Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Domaća izletišta: 5 dragulja koji su savršeni za školske praznike

Naša nam zemlja nudi prelijepe prirodne resurse, prava je riznica vrijednih prirodnih dragulja, a neki od njih savršeni su upravo za vikend izlet, ali i odličan bijeg s obitelji tijekom školskih praznika!

Svi to dobro znamo – boravak u prirodi s obitelji i prijateljima (pa zašto ne i solo), osim što je zabavan, vrlo je koristan za baše tijelo i um. Naime, dobrobiti boravka na čistom zraku za naše zdravlje velike su, od smanjenja stresa do povećanja fizičke aktivnosti.Naša nam zemlja nudi prelijepe prirodne resurse, prava je riznica vrijednih prirodnih dragulja, a neki od njih savršeni su upravo za vikend izlet, šetnju i uživanje!

Donosimo vam prijedloge gdje barem na kratko pobjeći od gradske gužve i stresnog života, a možda to učinite već tijekom ovih školskih praznika:

1/ Mađerkin breg

Ovaj prelijepi breg smjestio se na 341 metar nadmorske visine, a pogled s njega seže na čak četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku. Također se vidi Zagorje te za vedrog vremena možete vidjeti i Sljeme. Nedaleko od brega možete posjetiti i Mlin na Muri i Farmu jelena i muflona, kao i prošetati šetnicom uz Muru te uživati u prelijepim pogledima na vinograde. A nedavno je na bregu otvorena i Vinarija Štampar – za popuni ugođaj uživanja u gastronomiji, enologiji i savršenoj prirodi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vidikovac Mađerkin breg (@vidikovac_maderkin_breg)

2/ Golubnjak

Golubinjak u Gorskom kotaru prelijepa je i jednistvena zaštićena park-šuma s mnoštvom zanimljivih fenomena na malom prostoru. Velika zelena čistina okružena divovskim crnogoričnim stablima koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena, a sve na površini od 51 ha, gotovo svakoga tko posjeti Golubinjak ostavljaju bez daha. Sadrži skrivene okomite stijene i mračne, ali prohodne špilje te prirodni prolaz, pod nazivom Paklena vrata.  Prvi susjed Golubinjaka je špilja Lokvarka, sustav od šest bogato ukrašenih podzemnih dvorana i jedna od najljepših špilja u Hrvatskoj.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Lokvarka d. o. o. (@lokvarka)

3/ Trakošćan

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Holiday House Trakoscan (@trakoscan_croatia)

Trakošćan je jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj, a nalazi se u Hrvatskom zagorju te je savršen spoj prirode i kulture. Posjetite i istražite unutrašnjost dvorca koji je podignut u 13. stoljeću te uživajte u šetnji uz jezero ili plovidbi istim jezerom. Uz ostalo nudi i lijepu gastronomsku ponudu za savršeno proveden dan u prirodi.

4/ Jankovac

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Park prirode Papuk (@park_prirode_papuk)

U samom srcu Papuka, na 475 m nadmorske visine smjestio se Jankovac, još jedna zaštićena park-šuma, a po mnogima i najljepša dolina u slavonskom gorju. Privlači zbog ljepote prirode, svježine i romantike. Jankovac ima prelijepe livade, dva umjetna jezera, planinski izvor i stijene sa dvjema zanimljivim špiljama te predivnim slapom. Svako godišnje doba na Jankovcu priča svoju priču bojama, zvukovima, šumom slapa, mirisima, tišinom, životom. Možete uživati u šetnji ili istraživati na dva točka, najmom bicikala ili čak zaploviti kanuima.

5/ Rastoke

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Slovin Unique – Rastoke (@rastoke_croatia)

Rastoke s pravom imaju nadimak Plitvice u malom. Samo ime govori da se tu nešto rastače, a to je rijeka Slunjčica koja se preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu. U svojemu toku kroz Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, brzaca i slapova od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa, a u rupama rastočke sedre žive i vidre, koje su se vratile nakon dužeg izbivanja u velikom broju. Ovo predivno izletište nudi osim šetnje prirodom i bogatu gastronomsku ponudu seoskih domaćinstava, u kojima možete i prespavati.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime