Subota, 18 studenoga, 2023

Trgnimo se: Manje od dva posto ulica u Zagrebu je nazvano po ženama

Trg hrvatskih velikana u središtu Zagreba početna je točka i simbol kampanje TRGni se za ravnopravnost, povodom čega je na lijevom dijelu ovog trga postavljena i simbolična ploča s nazivom 'TRG HRVATSKIH VELIKANKI i onih koje će to tek postati'

Prema posljednjim istraživanjima, čak četiri od sedam najvećih gradova u Hrvatskoj imaju manje od dva posto ulica nazvanih po ženama, dok u Zagrebu, prema javno dostupnim podacima, manje od dva posto ulica i trgova odaje počast zaslužnim ženama. Upravo zbog poraznih podataka, Trg hrvatskih velikana u središtu Zagreba početna je točka i simbol kampanje TRGni se za ravnopravnost, povodom čega je na lijevom dijelu ovog trga postavljena i simbolična ploča s nazivom “TRG HRVATSKIH VELIKANKI i onih koje će to tek postati”, a građani pozvani da na internetskoj stranici velikanke.hr potpišu peticiju za službeno preimenovanje dijela Trga hrvatskih velikana.„Ove porazne statistike šalju krivu poruku djevojčicama kako one niti ne mogu napraviti nešto veliko i važno da bi se po njima nazvala ulica, već je to rezervirano samo za dečke. Ovom inicijativom im želimo poručiti da nisu nevidljive i da svojim radom i uspjesima mogu zaslužiti da se ulica ili trg jednom nazovu njihovim imenom. Trg hrvatskih velikana moguće je, zahvaljujući specifičnom tlocrtu, podijeliti na dvije jednake polovice, s dvije identične fontane i dva ista pročelja zgrada što bi, smatramo, bio najbolji prikaz ravnopravnosti oba spola“, pojasnila je Ida Prester motivaciju inicijative TRGni se za ravnopravnost.

Peticiju je moguće potpisati još 30 dana

Peticiju je idućih 30 dana moguće potpisati na velikanke.hr, a potpisi će se predati Odboru za imenovanja naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba. Podršku inicijativi dala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, istaknuvši kako je dovoljno prošetati zagrebačkim ulicama i pogledati spomenike, nazive trgova i ulica kako bismo i sami posvjedočili malom postotku javnih površina koje nose imena po ženama i zaključila da je „potrebno sustavno se zalagati za jednake mogućnosti i prava žena i muškaraca jer se, nažalost, nejednakost odnosa kojima svjedočimo u Hrvatskoj, preslikava i u javnom prostoru“. Uz predstavljanje peticije, javnosti je predstavljeno deset djevojčica i djevojaka koje su već sada, svojim znanjem, sportskim i kulturnim uspjesima doprinijele prepoznatljivosti Hrvatske na karti svijeta, te su im uručene ploče s nazivom ulice koje sadrže njihova osobna imena, kao “velikanke koje će to postati”.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić naglasila je kako žene formalnopravno uživaju jednak status kao i muškarci, no kako je praksa nerijetko drugačija.

„Stoga sam ponosna što je Europski parlament konstantno aktivan u promicanju rodne ravnopravnosti, a ima i stalni Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost. U kontekstu kampanje i razloga zbog kojega smo tu danas, željela bih naglasiti kako Europskim parlamentom trenutno predsjedava žena, Roberta Metsola, a ranije ju je obnašala i Simone Veil, najviše zapamćena po promicanju prava žena u Francuskoj i Europi, koja je nakon svoje smrti pokopana u pariškom mauzoleju Panthéonu, što predstavlja jednu od najvećih francuskih počasti. Zbog svega navedenoga prirodno je da smo danas na ovom mjestu te da podržimo ovu inicijativu“ dodala je Violeta Simeonova Staničić.  

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime