Srijeda, 14 veljače, 2024

Lidija Kovarik: Naše reakcije na svijet oko nas su isključivo naša odgovornost

Lidija je ovogodišnja dobitnica nagrade Croatian Woman’s Network/ Mreža Hrvatskih Žena, a osim o važnosti podržavanja žena, razgovarali smo o burnoutu, radu na sebi i poslovnom uspjehu u Pragu

Lidija Kovarik magistra je prava, MBA i uspješna poduzetnica. Preseljenjem u Prag svoj je život promijenila, a odlučila je pratiti svoje snove, osjećaje i želje. Trenutačno je direktorica Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu, a životnu strast za psihologijom pretvorila je i u poslovni uspjeh radeći kao certificirana životna i poslovna trenerica belgijske Inge Rock Akademije, svojim članstvom u Mensi Češke Republike te mentorstvom.Lidija je ovogodišnja dobitnica nagrade Croatian Woman’s Network/ Mreža Hrvatskih Žena, a osim o važnosti podržavanja žena, razgovarali smo o burnoutu, radu na sebi i poslovnom uspjehu u Pragu.

Prvo Vam želim čestitati na nagradi Croatian Woman’s Network/ Mreža Hrvatskih Žena. Možete li mi reći nešto više o tome kako je došlo do ove nagrade i što ona znači za Vas?

Zahvaljujem se od srca na čestitkama. Nagrada se pojavila kao neka vrsta krune mog dosadašnjeg rada u nekoliko država u kojima djelujem posljednjih trinaest godina. Prepoznate su moje aktivnosti, ljubav prema promicanju kulture i umjetnosti, iniciranju susreta hrvatskih i inozemnih poduzetnika i umjetnika kojima su se stvorile dugotrajne i čvrste veze rezultirajući zanimljivim uspješnim događajima.

Nagrada Mreže Hrvatskih Žena mi donosi snažnu podršku, motivaciju i poticaj za daljnjim aktivnostima poput snažnog vjetra u leđa koji me vodi smjerom k uspjehu.

Podrška se uvijek pojavljuje u pravom trenutku

Postoji li u Vašem životu neka žena koja Vas je inspirirala i zbog koje u svim onim teškim trenutcima gurate dalje?

Vrijednosni sustavi koji su me mijenjali godinama mog osobnog i profesionalnog rasta i razvoja su automatski stvarali drugačije želje, ciljeve i sliku o sebi koju sam stvarala od djetinjstva. Upravo iz tog razloga sam inspiraciju pronalazila u različitim  nepoznatim i svjetski poznatim ženama, svih dobnih skupina, različitih profesija, narodnosti i životnih priča. Ponekad bi mi jedna rečenica nečijeg intervjua znala otvoriti potrebno kreativno razmišljanje, toplina pogleda prolaznice u gradu kojega prvi puta posjećujem unijeti radost, a izjava nepoznate starice ohrabriti. Podrška se uvijek pojavljuje u pravom trenutku.

Izvršna ste direktorica Muzeja iluzijske umjetnosti Prag, kako se život u Češkoj razlikuje od onoga u Hrvatskoj? Naročito kada pričamo o ženama i njihovom uspjehu? Je li osjetna razlika u poslovnom svijetu između muškaraca i žena?

Život u Pragu je za mene sjajan. Okruženi smo predivnom arhitekturom, imamo bogat kulturno-umjetnički život, zanimljive poslovne prilike, raznolike sportske mogućnosti, odlične prometne povezanosti s drugim metropolama, i ono za nas majke najbitnije, široku ponudu obrazovnih i zabavnih aktivnosti za djecu. Istina je da ništa ne može nadoknaditi gostoprimstvo naših Slavonaca, hrvatsko more i osunčanu obalu.

Najveću promjenu sam osjetila nakon samog preseljenja jer je Češka bila već tada članica EU. Fascinirala me je povezanost sistema državnih, regionalnih i gradskih ustanova koja je omogućavala brz prijenos informacija te lakoću realizacije potrebnih prijava i dozvola. Već nekoliko godina nakon toga je hrvatski sistem postao sličan.

Osobno nisam u svim godinama života u Pragu osjetila razliku u vrednovanju poslovnih postupaka žena i muškaraca niti razliku u njihovom pristupu. Na rukovodećim pozicijama se vrlo često susrećem i sa strancima.

Pravilno sudjelujem u različitim manifestacijama žena poduzetnica koje su za mene uvijek zanimljivije upravo zbog širokog spektra uloga i obaveza koje donosi život nas žena. Ispreplitanje majčinskih, poslovnih i svih društvenih uloga nosi sa sobom potrebu bržeg prilagođavanja i veće organiziranosti, snažnije želje za uspjehom iznad koje uvijek stoji osjećaj ljubavi kao najsnažnije vodilje.

Uvijek sam voljela pomagati ljudima

Autorica ste knjige Živimo život svojih snova, kako ste došli na inspiraciju za pisanje knjige? Je li Vas neki događaj potaknuo na njezino nastajanje?

Tijekom svog obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi sam uživala pišući literarne radove i u ono vrijeme dugačka pisma prijateljicama s kojima je to bio najljepši i ponekad jedini način komunikacije, zbog stanovanja u različitim gradovima ili državama.

Fascinirale su me knjige koje sam rado čitala, i psihologija. Preseljenjem u Češku sam više zaronila u psihološku literaturu, završila belgijsku Akademiju za coaching Inge Rock i jednostavno svoja znanja vezana za to područje odlučila prenijeti na papir.

Uvijek sam voljela pomagati ljudima. Smisao knjige je upravo smjernica u bilo kojem životnom području koju si svatko od nas može pronaći u njezinom sadržaju.

Kojih 5 lekcija biste svima savjetovali da usvoje kako bi vodili sretniji život?

Živjeti u ovom trenutku koji predstavlja jedini stvaran trenutak u našoj moći. Uskladiti svoje osjećaje, misli i postupke koji nas uvijek vode ka življenju jedinstvene životne svrhe. Iskrenost i spontanost su put radosti. Lijepom riječju i osmjehom darivati ljude oko sebe. Boraviti u miru osluškujući život u sebi. Pronalaziti ljepotu u svemu. Biti zahvalan. Raditi ono što volimo i voljeti ono što radimo. Praštati i donositi mir. Biti svjesni sebe i informacija koje primamo iz okoline. Naučiti pustiti, otpustiti, zaustaviti se i promijeniti smjer kretanja. Biti najbolja verzija sebe. Upoznati se. Odmarati. Raditi svaki dan nešto novo i drugačije. Biti strpljivi i svjesni da za sve postoji savršen trenutak… Vjerujem da će si svatko moći pronaći pet najbitnijih koje nam osvjetljavaju životni put.

Aktivnosti na društvenim mrežama donosi preopterećenost informacijama

Mnogo se priča o tome kako mlade generacije sve više žive u nerealnom svijetu, svijetu koji nije sličan njihovoj svakodnevici. Pritom može doći do mnogih problema s mentalnim zdravljem, imate li savjet za mlade ljude koji se bore s tim problemima? Ponekad može biti teško cijeniti ono što imamo, kada nam se čini da svi imaju bolje i/ili više i mnogo su sretniji?

Svatko od nas ima drugačiji DNA, poseban fizički izgled, jedinstven emocionalni i mentalni sistem, sposobnosti, talente i težnje. Osluškujući svoje misli, shvaćajući svoje osjećaje i unutrašnje želje, možemo stvoriti jasnu sliku onoga tko jesmo. Definirajući svoje osobne ciljeve postavljamo si jednostavne korake koji predstavljaju put ostvarenja nama željenog uspjeha. Sve relevantne informacije koje dolaze do nas na tom putu predstavljaju prilike koje nam mogu olakšati planiranu realizaciju. Danas najveći izvor informacija imamo upravo preko pametnih telefona za koje smo svi vezani iz različitih razloga. Mladim ljudima možda danas nedostaje jasnoća onoga tko jesu i u kojem smjeru se žele ostvariti. Nalaze se u dva različita svijeta, ali i između njih.

Snažan socijalni trend aktivnosti na društvenim mrežama i drugim aplikacijama donosi preopterećenost informacijama kojima se gubi jasnoća svijesti o onome tko su. Vrlo često nerealne savršeno grafički uređene fotografije koje su samo rezultat neuromarketinških metoda provedenih istraživanja tržišta izazivaju očekivano oduševljenje koje je jedan od načina brze pohrane informacija u podsvijest. Istog trenutka se stvara navika koja traži još više istih snažnih doživljaja utemeljenih na potrebi za fizičkim dodirom, u ovom slučaju usmjerena na ekran uređaja. Upravo taj fizički dodir je nešto što nedostaje mladim ljudima.

Osjećaj povezanosti sa sobom, okolinom i prirodom. Osvještavanjem vremena koje provode u virtualnom svijetu i svega što donosi njima osobno te sredini, mogu doći do polazne točke donošenja odluke o izmjeni dotadašnjih obrazaca ponašanja. Postavljanjem novih aktivnosti u stvarnom svijetu kojima će smisleno zaokupiti svoj um vraćaju se sebi, stječu istinsko samopouzdanje, izgrađuju svoje osobnosti i iz te perspektive tek mogu početi više vrednovati ono što imaju, stvaraju i grade u suradnji s okolinom. Ružičasti svijet “savršenih života drugih“ tek tada počinje poprimati realne boje jer značaj njihovih raste.

Ono s čime se u današnjem svijetu mnogi ljudi bore, naročito od kada je rad kod kuće postao dio svakodnevice, je balans između poslovnog i privatnog života. Je li ga moguće uopće postići, i kako?

Smatram da je balans nešto što nam se prirodno nameće čitavog života te neka vrsta učenja koju imamo kroz sva područja našeg djelovanja. Već prvim koracima pokušavamo napraviti balans stajanja na dvije noge kako bismo održali stabilnost tijela. Iza fizičke stabilnosti uspravnog stajanja stoji kompleksan sustav ravnoteže između misli, emocija, fizičkog tijela. Upravo kao što djeca stabilnost stajanja ostvare najbrže kretanjem, tako i mi vremenom i aktivnostima možemo postići balans poslovnog i privatnog života.

Potrebno je osvijestiti životna područja detaljnije u kategorijama emocija, financija, posla, međuljudskih odnosa, duhovnog života te zdravlja i fizičkog izgleda.  U svakom od navedenih dijelova pronalazimo privatni i poslovni dio. Donošenje zaključaka temeljem jedne neugodne situacije, dana ili tjedna nije relevantan pokazatelj. Kad počnemo šire gledati, shvatimo da balans zapravo imamo. Ogleda se u uspješnom življenju privatnog i poslovnog života na duži vremenski period.

Kad radimo ono što volimo, osjećamo slobodu izražavanja

Također, burnout je riječ koja je sada veoma popularna, ali ne jer je “cool”, već veliki broj ljudi, nažalost, doživljava “izgaranje” psihičko i fizičko zbog prevelikog broja obveza. Koji su skriveni, a koji očiti, znakovi “burnouta”?

Izraz “burnout” je postao trend među managerima kojemu se vrlo često pripisuje već i kratkotrajni slabi osjećaj nezadovoljstva tijekom radnog vremena. Kao kod svake dijagnoze, potrebno je proanalizirati događaje koji su prethodili stanju kojima je slijedio “burnout”. Dobro je obratiti pozornost na sve već spomenute dijelove života, trenutno stanje u njima, naše osobno zadovoljstvo, želje i možda postavljene ciljeve. Vrlo često se otkrije nakon već jednog razgovora izvor nezadovoljstva u dijelu života koji nije povezan s poslom. Temi posla najčešće prilazimo kao uzroku psihičkog izgaranja zbog postojanja jasnih i definiranih obaveza uz određene vremenske rokove potrebne realizacije koja donosi napetost, izlazak iz zone komfora, zahtjevne organizacije popraćene stalnim promjenama. Stres kao stanje nezadovoljstva je pokazatelj nesklada između emocionalnog doživljaja obaveza, međuljudskih odnosa i generalno naših reakcija na situacije u kojima sudjelujemo direktno i indirektno, naših očekivanja i rezultata istih.

Predispozicija “burnouta” je uvijek nedostatak ljubavi prema svom poslu ili nepronalaženje zanimanja za barem neki njegov dio. Kad radimo ono što volimo, osjećamo slobodu izražavanja, samoinicijativnu pažnju koju usmjeravamo radu, kreativnost i emociju radosti, čime dobivamo još veću inspiraciju i nadahnuće. Popularno se danas takvo stanje naziva flow. Nakon završetka radnog dana, ispunjava nas osjećaj mentalnog odmora i zadovoljstva. Poslovni život danas sadržava kompleksne odnose suradnika, nadređenih i podređenih, sve veće obveze su izložene naglim izmjenama koje zahtijevaju brzu emocionalnu prilagodbu, mentalnu spremnost te velika očekivanja s više strana. Jasno vidljivi i skriveni znakovi “burnouta” se vrlo često isprepliću. Najčešći su prenošenje neprimjerenih obrazaca ponašanja na druge odnose koji inače skladno funkcioniraju, nezadovoljstvo koje se nastavlja u trenucima izvan radnog vremena i nemogućnost jednostavnog prebacivanja misli na druge aktivnosti, potreba za čestom konzumacijom alkohola ili drugih supstanci koje unose izmjenu stanja svijesti, učestale nesanice, brige na poslovnu tematiku, ponavljano iniciranje razgovora o poslovnim izazovima.

Naše reakcije na svijet oko nas su isključivo naša odgovornost

Kako se rješava burnout? Koje su tehnike opuštanja, smirivanja, koje nam mogu pomoći u takvim trenutcima?

Prvi korak je zaustaviti se i tek iz prijeko potrebnog mira promotriti situaciju koja nam se dogodila, shvatiti koje su nam signale slali tijelo ili um o neskladu koji se događao u nama, a koje smo snagom uma, dobrom fizičkom spremnošću i navikom poslušnog rješavanja tuđih naloga, sustavno zanemarivali. Vraćanjem sebi i osvještavanje onoga tko smo i što želimo za sebe i zbog sebe, vraćamo zapostavljenu svrhovitost naših života. Sve aktivnosti koje činimo nakon toga bi trebale voditi življenju onog stanja koje želimo. Mi biramo o čemu ćemo misliti, što ćemo govoriti i kako se ponašati. Naše reakcije na svijet oko nas su isključivo naša odgovornost.

Uvijek pomažu tehnike svjesnog disanja kojima prebacujemo pažnju iz košmara misli jačajući volju koja je jedan od mentalnih mišića, sportske aktivnosti ili boravak u prirodi radi cirkulacije veće količine kisika kroz tijelo koja poboljšava rad brojnih organa rezultirajući bolje psiho fizičkog stanje, izdvajanje vremena za davno zaboravljene i željene hobije, izbjegavanje neko vrijeme multitaskinga, unošenje laganih svakodnevnih promjena čime stječemo nove navike, kvalitetan odmor, vođenje dnevnika emocija, dobri stari smijeh…

Sjajna i jedina mreža koja povezuje utjecajne hrvatske žene

Croatian Woman’s Network/ Mreža Hrvatskih Žena je projekt koji povezuje žene iz cijeloga svijeta. Jeste li stekli neka nova poznanstva, potencijalna prijateljstva?

Mreža Hrvatskih Žena je globalna platforma koja prezentira, promovira i povezuje hrvatske žene u Domovini i u svijetu. Tijekom posljednje četiri godine koliko sam članica CWN, otvorena mi je čitava lepeza sjajnih prilika za umrežavanjem, pristup informacijama o brojnim uspješnim ženama hrvatskog podrijetla te novim poslovnim prilikama. Caroline Spivak, izvanredna žena i osnivačica CWN je svojim iznimnim trudom i radom stvorila sjajnu i jedinu mrežu koja povezuje utjecajne hrvatske žene iz svih društvenih područja na svim kontinentima. Prepoznavanje snage žena, duboko razumijevanje naših potreba i zanimanja, cjelovita podrška i profesionalan pristup je upravo ono što svaka od nas žena Hrvatica u iseljeništvu treba.

Što mislite, što će Vam nagrada Croatian Woman’s Network/ Mreža Hrvatskih Žena donijeti u budućnosti?

Vjerujem da će postignuća i uspjesi svih dobitnica nagrade CWN/MHŽ nadahnuti mlađe naraštaje i pomoći im u ostvarenju njihovog potencijala. Dodjela nagrade Utjecajne Hrvatske Žene je prilika da pronađemo, upoznajemo i odamo priznanje vodstvu, inovativnosti i društvenom utjecaju hrvatskih žena diljem svijeta. Sve jači međunarodni interes za nagradu motivira me da još intenzivnije radim na povezivanju i isticanju postignuća hrvatskih žena diljem svijeta.

Nakon velike časti koju sam doživjela ovom nagradom, dobila sam i posebnu nagradu Hrvatskog iseljeničkog izbora, Večernjakovu domovnicu 2023.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime