Petak, 22 ožujka, 2024

BBB: ‘Kada jedan grad u jednoj generaciji doživi i rat i poplave i potres… to je pretužno’

Bad Blue Boys – iako u imenu imaju pridjev 'loši' zapravo su 'saveznici' koje uvijek želite na svojoj strani. Jer ako je ikome ikad zatrebala bilo kakva pomoć – oni su među prvima koji su uskočili i pomogli - baš kao i jučer, danas ili sutra u Petrinji, Sisku, Glini i drugim manjim mjestima koja su stradala u razornom potresu

Još su nam svima svježe slike spašavanja inkubatora iz rodilišta u Petrovoj, nakon proljetnog potresa koji je pogodio Zagreb, a već ih vidimo u akcijama rasčišćavanja ruševina u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima.BBB – Bad Blue Boys – iako u imenu imaju pridjev ‘loši’ zapravo su ‘saveznici’ koje uvijek želite na svojoj strani. Jer ako je ikome ikad zatrebala bilo kakva pomoć – od akcija darivanja krvi, preko skupljanja financijskih i drugih sredstava siromašnima i pogođenima bilo kakvim nepogodama – oni su među prvima koji će vam pomoći.

Uvijek spremni i organizirani za pomoć

Nakon jučerašnje katastrofe koja je pogodila Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta i sela, organizirali su se u svega nekoliko sati i krenuli put Petrinje – spremni pomoći na bilo koji način. Baš poput svih navijačkih skupina širom Hrvatske, od Torcide, preko Funcuta, Kohorte, Armade i drugih – BBB su još jednom dokazali da imaju izuzetno plemenito srce i hrabrost da uskoče kad je najteže.

“Kao i uvijek u takvih situacijama organizirali smo se preko Facebook i WhatsApp grupa te organizirano okupili ispred jednog parkirališta na izlazu iz Zagreba. Tamo nas se skupilo oko 400, no mnogi su se priključili koloni nakon toga. Po mojoj procjeni u Petrinju je stiglo oko 800 BBB-a”, priča nam jedan od istaknutijih članova ove navijačke skupine želeći ostati anoniman, baš poput niza BBB-a koje smo kontaktirali i koji nisu htjeli izaći u javnost – smatrajući kako nisu napravili ništa ‘posebno ni herojski’.

Ističe kako BBB i volonteri nisu krivi za nastanak prometnog kolapsa prema gradu Petrinji. Naime, mnogi su stanovnici okolnih mjesta pohrlili na benzinsku postaju te zbog toga napravili kolonu prema ulasku u grad. Stigavši do Petrinje BBB su odmah krenuli pomagati.

Formirali ljudske lance kako bi bili što brži u rasčišćavanju ruševina

“Prvo je mehanizacija po gradu uklanjala cigle, grede i razni građevinski materijal s ulica, a mi smo pomogli s ukrcavanjem drvene građe koja je otpala sa zgrada. Pa smo to ubacivali u kamione koji su dolazili jedan za drugim, a nakon toga smo krenuli u jednu od glavnih gradskih ulica i krenuli rasčišćavati dvorišta kuća. Naime, kako mehanizacija ne može ući u dvorišta, a prijatilo je urušavanje ostataka zgrada, bilo je potrebno što prije očistiti dvorišta kako ne bi došlo do novih tragedija. Tu su bili i vojska, i pripadnici GSS-a i vatrogasci koji su nam osvjetljavali dvorišta… u trenu su se stvorili ljudski lanci, čak I po tri u jednom dvorištu koji su u stvarno kratkom roku čistili dvorište za dvorištem”, objašnjava naš sugovornik.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dinamo Zagreb (@dinamo_fanpage1986)

“Na terenu je već bila vojska, pripadnici HGSS, vatrogasci koji su nam osvjetljavali dvorišta (jer je već padao mrak). Formirali smo ljudske lance, u svakom dvorištu po 2-3 i stvarno smo brzo rasčišćavali dvorišta… mi smo izbacivali šutu i ostatke ruševina na ulicu, a onda bi došao bager ili kamion i sve to pokupio. Tako smo svi bili brži”, otkriva.

‘Nema predaje’ – ni na jednom terenu

Jer njima je svako pružanje pomoći normalna ljudska stvar koju ne rade ni zbog promocije ni zbog imidža, nego zbog čiste potrebe da pomažu. I baš kao što su pomagali jučer, i danas su među prvima u gradu pomažući gdje god treba, a bit će tu i danima nakon – pa i onda kada mediji i javnost pomalo i zaborave na nedaće ovoga kraja. Kao što se to nažalost do sada pokazalo puno puta.

“Kada vidiš grad koji je stradao od potresa, a na kućama još vidljive ostatke gelera iz Domovinskog rata… Nisam praznovjeran, ali ova naša država nema ni sreće kada jedan grad u praktički jednoj generaciji doživi i rat i potres i poplave… sve je to tako pretužno” kaže naš sugovornik

No, njihov slogan s tribina ‘nema predaje’ vrijedi i u situacijama kada mnogi drugi pokleknu pod teretom emocija i ranjivosti. I dok je BBB, baš kao i svih njihovih kolega navijača drugih klubova – znamo da će pomoć doći – često i prije svih drugih!

Fotografije: Privatni album i Instagram

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime