Utorak, 26 ožujka, 2024

Jassna Luna Jozić: Ljudi trebaju sigurnost, a joga pomaže da je svi pronađemo – u sebi

Živimo u vremenu velikih promjena zbog kojih možemo postati ili anksiozni te ući u još veći strah ili postati osviješteni kreatori koji ovo vrijeme koriste da nauče više o sebi te kako se povezati s unutrašnjom mudrošću i vodstvom gdje leži snaga svakoga od nas, objašnjava nam licencirana učiteljica Ashtanga yoge, certificirana trenerica i coach programa Heal Your Life te Therapeutic Art Life Coach

Ako ste se ikada pitali pomaže li joga zaista osnažiti tijelo i duh, opustiti um i može li nas povesti na put zdravijeg života, donosimo vam odgovore iz prve ruke. Jassna Luna Jozić majstorica je joge koja nas uči svim blagodatima koje pruža ova starovjekovna praksa vježbanja za tijelo i um.Jassna nas na webu ‘Dobro mjesto’ vodi na ‘mjesto koje svi tražimo, a koje se zapravo nalazi unutar nas’. 

Po zanimanju diplomirana glumica, magistra ekonomije, licencirana učiteljica Ashtanga joge, certificirana trenerica i coach programa Heal Your Life te Therapeutic Art Life Coach, Jassna je jogu otkrila u 23. godini. Kroz portal Dobro mjesto te grupne i pojedinačne satove joge želi svima pomoći da otkriju sve blagodati joge i Heal Your Life programa koji će ih usmjeriti na put zdravijeg, sretnijeg i ispunjenijeg života.

Više no ikad potrebno nam je kvalitetno opuštanje za tijelo i um

Sagledavajući vrijeme u kojem živimo, isprepleteno svakodnevnim stresnim situacijama, životnim problemima, poslovnim ciljevima i rokovima koje pokušavamo sustići te dodajući na to stres i tjeskobu koju izaziva pandemija koronavirusa te lockdown, čini se kako nam je više no ikad potrebno kvalitetno opuštanje za tijelo i um. Joga nam u tome itekako može pomoći.
“Pandemija i lockdown su svakako oni trenuci koji nas pozivaju na buđenje. Na osvještavanje. Na sagledavanje stvari iz nove perspektive. Život nas je zaustavio s razlogom. Malo kad u danu nalazimo vremena pitati se kako smo, je li ovo što živimo i radimo ono što zaista želimo ili smo u kompromisima s vlastitim bićem i svijetom oko sebe. Ono što primjećujem jest da ljudi, danas posebno, trebaju sidro. Nešto za što će se uhvatiti i što će ih činiti stabilnijim i sigurnijim, koliko je to moguće. To sidro se nalazi unutar nas samih i mislim da je to ono što mnogi sve više prepoznaju. Upravo ta spoznaja čini potrebu za duhovnim radom, duhovnom praksom. Ona nas integrira. Povezuje tijelo, um, dah i emocije”, objašnjava nam Jassna.

Važno je osluhnuti se, vidjeti što vam je u trenutku najviše potrebno i to si dati

A ljepota jogijske prakse jest u tome što postoji više različitih stilova, pa shodno tome možete mijenjati način vježbanja i vrstu prakse prema tome kako se osjećate. Razlikuju se dinamičniji stilovi, poput Ashtanga Vinyasa joge, s kojima, razvijate snagu tijela, izdržljivost te razbuđujete uspavanu energiju. Dinamična praksa vam pomaže da se aktivirate, pokrenete, energizirate i snažniji uđete u dan. S druge strane postoje i one statičnije prakse poput Hatha ili Yin joge, koje djeluju terapijski, restorativno, ali i duboko relaksirajuće, u kojima na nježan način otpuštate blokade i napetosti iz tijela.
“Ovu vrstu joge radim kada primijetim da sam u stresu zbog brojnih obaveza ili primijetim blokade u nekom dijelu tijela. Tada mi tijelo traži više nježnosti, mekoće i dužeg zadržavanja u pozicijama. Važno mi je osluhnuti se, vidjeti što mi je u ovom danu, u ovom trenutku, najviše potrebno i to si dati”, navodi Jassna.

Joga je namijenjena svima onima koji u njoj prepoznaju svoj put ka boljem i kvalitetnijem životu. Bez obzira na godine, fizičko stanje ili predispozicije svatko može vježbati jogu. Izuzetno je važno da učitelj prilagodi jogijsku praksu specifičnim potrebama polaznika, ako postoje zdravstvene tegobe ili ozljede, te ih uskladi s njegovim mogućnostima, željama, okolnostima i vremenom koje ima na raspolaganju. 
“Svatko, ali baš svatko, može imati i osjetiti dobrobit ove sjajne prakse, ako joj se pristupi na pravi način. Ono što posebno volim kod joge je da nas uči promatrati se. Svatko tko želi sebe vidjeti i osjetiti iz jednog drugog kuta, iz očiju promatrača, prepoznat će se u jogi.
Usvajajući joga praksu mi usvajamo nov način života”, kaže naša sugovornica.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Jassna Luna (@jassna_luna)

Meditacija nam pomaže preuzeti kontrolu nad vlastitim životom

Joga hrani naš um, objašnjava nadalje, a to je vrlo važno u vremenu u kojem živimo s obzirom na to da smo stalno izloženi ogromnoj količini informacija, i to uglavnom negativnim. Ako ne pronađemo vrijeme za tišinu i mir (bez TV-a, igrica na mobitelu, surfanja po tabletu i svega onoga što mislimo da nas opušta) – unutar sebe ćemo slagati i vremenom potiskivati sloj po sloj vrlo snažnih nakupljenih i neispoljenih emocija koje će se prije ili kasnije manifestirati kroz bolest ili situaciju koja će nas zaustaviti i natjerati da vidimo ono što je potrebno vidjeti. Sebe, svoj život i način na koji ga živimo. 

Ali zašto čekati taj trenutak? Upravo je meditacija alat s kojim možemo preuzeti kontrolu nad svojim životom na vrlo jednostavan način – na fizičkoj razini meditacijom jačamo autonomni živčani sustav te postajemo otporniji na stres zbog čega se lakše prilagođavamo promjenama. Opuštaju nam se mišići, normalizira se krvni tlak i otkucaji srca. Na mentalnoj razini praksom meditacije razvijamo koncentraciju i fokus, stvaramo smirenost, proširujemo svjesnost, podižemo razinu energije i raspoloženja u tijelu, gradimo sve veći prostor za osjećaj radosti i sreće. Meditacija je tehnika samospoznaje i proširenja svijesti kojom stvaramo put za sretniji, zadovoljniji, ispunjeniji i zdraviji život. Pomaže nam da budemo autentičniji, što smatram izuzetno značajnim.
“Probajte. Iskusite. Dajte šansu i vidite je li i kako ona radi za vas. Jogu
možemo prakticirati i kroz svjesno ponašanje u svakodnevnom životu, kroz svjesne odluke. Joga je i tehnika disanja, pa je možemo prakticirati kroz pranayame. Joga je i povlačenje pažnje prema unutra, koncentracija, meditacija. Sve je to joga. Možda netko nije tip za fizičku aktivnost ali njegova joga će biti služenje, posvećenost, devocija, proučavanje duhovne literature i dijeljenje znanja, način življenja”, objašnjava Jassna.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Jassna Luna (@jassna_luna)

Jogom možemo utjecati na mozak, odnosno na moždane valove

Zanimljivo je da jogom možemo utjecati na mozak, odnosno na moždane valove. Naime, moć poznavanja različitih frekvencija moždanih valova upravo je u tome da postanemo svjesni da se oni mijenjaju ovisno o tome što radimo, o čemu mislimo te u kom smo stanju. Dakle, moždanim valovima možemo upravljati pomoću meditacije, ali vibratorno stanja mozga, osim meditacijom, možemo mijenjati i tehnikama disanja, vizualizacijama, raznim vježbama, mentalnim i emocionalnim doživljajima, tjelesnim kretanjem, promjenom prehrane i životnih navika.

Jassna nam objašnjava kako smo primjerice, tijekom dana uglavnom u beta stanju koje karakterizira visoko stanje budnosti i aktivnosti, što nam je važno za učinkovito funkcioniranje tijekom dana, daje nam fokus, moć koncentracije, brzo razmišljanje, mogućnost rješavanja problema, no također se može preobraziti u stres, anksioznost i nemir. U beta stanju obično imamo puno misli koje ‘jure’ našom glavom i procesiramo veliki broj različitih informacija i podražaja. Iz beta stanja se svjesno možemo prebaciti npr. u alpha ili theta stanje (ili neko drugo), kako bi omogućili svom tijelu relaksaciju i regeneraciju, s ciljem reduciranja stresa. Alfa valove karakterizira budno ali opušteno stanje. U ovom stanju manje pozornosti pridajemo vanjskom svijetu te smo na granici sanjarenja i maštanja ali smo i dalje budni. Unutar ovih frekvencija ostvaruju se i meditativna stanja, te integracija uma i tijela.

“Živimo u vremenu velikih promjena zbog kojih možemo postati ili anksiozni te ući u još veći strah ili postati osviješteni kreatori koji ovo vrijeme koriste da nauče više o sebi te kako se povezati s unutrašnjom mudrošću i vodstvom gdje leži snaga svakoga od nas. Snažniji možemo stvarati svijet u kakvom želimo živjeti – počevši od svog mikrosvijeta. Svaki novi mikrosvijet stvara sve veći zajednički, cjeloviti svijet u kojem živimo kao najbolja verzija sebe, za dobrobit sebe i svih oko nas”, zaključuje Jassna.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime