Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Kako roditelji mogu pomoći djeci da lakše prebrode strah nakon potresa

Nakon straha i neizvjsnosti zbog pandemije koronavirusa dodatno nas je sve šokirao novi potres i stradanja ljudi u našoj zemlji. Kako djeci objasniti što se dogodilo, koje su reakcije normalne i što nam može pomoći - a što odmoći - da što lakše prebrodimo potres...

Potres je veliko traumatično iskustvo, kako za djecu tako i za odrasle. Nakon još jednog u nizu velikih potreesa koji su pogodili našu zemlju, i dodatno opteretio svakodnevicu koju već provodimo u posebnim okolnostima socijalne izolacije i ograničenja zbog suzbijanja pandemije koronavirusa – Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba izdala je smjernice za roditelje – kako si pomoći nakon potresa.

Kako si možemo pomoći? Brigom za osnovne potrebe (tako da jedemo, pijemo, da smo na toplom), kada imamo potrebu – dijeljenjem emocija s bližnjima, pružanjem podrške jedni drugima, vraćanjem uobičajenim aktivnostima, onom što nas inače opušta, pravovremenim informiranjem i praćenjem uputa institucijaU nastavku pogledajte ikonografiju s uputama koje će djeci i mladimo olakšati suočavanje sa strahom i neizvjesnošću nakon potresa, a koju su pripremili Krešimir Prijatelj, mag. psych. i Mia Roje Đapić, mag. psych.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime