Subota, 23 ožujka, 2024

Kako je boom plastične kirurgije u Južnoj Koreji primijenio svijest o lijepom

Ljepota je pokretač svakodnevnog života u Seulu i u Južnoj Koreji, a fenomen koji je u svjetskim razmjerima dobio i 'službeno' ime stavio je ovu zemlju na prijestolje svjetske plastične kirurgije - još od davne 2009. godine!

Nekoć simbol siromaštva i centar najveće bijede, ulica Gangnam u Seulu, danas je ogledalo brzog ekonomskog procvata i booma plastične kirurgije u Južnoj Koreji. Tko god je prošetao ovom slavnom ulicom, koju je opjevao i najpoznatiji južnokorejski pjevač Psy – ostao je zapanjen količinom reklama za estetske korekcije – na gotovo svakom koraku.Ljepota je pokretač svakodnevnog života u Seulu i u Južnoj Koreji, a fenomen koji je u svjetskim razmjerima dobio ime ‘boom korejske plastične kirurgije’ stavio je ovu zemlju na prijestolje svjetske plastične kirurgije – još od davne 2009. godine!

Nitko ne može vjerovati kako je ne baš tako davno, prije Korejskog rata 1953. i oslobođenja Južne Koreje od japanske kolonizacije, upravo ova ulica bila centar najveće bijede i siromaštva. No golemi ekonomski rast koji je potaknula Olimpijada 1988. u Seulu preko noći je promijenio živote mnogih obitelji i stavio neke nove prioritete na vrh liste.

Danas je moderna Koreja prije svega – natjecateljska nacija. Toliko da vam uspjeh u karijeri ovisi o – fizičkom izgledu! I nikome to u zemlji nije neobično ili suludo jer je sasvim normalno da roditelji svojim srednjoškolcima za maturu poklone – plastičnu operaciju! Taj svojevrsni običaj, za koji će se mnoge obitelji i zadužiti, smatra se ‘ulaznicom’ u stvarni svijet i suočavanje s poslovnim izazovima.

Žestoka natjecateljska poslovna klima dovela je do toga da je ključni faktor u eliminiranju kandidata za neki posao – njihova fotografija u životopisu!

Osim toga, moć K-pop industrije koja je pokorila Aziju, ‘proizvodi’ pjevače savršena fizičkog izgleda, pa je tamošnjim stanovnicima nametnula nerealne standarde ljepote. Stoga ne treba čuditi tamošnja ekspanzija klinika za estetsku kirurgiju.

Cijeli tzv. Korejski val (K-Pop, K-drama itd.) proširio se i izvan granica države. Pod njegovim je utjecajem cijela Azija, a sve je više i međunarodnih ‘klijenata’ koji traže ‘prirodni izgled’ po kojem su korejski kirurzi postali svjetski popularni. Nadalje, i televizijske emisije o makeoveru emitiraju se širom svijeta, često prikazuju najbolje od korejske plastične operacije.

Značenje plastične kirurgije u Koreji

Mnoga su se istraživanja bavila pitanjem; na kojem je mjestu korejska plastična kirurgija u kulturi moderne Koreje? Rekli bismo, gotovo u rangu nacionalnih ponosa – Hyundaija i Samsunga. Unatoč onome što neki mediji upozoravaju na nezdravu “opsesiju”, većina stanovnika estetsku kirurgiju smatra ‘vrijednim ulaganjem’, a ne znakom ispraznosti kao što se to na Zapadu često spominje. Tamo gdje je nekad postojala prilično konzervativna, tradicionalistička sredina koja se držala Konfucijevih učenja, zadnjih je desetljeća rođena sasvim nova, moderna kultura bez ikakvih tabua. Tamo nikoga ne čudi ako roditelji potiču djecu na operacije (najčešće podizanja kapaka) u nastojanjima da budu ‘konkurentniji’ na tržištu rada. No, ne podvrgavaju se korekcijama samo mladi, sve je više osoba zrel(ij)e dobi koje teže mladenačkijem izgledu.

Nekada majčinski i domaćinski orijentirane, današnje Korejke su te tradicionalne vrijednosti zamijenile za – vitko tijelo i zategnuto lice! I zato je njima estetska kirurgija simboličan put prema značajnijim promjenama u obrazovanju, braku i karijeri.

Najtraženiji trendovi estetskih zahvata

Najpopularnija estetska operacija u Koreji jest podizanje dvostrukih kapaka, zbog koje oči izgledaju veće i zaobljenije i više prema zapadnjačkim ‘mjerilima’. Zatim se traže operacije nosa (rinoplastika) pa rekonfiguracije čeljusti. Sve u svemu, poželjan je što prirodniji izgled, a popularnosti tretmana doprinosi i vrlo velik broj TV emisija o makeoveru. Iako se često događa, baš kao i u praksi bilo gdje u svijetu, da klijenti nisu zadovoljni željenim rezultatom rapidno raste broj onih koji su spremni otići pod nož i preoblikovati svoje lice i tijelo.

 

Plastična kirurgija u J. Koreji vs. ostatak svijeta

Što je to što Južnu Koreju čini idealnim odredištem plastične kirurgije? U usporedbi s ostatkom svijeta? Kao prvo, teško ćete u zapadnjačkim civilizacijama naići na reklame za estetske korekcije čeljusti, kao što je primjer u Seulu gdje je i nastao tzv. Trend operacija vilice u toliko željenoj V-liniji.
Treba uzeti u obzir i da su azijske žene po fizionomiji drugačije od primjerice, Europljanki – imaju sitnije tijelo i manje grudi. Kako je korekcija proporcija vrlo dugotrajan proces, za takve operacije Korejci i Koreanke biraju samo provjerene kirurge. A do tog ‘statusa’ dođu samo vrlo rijetki – naime, u J. Koreji samo najboljih, odnosno 1% studenata koji završe medicinsku školu, imaju priliku kroz praksu ali i stroge propise postati – kvalificirani kirurzi!!!

Kako je J. Korea doživjela i boom medicinskog turizma od kraja 2000-e, vlada je nametnula puno strože zakone kako bi ograničila ilegalne agencije ua medicinski turizam.

U usporedbi s Južnom Korejom, američka i europska industrija plastične kirurgije ima sasvim drugačiji standard ljepote: preplanula, vitka, atraktivna žena i mišićav, muževan muškarac. U azijskim zemljama, međutim, preplanula koža simbolizira radničku klasu, pa su na težnji za blijedom, porculanskom puti nastale linije i linije preparata za izbjeljivanje kože.

Prošle godine čak je 20 posto žena u dobi od 19 do 49 godina u južnokorejskom glavnom gradu priznalo da je imalo estetski zahvat. I Miss Južne Koreje 2012. godine, Yu-Mi Kim priznala je da se podvrgla zahvatima: ‘Nikad nisam rekla da sam se rodila lijepa.’ Čak je i pjevač PSY čiji je ‘Gangnam Style’ postao globalni svjetski hit, rekao da su ga iz njegove diskografske kuće poticali da ide na plastičnu operaciju.

Pod korejski nož

  1. Lijepe oči
    Najpopularniji kirurški zahvat U Južnoj Koreji jest korekcija očnih kapaka ili blefaroplastika. Prilikom zahvata uklanja se višak kože i suvišak masnog tkiva na vjeđama koji lice čine umornim i starijim. Time se postiže svježiji izgled, a oči ujedno izgledaju puno veće nego prije.
  2. Moj nos, moj ponos
    Rinoplastika, odnosno korekcija nosa sljedeći je najtraženiji zahvat. U područje slabije razvijenog koštanog dijela nosa ugrađuje se koštani implantant. Cilj je povećati nos da bude što većeg i pravilnijeg oblika kako bi se istaknuo na licu. Da, dobro ste pročitali. U Južnoj Koreji mali nos nije fizički ideal ljepote!
  3. Ne želim svoje lice
    Operacija mijenjanja cijelog oblika lica u Južnoj Koreji je u velikom zamahu. Ako ste nezadovoljni svojim prirodno četvrtastim oblikom lica, a htjeli biste idealni korejski srcoliki oblik, samo se uputite u specijaliziranu klinku gdje će vam ostvariti želju!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime