Petak, 3 svibnja, 2024

5 izletišta u Bosni i Hercegovini: Biseri prirodne ljepote i bogate povijesti

Bosna i Hercegovina bogata je jezerima, rijekama, planinama, parkovima, šumama i netaknutom prirodom - što je idealno za vikend putovanje i istraživanje novih i neotkrivenih mjesta

Ako ste tijekom ove pandemije obišli mnoge hrvatske dragulje, a pustolovni vam duh ne da mira i baš želi otputovati negdje preko granice – zapravo ni ne trebate putovati daleko – tu, nama u susjedstvu kriju se pravi biseri raznih ljepota. Bosna i Hercegovina bogata je jezerima, rijekama, planinama, parkovima, šumama i netaknutom prirodom – što je idealno za vikend putovanje i istraživanje novih i neotkrivenih mjesta. Osim prirodnih ljepota, Bosna i Hercegovina zbog svog položaja, burne povijesti i bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa priča iznimno zanimljive priče o kulturi i životu njenog naroda, koje definitivno vrijedi čuti. Donosimo vam pet izletišta u Bosni i Hercegovini koju su idelano mjesto za vikend izlet.

Vodopad Kravica

Prema riječima posjetitelja jedna je od najljepših prirodnih atrakcija u Bosni i Hercegovini i prepoznatljiv simbol grada Ljubuškog i Hercegovine. Vodopadi su visoki 28 te široki 120 metara što im dalje ljepotu i posebnost, a izgradila ih je rijeka Trebižat. Već dugi niz godina privlače brojne zaljubljenike u prirodu, a u ljetnim mjesecima nude odmor i zabavu za sve ljubitelje kupanja i aktivnosti na rijeci. U blizini se nalaze i vodopad Koćuša te neobični slapovi koje pravi rijeka Buna na svom ušću u rijeku Neretvu, koje također vrijedi posjetiti. Za sve ljubitelje sporta nude se razne aktivnosti poput biciklizma, kanu safarija, planinarenja i sl. Također, dok ste u Ljubuškom ne propustite obići kulturnu baštinu kao što su Stećci, Muzej Humac i tvrđava Herceg Stjepana.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Udruženje Mapa Kulture (@mapakulture)

Nacionalni park Una

Nalazi se na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na području grada Bihaća. Ovaj predivni nacionalni park obuhvaća dolinske dijelove rijeke Une i Unca te orografske padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice. Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe, vrijednu za očuvanje ukupne krajobrazne i biološke raznolikosti, a omiljena mjesta turista su Milančev buk i Strbački buk, kao i predivni Martinbrodski slapovi. Strbački buk posebno se izdvaja s visinom od 24,5 metra i najljepši je i najviši vodopad u Nacionalnom parku Una, a nastao je uslijed tektonskih pomjeranja i tisućama godina dugog taloženja sedre. Osim toga u parku možete naučiti o povijesti i tradiciji Bosne i Hercegovine, kao i uživati u adrenalinskim atrakcijama poput raftinga.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Udruženje Mapa Kulture (@mapakulture)

Vodopadi Jajce

Jedan od najstarijih gradova u Bosni i Hercegovini koji čuva posebnu povijest ove zemlje jest Jajce, u čijem se centru grada nalaze čuveni vodopadi. Ova predivna prirodna atrakcija uvrštena je među 12 najljepših vodopada na svijetu, a i jedini su u svijetu koji se nalaze baš u samom centru nekog grada. Vodopade tvori rijeka Pliva dok se s visine od 20 metara ulijeva u rijeku Vrbas, a smatra se kako su nastali prije 50 tisuća godina.
Dok boravite u Jajcu ne propustite posjetiti i staru tvrđavu koja priča povijesne i kulturološke priče ovoga kraja i u kojoj se nalaze mnogobrojni povijesni spomenici poput Medvjed kule, Hrama Boga Mitrasa kao i zanimljive katakombe.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Explore Bosnia and Herzegovina (@explore.bosnia.and.herzegovina)

Blagaj

Blagaj je naseljeno mjesto u gradu Mostaru u Bosni i Hercegovini, a ispod naselja izvire rijeka Buna. Vrelo Bune najveći je krški izvor u Europi, a po mnogima i najljepši. Voda izbija ispod 200 metara okomite litice na čijem se vrhu nalazi ruševina starog grada Herceg – Stjepana, posljednjeg vladara Hercegovine, prije otomanske vlasti. Pored izvora nalazi se čuvena Derviška tekija, koju je naredio izgraditi turski sultan, a danas je najmističnije mjesto u cijeloj Bosni i Hercegovini. U blizini se nalazi još i Zelena pećina, predivni ribnjaci i restorani te dvorac iz 15. stoljeća i brojne građevine koje su proglašene nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine. Koliko različitih povijesnih priča priča ovaj kraj teško je i nabrojati, to jednostavno morate vidjeti.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Explore Bosnia and Herzegovina (@explore.bosnia.and.herzegovina)

Prokoško jezero

Prokoško jezero nalazi se na planini Vranici u Bosni i Hercegovina – na 1636 metara nadmorske visine, a od grada Fojnice udaljeno je svega 22 kilometra. Jezero i njegova predivna prirodna okolina, koje mnogi nazivaju Gorskim okom, proglašeno je nacionalnim parkom 1982. godine, a ono najzanimljivije jest da u njemu obitavaju endemične vrste flore i faune – poput endemičnog primjerka vodozemca – tritona. Unutar parka smještene su drvene kućice u kojima možete odsjesti ili uživati u tradicionalnoj gastronomiji.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli bosnopis (@bosnopis)

Naslovna fotografija:Photo by Mujo Hasanovic on Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime