. Mnogi muškarci preispituju tradicionalne rodne uloge koje su predugo ograničavaju muškarce i žene. Zato je i ovaj epski roman Virginije Woolf toliko relevantan. Čarobna satira prati plemića u elizabetanskoj Engleskoj koji prolazi kroz tajanstvenu promjenu spola. Orlando neobjašnjivo stotinama godina nastavlja živjeti kroz brojne identitete i svjedoči generacijama engleske i svjetske povijesti. Fascinantan je to roman koji istražuje ideje o seksu i spolu koje još i danas razotkrivamo.

Urota tupana, John Kennedy Toole

Komedija pogrešaka prvi je put tiskana 1980. godine i u posljednjih je 40 godina stekla kultni status. Radnja romana koji je dobio i Pulitzerovu nagradu smještena je u New Orleans, a u centru pažnje je pretio ‘junfer’ Ignatius J. Reilly, koji  ‘sve zna najbolje’. Iako neznalica, Reilly nije glup. Štoviše, inteligentan i savršeno artikuliran, uzrokuje kaos u životu svih koje upozna, no to ga nimalo ne uzrujava. U naše precijenjeno doba kad su svi apsolutno uvjereni da sve znaju najbolje, ovo je savršen roman za ‘staviti nekoga na mjesto’. Pa i sebe.

Grof Monte Cristo, Alexandre Dumas    

Jedan od najvećih pustolovnih romana ikad napisanih Grof Monte Cristo, epska je saga o izgubljenoj ljubavi, mržnji, pravdi i osveti. Trajna privlačnost očarala je bezbroj čitatelja od njegova objavljivanja u Francuskoj u 19. stoljeću i postalo nezaobilazno štivo u svakom domu i u 21. stoljeću.

Muške narukvice: Odraz tajanstvenosti, seksepila i senzualnosti

Klub boraca, Chuck Palahniuk

Bilo da Chuck Palahniuka znate kao autora ili ste tek gledali filmsku adaptaciju s Brad Pittom i Edward Nortonom, sigurno ste čuli za Klub boraca. Iako je filmska adaptacija Davida Fichera remek djelo, roman jednostavno morate pročitati. Suprotno uvriježenom mišljenju, Klub boraca nije odobravanje neobuzdanog muškog bijesa usmjerenog na sve i svakoga. Na opću žalost ‘braće’ koja su filmski plakat Kluba boraca polijepila po svojim ‘muškim spiljama’, roman je briljantna satira muževnosti i potrošačke kulture. Ovaj sjajan komad suvremene književnosti s potpisom Palahniuka čita se bez daha od početka do kraja.

Frankenstein, Mary Shelley

Većina književnika svoje pero brusi godinama prije nego napiše nešto uistinu značajno. Ako to ikad i učine. No, to nije slučaj Mary Shelley koja je svoje remek-djelo, Frankensteina, počela pisati kad joj je bilo 18. godina. Nemojte o Frankensteinu razmišljati kao o još jednom klasiku kojeg ste prisiljeni čitati, jer je ovaj roman promijenio lice svjetske književnosti. Naime, mnogi kritičari vjeruju kako je Frankenstein, koji je prvi put izdan 1823. godine, prvi znanstveno-fantastični roman, a Frankensteinovo čudovište postalo je ikona pop kulture.

Znate li od kojih 7 seksualnih problema najčešće pate muškarci i kako ih se možete riješiti?

Sunce se ponovno rađa, Ernest Hemingway

Roman koji se smatra jednim od najboljih romana tzv. izgubljene generacije, Hemingway je napisao prije gotovo stotinu godina. U središtu romana su novinar Jake Barnes i razvedenica Brett Ashley.  Iako jedno za drugo gaje snažne emocije, njihova romansa je nemoguća jer zbog ratne ozljede Barnes ne može imati spolni odnos. Hemingway nevjerojatnom vještinom prikazuje njihov složen odnos kao i odnose drugih likova, Amerikanaca i Britanaca koji u poslijeratnom Parizu provode dana bez cilja, ali i bez iluzija, uglavnom se opijajući.

Starac i more, Ernest Hemingway

Da, Hemingway je jedini autor koji se na ovom popisu pojavljuje dva puta. Dok se ideje o muževnosti i rodnim ulogama mijenjaju s godinama, Hemingway oduvijek utjelovljuje tradicionalnu muževnost – kako u svojim djelima, tako i u svom životu. Njegova novela Starac i more osvojila je Pulitzerovu nagradu za beletristiku 1953. godine (a navedena je i prilikom dodjele Nobelove nagrade). Iako naizgled jednostavna priča o starom kubanskom ribaru i njegovoj borbi s velikom ribom, ovo je priča o odnosu čovjeka i prirode, o upornosti, osjećajnosti, vjeri u sebe, ali i o smrti.

Sto godina samoće, Gabriel Garcia Marquez

Ernest Hemingway nije jedini dobitnik Nobelove nagrade s ovog popisa, na njemu je i Gabriel Garcia Márquez koji je Sto godina samoće pisao 15 mjeseci bez prestanka otuđen od ostatka svijeta. Roman obuhvaća generacije obitelji Buendia u izmišljenom mjestu Macondu. Nije ga lako sažeti, no postupnim ponavljanjem jedne te iste teme kroz roman, Márquez zapravo svjedoči o cikličnoj prirodi povijesti koju ne bi trebalo zaboraviti, jer takav zaborav povlači dosta lošeg za sobom.

Država, Platon

Ako želite posjedovati samo jedno djelo iz razdoblja antike, neka to bude Platonova Država. Napisana 400 godina pr. Kr. jedno je od najvažnijih djela antičke filozofije i kamen temeljac suvremene politologije. Ovo izvanredno književno dostignuće koje istražuje idealnu strukturu vlasti i čovječanstva, već stoljećima zaokuplja pažnju kako stručne javnosti, tako i tzv. “običnog” čitatelja.

Klaonica 5, Kurt Vonnegut Jr.

Najpoznatije djelo američkog književnika Kurta Vonneguta antiratno fantastično remek-djelo suvremene američke književnosti. Vonnegut je kao ratni zarobljenik u nacističkom pritvoru tijekom Drugog svjetskog rata svjedočio bombardiranju Dresdena, te kroz oči nekoga tko je svjedočio ratnim užasima donosi priču Billya Pilgrima.

Isijavanje, Stephen King

Odabrati samo jedan roman Stephen Kinga za policu s knjigama sve je samo nije jednostavno. Istina je da se ne morate ograničiti na samo jedan, no ni  ovaj popis ne može biti beskonačan. I upravo zato, ako mora biti jedan naslov, neka bude Isijavanje. Otkako je objavljen ovaj ‘horor-roman’ ne silazi s liste bestsellera, prestravljujući čitatelje.

Od minimalizma do simbola: Prijedlozi tetovaža za cool muškarce

Cesta, Cormac McCarthy

Najpoznatije djelo američkog pisca Cormac McCarthya roman Cesta prati oca i sina dok nakon kataklizme koja je izbrisala svijet kojeg su poznavali putuju mrežom cesta i autocesta. Po opustjelim Sjedinjenim Američkim Državama u kojemu vladaju kanibalizam i nasilni kultovi otac i sin prolaze kroz svoj odnos.

Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee

Iako je objavila svega dva romana u životu, Harper Lee stekla je svjetsku slavu romanom Ubiti pticu rugalicu za koji je dobila Pulitzerovu nagradu (izdan 1960. godine, drugi roman ”Idi, postavi stražara” izdan je 55 godina kasnije, 2015. godine). U njemu istražuje brutalnu stvarnost rasizma u SAD-u. Junak romana, odvjetnik Atticus Finch koji brani okrivljenog Afroamerikanca, jedan je od najomiljenijih junaka u američkoj literaturi, a priča je ispričana kroz oči njegove kćeri Scout.

Zov divljine, Jack London

Najpoznatije djelo Jack Londona kratka je avanturistička priča o vrlo, vrlo dobrom psu. Glavni lik je pas Buck koji je živio u sunčanoj Kaliforniji prije nego što je otet. Život je nastavio u teškim uvjetima na Aljasci dok nije upozna Johna koji se brinuo za njega ne očekujući ništa zauzvrat. London je očito bio ‘dog person’ koji je shvaćao iskonsku vezu čovjeka i psa.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime