Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Čak i malo drveća zasađenog u blizini vašeg doma može smanjiti rizik od depresije

Dodavanje uličnog drveća u urbana stambena područja rješenje je temeljeno na prirodi koje ne samo da može promicati mentalno zdravlje, već može doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju biološke raznolikosti

Poznato je kako provođenje vremena u prirodi pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje, ali jeste li znali da čak i zelenilo zasađeno uz pločnik pored našeg doma može biti korisno?Stručnjaci za mentalno zdravlje već dugo pričaju o zdravstvenim prednostima provođenja vremena u prirodi te potkrjepljuju to raznim istraživanjima.

Koleracija između životu u urbanom području i razine depresije

Tim njemačkih istraživača proučavao je dugoročnu korelaciju između života u urbanom području, gdje je manje zelenih površina i razine depresije. Kako bi razumjeli utjecaj blizine zelenog prostora – posebno drveća zasađenog uz pločnike u blizini domova – analizirali su podatke od 10.000 stanovnika grada Leipziga u Njemačkoj. Istraživali su broj i vrstu uličnih stabala, koliko su blizu kuća drveća zasađena i broj antidepresiva propisanih stanovnicima tog područja.

Naučite kako živjeti s anksioznošću, to je i (jedini) put kako je se riješiti!

Istraživači su također uzeli u obzir i dob, status zaposlenja, spol i tjelesnu težinu svakog od sudionika. Otkrili su da je drveće smješteno na udaljenosti od 100 metara od kuće povezano sa smanjenim rizikom od propisivanja antidepresiva, posebno u siromašnim ili marginaliziranim četvrtima. Kako su ove populacije obično u većem riziku od depresije i korištenja antidepresiva u Njemačkoj, nalazi dokazuju koliko zeleni prostori u urbanim područjima mogu biti korisni za poboljšanje mentalnog zdravlja.

Uz dobrobit za zdravlje, sadnja više drveća dobra je i za okoliš

“Naše otkriće sugerira da ulična stabla – mali, javno dostupni oblik urbanog zelenog prostora – mogu pomoći u smanjivanju jaza u zdravstvenim nejednakostima između ekonomski različitih društvenih skupina”, kaže dr. Melissa Marselle, vodeća autorica studije. “Ovo su dobre vijesti jer je drveće u ulicama relativno lako posaditi i njihov se broj može povećati bez puno napora.”

Uz dobrobit mentalnog zdravlja za ljude, sadnja više drveća dobra je i za okoliš.
“Dodavanje uličnog drveća u urbana stambena područja rješenje je temeljeno na prirodi koje ne samo da može promicati mentalno zdravlje, već može doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju biološke raznolikosti”, kaže profesorica Aletta Bonn, koja vodi odjel za ekosustav usluge na UFZ, iDiv i Friedrich-Schiller-University Jena.

Kako pomoći bliskoj osobi koja se bori s depresijom

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime