Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Bijeg za vikend: 5 ideja za odmor na obali i u unutrašnjosti

Donosimo vam nekoliko lokacija za savršen odmor ovog vikenda na obali, a pronašli smo nešto i za one koji su više za odmor u unutrašnjosti

Teška srca vas obavještavamo da je ovo posljednji produženi vikend u godini. Da, dobro ste čuli. Tek smo na pola godine, a već smo ispucali sve prilike da bez grižnje savjesti umjesto dva, u vikendu uživamo četiri dana. Da ne bude sve tako crno, barem će nas poslužiti vrijeme pa će termomteri biti u crvenu. Očekuju nas lijepo vrijeme i visoke temperature pa je ovo savršena prilika za rashladit se u moru. Donosimo vam nekoliko lokacija za savršen odmor ovog vikenda na obali, a pronašli smo nešto i za one koji su više za odmor u unutrašnjosti. Mošćenička Draga 

Na mjestu gdje Učka uranja u more, gdje se spaja najbolje od ”dva svijeta”, nalazi se Mošćenička Draga. Ako ste željni opuštanja i mirnog odmora, ovo odredište je za vas. Njene plaže jedne su od najljepših na Kvarneru. Najpoznatija je plaža Sipar, a jednako su privlačne i male prirodne plaže na skrovitim mjestima, daleko od gužve i neželjenih pogleda. Ako ste željni i malo rekreacije, u ponudi na ovoj destinaciji su i planinarenje, biciklizam i kajakaštvo. 

 

Brseč 

Mali gradić Brseč smjestio se na pola puta između Opatije i Labina. Prepuno znamenitosti, ovo malo mjesto savršen je spoj tradicije i užitka. Posjetite crkvu sv. Jurja, gradsku šternu ili gradsku ložu s bistom Eugena Kumičića. Mlin za masline iz 17. stoljeća  vratit će vas u prošlost, a pogled s hridi pored crkvice sv. Magdalene puca na Kvarnerski zaljev i otok Cres. Osim znamenitosti, Brseč je poznat i po svojim kupalištima, među kojima je najpoznatije plaža Klančac. 

 

Iločki podrumi 

Stoljećima poznati po kvaliteti svojih proizvoda, Iločki podrumi su uvijek dobra ideja za vikend odmor. Ako ste ljubitelj vina, za kraj tjedna se nagradite obilaskom podruma i degustacijom vrhunskih vina. Ugodan smještaj, tradicionalni ručak i večera, golf… sve su što vam treba!  Iako ste u kontinentalnoj Hrvatskoj, u Iloku sunca neće faliti, jer ovo je grad s najviše sunčanih sati u tom dijelu države. 

 

 

Izvori i vrela Cetine 

Uz rub Paškog polja, podno Dinare, pronaći ćete izvor i vrela Cetine. Ovaj prirodni hidrološki spomenik ljepote prati glas i najmanje poznate atrakcije u Hrvatskoj. U tišini Dalmatinske zagore, uz pogled na dinarske vrhove, možete uživati u istraživanju brojne izvore Cetine. Među njima se ističu tri: Vukovića vrilo, Batića vrilo i Veliko vrilo (poznato i kao Glavaš). Osim vrela, na putu prema obližnjem mjestu Vrlika, možete posjetiti crkvu sv. Spasa, jedan od najvažnijih hrvatskih spomenika iz ranog srednjeg vijeka. 

 

Baćinska jezera 

Na samo nekoliko kilometara od Ploča, uz mjesto Baćin, nalaze se Baćinska jezera. Sedam slatkovodnih jezera dom su brojnim vrstama biljnog i životinjskog svijeta, a posljednjih godina omiljena su destinacijama turistima koji se upute na jug države. Jezera su kriptodepresijska, što znači da im je dno ispod razine mora, a nazivi su im: Vrbnik, Šipak, Sladinac, Plitko jezero, Oćuša, Podgora i Crniševo. Na jezerima se nalaze tri mala otočića, a to ćete najbolje vidjeti vozeći se u turističkim lađama.  

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime