Petak, 15 listopada, 2021

Više od 60 posto građana Tokija protiv održavanja Olimpijskih igara!

Prema BBC-u, 10.000 registriranih japanskih volontera je odustalo od sudjelovanja, stotine gradova povuklo je svoje obveze da ugoste natjecatelje, a kampanja koja poziva na otkazivanje Igara je u manje od dva tjedna prikupila 350.000 potpisa

Iako i dalje postoji mnogo nepoznanica o ovogodišnjem održavanju Olimpijskih igara, tijekom ovih nekoliko tjedana i mjeseci dobili smo malo jasniju sliku o tome što će se događati u Japanu. Ipak, ne možemo biti posve sigurni da se stvari neće promijeniti, posebice stoga što ni sami domaćini, barem prema posljednjim podacima, nisu nimalo oduševljeni činjenicom da će im uskoro doći veliki broj igrača iz cijeloga svijeta.

Naime, mnogi stanovnici Japana prosvjeduju protiv Igara, a lipanjsko istraživanje pokazalo je da je 64% stanovništva Tokija protiv održavanja Igara u svom rodnom gradu ovog ljeta te bi radije da ih ponovno odgode.

Čak 10.000 volontera odustalo od sudjelovanja

Prema BBC-u, 10.000 registriranih japanskih volontera je odustalo od sudjelovanja, bolnice su na prozorima prikazivale poruke “Stop olimpijskim igrama”, a stotine gradova povuklo je svoje obveze da ugoste natjecatelje. U svibnju, uslijed porasta broja slučajeva, kampanja koja poziva na otkazivanje Igra je u manje od dva tjedna prikupila 350.000 potpisa.

Trenutačno je samo oko 10% stanovnika Japana potpuno cijepljeno, prema podacima iz The New York Timesa. Vlada je u svibnju proglasila izvanredno stanje koje je djelomično ukinuto sredinom lipnja.

Većina događaja upravo u Tokiju

Olimpijske igre bi se trebale održati od 21. srpnja do 8. kolovoza 2021., a Paraolimpijske igre od 24. kolovoza do 5. rujna 2021. Većina događaja trebala bi biti upravo u Tokiju, međutim, neki će se događaji zapravo održati izvan glavnog grada Japana.

Maratoni će se održati izvan granica grada, u parku Sapporo Odori, sjeverno od Tokija. Utrke biciklima održat će se na stazi Fuji, oko 100 kilometara jugozapadno od Tokija, dok će natjecanja brdskog bicikla biti na stazi Izu MTB, udaljenoj oko dva sata vožnje od Tokija. Surfanje će se održati na surferskoj plaži Tsurigasaki, oko 90 minuta zapadno od grada.

Jesmo li ikad prije preskočili Olimpijske igre?

Otkako su održane prve olimpijske igre 1896. godine, tri su puta dosad otkazane. Prvi svjetski rat spriječio je da igre u Berlinu održe 1916. godine, a tijekom Drugog svjetskog rata otkazane su 1940. i 1944. godine.

Zanimljivo je da su se igre 1940. prvotno trebale održati u Japanu, što bi bilo prvi put da je nezapadna zemlja bila domaćin događaja. No japanska je vlada izgubila pravo održavanja Igara, navodeći kao razlog napetosti s Kinom. Tada su se Igre trebale održati u Helsinkiju, ali Drugi svjetski rat skinuo ih je s kalendara sve dok London nije bio domaćin 1948. godine.

Iako igre iz Münchena 1972. nisu otkazane, privremeno su obustavljene zbog terorističkog napada u Olimpijskom selu. Igre su pauzirale 34 sata prije nastavka.

Kakva je situacija s korona virusom u Japanu?

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koriste sustav klasifikacije rizika od putovanja kako bi putnicima pomogli da izmjere potencijalnu izloženost COVID-19 u određenom području. Klasifikacijski sustav koristi ljestvicu od 1 do 4, gdje 1 znači da je u tom području niska razina COVID-19, a 4 znači da postoji vrlo visoka razina. Trenutno je Japan na razini 3 ili na “visokoj” razini. Drugim riječima, nije najsigurnije mjesto u vezi s koronavirusom. 

Koje sigurnosne mjere će biti potrebne za  sportaše?

Ima ih mnogo. No, s obzirom na trenutni status 3 u Japanu i činjenicu da sportaši moraju ostati zdravi da bi se natjecali, ovo ne bi trebalo biti iznenađenje. Uz testiranje dva puta prije leta za Japan, sportaši će se također testirati nakon 3 dana  od dolaska, a testiranja će se održavati i tijekom natjecanja. Svaki sportaš morat će se pridržavati svog dnevnog plana aktivnosti, koji uključuje jedenje na samo unaprijed odobrenim mjestima.

Također se očekuje da izbjegavaju biti u krugu od dva metara od bilo kojeg drugog sportaša koji je već bio u Japanu više od dva tjedna i bilo koga tko je stanovnik Japana (uključujući nesportaše). Jednom kad su u Japanu, natjecatelji ne mogu koristiti javni prijevoz i bit će im dopušteno kretanje samo u određenim vozilima.

Hoće li biti navijača na tribinama?

Da, ali vrlo ograničen broj. Još u ožujku, MOO je objavio svoju odluku o zabrani međunarodnim posjetiteljima da budu gledatelji na Igrama. Također, na tribinama će biti samo 50% kapacitete popunjeno. Naravno, to se sve može promijeniti. Kao što je MOO izjavio u priopćenju za tisak 21. lipnja, ako se situacija pogorša bilo kad nakon 12. srpnja (10 dana prije početka Igara), doći će do promjena.

Mogu li se Olimpijske igre 2021. otkazati?

To je vjerojatno najveće pitanje. Iako nam preostaje manje od mjesec dana do ceremonije otvaranja, odgovor nije tako jednostavan. Prema uvjetima ugovora, jedina strana koja ima zakonsko pravo povući igricu je IOC, a ne Japan. Ugovorom se navodi da bi otkazivanje bilo opravdano samo ako MOO smatra održavanje Igara prijetnjom sigurnosti svojih sudionika.

Pročitajte još...

Dolce vita: najbolji recepti za paštu s malo masnoće – za prste polizati!

Po vrućinama nikome se baš ne da predugo kuhati, niti jesti pretešku hranu s puno masnoće. Stoga vam donosimo četiri recepta za super brza, preukusna jela od tjestenine s jako malo masnoće

Đir po gradu: Jedva čekamo posjetiti ove restorane u Zadru!

Kada obiđete sve zadarske znamenitosti i okupate se u predivnom moru, vrijeme je za obilazak restorana i uživanje u odličnoj gastronomskoj sceni

10 najluksuznijih putovanja vlakom na svijetu

Što vam prvo padne na pamet kad pomislite na vlak? Ako je to samo transport od točke A do točke B, ovim ćemo vam prizorima probuditi maštu. Otkrivamo vam luksuzne prvorazredne vlakove u kojima vam se nudi sav luksuz koji možete zamisliti... I još više od toga!

5 najljepših slapova u Hrvatskoj koje obavezno morate posjetiti ovoga ljeta!

Zašto ne biste slobodan dan iskoristili za kratko putovanje? Dolaskom ljepših dana, upravo sada savršeno je vrijeme da posjetite neka od najljepših mjesta i izletišta u blizini vašeg doma. Donosimo vam top pet slapova Hrvatske

Povezano

Na ovom nemojte štedjeti: najbolje joga prostirke na tržištu!

Debljina prostirke, materijal, tekstura, prianjanje, dimenzije i vaš stil vježbanja - sve su to bitni faktori koji određuju koju prostirku je najbolje kupiti. Uz to, nastojte kupiti nešto što ćete moći koristiti godinama nakon i što neće štetiti okolišu nakon prestanka uporabe

Pripremite rekvizite: Ovo su 3 joga položaja koji pomažu tijekom PMS-a

Pripremite propse, dekice, ciglice i učinite si vrijeme i prostor što ugodnijim pa tijekom PMS-a pokušajte olakšati sebi taj osjetljivi period - s modificiranim okrjepljujućim joga asanama!

Berislav Sokač (Run Croatia): Trčanje je dio moje dnevne higijene

Cilj kampanje #onostomepokrece doživljavam kao provokaciju da ljudi izađu iz dnevne rutine, da se stvarno zapitaju što ih pokreće kako bi bili zdravije i sretnije osobe, s ciljem da zaista i počnu djelovati u tom smjeru, ističe Berislav Sokač

Elastične trake za vježbanje: Što trebate znati o njima + učinkovite vježbe kod kuće

Popularne elastične trake i gume za vježbanje jedan su od najsvestranijih pomagala za vježbanje koji možete posjedovati - posebno kada je riječ o treningu izdržljivosti i snage, kao i rješavanju mišićne neravnoteže i za vitkije tijelo

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime