Utorak, 13 rujna, 2022

Zrinka Grancarić: Ponosna sam što sam jedini ženski komentator na OI

Elokventna Zadranka koja sigurnim stavom i neustrašivim karakterom donosi i najstresnije teme s trusnih terena, u razgovoru nam je otkrila koje su joj zadaće u Japanu, što je najbitnije u jedrenju i koja su njezina predviđanja o nastupu naših natjecatelja

U sportskom smislu ova godina, nakon Europskog prvenstva u nogometu, nudi još puno izazova na natjecateljskim terenima. Onaj najveći i san svakog sportaša – nastup na Olimpijskim igrama, pak, započinje za nekoliko dana. Olimpijske igare u Japanu, naime, počinju 23. srpnja i traju do 8. kolovoza.Sportska natjecanja i sav šušur oko njih u naše će domove donositi HRT – kroz studijske emisije (N)ippon – koje će voditi duo iz Europea – Robert Ferlin i Ivan Dorian Molnar te,  naravno, kroz puno sati izravnih prijenosa s mjesta događanja. U ekipi novinara koja će put Zemlje izlazećeg sunca je i Zrinka Grancarić.

OI u pravilu donosi pozitivne priče, u Otvorenom se bavimo osjetljivim temama

Polivalentna novinarka jesen i zimu provodi u studiju Otvorenog, a ljeto ju mami također na otvoreno, ali na regatnu stazu, jedrilicu i vjetar u kosi. Ova elokventna Zadranka koja sigurnim stavom donosi i najstresnije teme s trusnih terena, u razgovoru nam je otkrila koje su joj zadaće u Japanu, što je najbitnije u jedrenju i koja su njezina predviđanja od nastupa naših natjecatelja. 

Iza vas je sezona Otvorenog, ispred vas Olimpijske igre. Što vas od te dvije novinarske discipline više intrigira i u čemu je najveća razlika u adrenalinu koji ih prati?

To je kao kad dijete pitate voli li više mamu ili tatu (haha). Podjednako me uzbuđuju oba projekta, ista je to vrsta profesionalnog adrenalina. Ono što ih, pak, ponajviše razlikuje jest težina odgovornosti. Olimpijske igre u pravilu nose dobre i pozitivne priče, dok u Otvorenom često radimo osjetljive teme gdje se svaka riječ važe. Zahtjevno je jedno i drugo, ali na različite načine.

Što ćete pratiti na Olimpijskim igrama? 

S obzirom da nas je 12 novinara na 33 sporta onda je prilično jasno – malo toga će me mimoići. I jako se radujem da ću imati priliku obići većinu borilišta. Jedini sam ženski komentator u ekipi, na to sam baš pomalo i ponosna, i poruka mladim novinarkama koje žele raditi u sportu – može se, samo hrabro! U izravnom prijenosu, uz moje klasično jedrenje, pratit ću streljaštvo, odbojku na pijesku, kajak i kanu na mirnim vodama te zatvaranje Igara. 

Jedini sam ženski komentator u ekipi, na to sam baš pomalo i ponosna, i poruka mladim novinarkama koje žele raditi u sportu – može se, samo hrabro!

Sjećamo se vaših brazilskih bravura u prenošenju jedrenja, to je zaista bilo odlično. Kako se pripremiti za komentiranje jednog tako zanimljivog, ali složit ćete se, ne pretjerano televizičnog sporta? 

Samo iz srca. Jedrenje je veliki dio mog života – već skoro trideset godina. Zato mi i ne trebaju neke posebne pripreme, to akumulirano znanje, u kombinaciji s urođenom brbljavošću, samo izlazi. Ne bih rekla da jedrenje nije televizično, samo je jako zahtjevno. Da bi se pokazala sva njegova ljepota potrebno je puno kamera, snimatelji i režiseri koji znaju što gledaju i što treba pokazati, te komentator koji zna objasniti gledatelju što vidi. Problem s jedrenjem je da prosječni gledatelj, koji ne pozna ovaj sport, teško može shvatiti što se na regatnom polju događa i tko gdje ide i zašto te tko tu uopće vodi. No, kad mu jednostavnim rječnikom to približite onda je odaziv publike fenomenalan. 

Reprezentacija u jedrenju je mala, ali ambiciozna

Što je najzanimljivije, a što vama toliko magično u jedrenju? 

Nikad nije isto. Osobno teško bi se mogla baviti sportovima poput plivanja ili atletike. Tu treba neki drugi postav karaktera od mog. Mene u jedrenju uzbuđuje što je svaki put drugačije, nijedan plov, a kamoli regata nisu isti, svaki put je nešto novo i doživotno učiš. To je jedan aspekt. Drugi je osjećaj moći i snage koji dobiješ kad se izboriš s prirodom, morem i vjetrom, pokoriš brod koji ispod tebe huji. Malo toga se može mjeriti s adrenalinom jakog vjetra i brzina koje brod postiže pogonjen tvojom vještinom i snagom mišića. Mi jedriličari smo vam malo osebujni. Ili si time cijepljen ili ti nije napeto.

Što možemo očekivati od naših jedriličara na vodama Japana? 

Reprezentacija nam je mala, ali ambiciozna. Dolazimo s osvajačima medalja iz Rija, Tončijem Stipanovićem i Šimom Fantelom, koji jedri sad u novoj disciplini s bratom Mihovilom. Oni mogu osvojiti medalju, no, naravno, nikad nije ništa zajamčeno. U Rio su i Stipanović i Fantela došli kao izraziti favoriti, sad im to nije startna pozicija, ali su svakako u krugu potencijalnih osvajača medalja. Elena Vorobeva, Ruskinja s hrvatskim državljanstvom, nije među onima kojima se prognozira visok rezultat. No, želimo joj naravno sreću, kad bi se plasirala u top deset bilo bi izvrsno.

Malo toga se može mjeriti s adrenalinom jakog vjetra i brzina koje brod postiže pogonjen tvojom vještinom i snagom mišića. Mi jedriličari smo vam malo osebujni. Ili si time cijepljen ili ti nije napeto

Koliko je u jedrenju bitan vjetar? 

Jedan od ključnih elemenata, naravno. Neki osnovni parametri su da nema natjecanja ispod 5 čvorova i iznad recimo 28. No, ako je panika, nema dovoljno plovova da bi se proglasili pobjednici, onda se jedri i kad uvjeti na moru nisu baš idealni. Onim najboljima svejedno je koliko puše, ali ima i onih koji su poznati da gaze po jakom vjetru ili izbijaju u prvi plan kad lagano puše, ovisno o fizičkim predispozicijama, jer fizika je ipak fizika ako si prelagan ili pretežak. U svakoj olimpijskoj disciplini zna se koliko otprilike težak i visok treba biti sportaš da bi bio konkurentan.

Novinarski vjetrovi vas su dopuhali u informativnu redakciju. Koliko vas privatno zanima politika? 

Politika je važna za svakog osviještenog građanina i moraš znati što se zbiva, u prvom redu da bi onda kad dođe dan odluke, na izborima, znao kome ćeš povjeriti svoj glas i za koga smatraš da će najbolje voditi državu ili tvoju lokalnu zajednicu. Da se ne bavim ovim poslom vjerojatno ne bih toliko detaljno pratila tko je što i gdje rekao, napravio, međutim ako si član društva onda trebaš i znati što se zbiva i kao odgovorni pojedinac sudjelovati.

Uspijevate li pitati političare i ono što vas osobno zanima? 

Moji osobni interesi su sporedni, mi smo tu da pitamo što je važno za društvo u cjelini. Ok, priznajem, u koroni sam znala goste off the record pitati kad će otvoriti fitness centre, što je s koncertima i kad će se ukinuti propusnice da mogu do Zadra.

Gledali smo vas u izbornim noćima s kolegom Mislavom Togonalom. Djelujete uigrano. Što je najbitnije za rad u paru? 

Sve izbore u prošle dvije godine smo radili zajedno i naučili smo se nadopunjavati. U prvoj zajedničkoj emisiji, za izbore za EU parlament 2019., u nekoliko smo se trenutaka verbalno ‘sudarali’, jer smo oboje vrlo dominantni i navikli raditi sami, no to gledatelji nisu mogli primijetiti. Brzo smo se ‘skužili’, sad te emisije zaista teku, užitak je raditi s Mislavom. Slično razmišljamo o poslu, oboje smo karakterom adrenalinci, tako da se dobro slažemo, a to se onda vidi i na ekranu.

Politika je važna za svakog osviještenog građanina i moraš znati što se zbiva, u prvom redu da bi onda kad dođe dan odluke, na izborima, znao kome ćeš povjeriti svoj glas i za koga smatraš da će najbolje voditi državu ili tvoju lokalnu zajednicu

Zavidna je količina elokventnosti koju posjedujete. Za to je zaslužan radio. Koliko vam nedostaje? 

Radio će uvijek biti ljubav. Tamo sam odrasla. Ono što mi najviše nedostaje je neobvezno čavrljanje u eteru. Sjedneš u studio i kreneš, inspiracija je svugdje oko tebe, igraš se s glazbom, dijeliš dan s ljudima. Ćakulaš…

Kako će izgledati ljeto nakon što se vratite iz Japana? 

Radno. Vraćam se u matičnu redakciju, ali nadam se uloviti pokoji dan da zbrišem doma na more.

Znamo da volite koncerte. Ima li ih na popisu i kako ste bez njih u lockdownu? 

Imam neke karte na čekanju već godinu i pol, kune sam već prežalila ali nadam se da će se koncerti ipak održati. Koncerti su mi dosta nedostajali, ali sad sam se već navikla nekako. Promijenila nam je korona ipak neke navike. Rekla bih da sam se ulijenila malo. Ili ostarila? No, kad bude sigurno da su koncerti opet u igri, da neće biti otkazivanja ili odgode, brzo ću pogledati kad Bruce kreće na turneju!

Imate li najdraži koncert na kojem ste bili? 

Puno ih je. Možda mogu izdvojiti jedan u kontekstu Olimpijskih igara, to je bilo zatvaranje Igara u Londonu 2012., domaćini su napravili vrhunski tulum – doveli neke od svojih najvećih pop zvijezda – Queen, Annie Lennox, Muse, Amelie Sand, Katie Perry…vrhunski doživljaj, pamtit ću ga zauvijek.

Kad bude sigurno da su koncerti opet u igri, da neće biti otkazivanja ili odgode, brzo ću pogledati kad Bruce kreće na turneju!

Kakvu jesen u profesionalnom smislu priželjkujete, a kakvu očekujete s obzirom na novonastale okolnosti na Prisavlju? 

Pred HRT-om je izbor novog ravnatelja u Saboru, novi ravnatelj će imati svoju viziju rada, vidjet ćemo što će to donijeti, hoće li biti kadrovskih promjena, programskih… U profesionalnom smislu prošle dvije godine obilježili su izbori, bilo je dosta zahtjevno, pogotovo u kombinaciji s pandemijom i potresima. Priželjkujem ipak neko mirnije razdoblje za sve nas.

Pročitajte još...

Barbara Kolar: Kamera je jako zločesta, lako prokazuje lažnjake!

Televizijska i radijska voditeljica Barbara Kolar priča o svojoj bogatoj karijeri, ali i otkriva kako bi jednog dana željela voditi Eurosong u Zagrebu, pokrenuti Late Night Show te naslijediti Davida Attenborougha... Uskoro putuje u Las Vegas, a ljeto bi, osim u Dalmaciji, voljela provesti i na obalama Grčke

Blanka Vlašić: Ostat ću zauvijek povezana sa sportom, nešto se lijepo sprema!

Nakon osvojenih čak 12 europskih, svjetskih i olimpijskih medalja, Blanka Valšić nedavno je službeno objavila kraj uspješne atletske karijere. U razgovoru za Mixer.hr progovara o tome kako je tekao proces sazrijevanja najteže odluke u životu, ali se prisjeća i važnih trenutaka blistave karijere te otkriva planove za budućnost

Daniela Trbović: Jača konzervativni svjetonazor koji ženu svodi na kuharicu!

Daniela Trbović - jedno od zaštitnih imena HRT-a - otkriva kako je raditi '5.com s Danielom' u doba pandemije, koji su joj najdraži gosti, što misli o položaju žena u društvu te zašto je sin zove Daniela Uvijek Prekidam Trbović

Više od 60 posto građana Tokija protiv održavanja Olimpijskih igara!

Prema BBC-u, 10.000 registriranih japanskih volontera je odustalo od sudjelovanja, stotine gradova povuklo je svoje obveze da ugoste natjecatelje, a kampanja koja poziva na otkazivanje Igara je u manje od dva tjedna prikupila 350.000 potpisa

Povezano

IN MEMORIAN: U 91. godini preminuo redatelj Jean-Luc Godard

Rad u filmskoj započeo je kao kritičar 1950. Pet godina kasnije, izdaje svoj prvi film 'Une femme coquette' u trajanju od 10 minuta. Prvi dugometražni film 'Breathless' izdaje 1960., a do 2018. pod redateljskom palicom izdao 44 filma

Kako će retrogradni Merkur utjecati na svaki horoskopski znak?

Ovaj ciklus retrogradnog Merkura obilježavat će znakovi Djevice i Vage pa je ove jeseni zato važno pripaziti na komunikaciju i pripremiti se na moguće zbrke u u ustaljenim rutinama i rasporedu

Kako će retrogradni Merkur utjecati na vaš ljubavni život?

Ako vas zanima kako će ovogodišnji jesenski retrogradni Merkur utjecati na vaš ljubavni život, horoskopski znak u kojem ste rođeni može vam dati odgovor

Tko je novi kralj, Charles III., najdugovječniji princ u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva?

Charles je i najstarija osoba u Ujednjenom Kaljevstvu koja je postala monarh. Kao vojvoda od Cornwalla i vojvoda od Rothesaya služio je od 1952. do prijestolja 20222., bio je i najstariji i najdugovječniji nasljednik u britanskoj povijesti te princ od Walesa s najdužim stažem, a držao je titulu od 26. srpnja 1958. do prijestolja 2022.

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime