Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Lonjsko polje – nacionalno blago za sve ljubitelje prirode, životinja i avantura

Vožnja čamcem, fotosafari, promatranje ptica, jahanje, lov, ribolov ili samo šetnja... sve to možete doživjeti nadomak Zagreba

Vožnja čamcem, fotosafari, promatranje ptica, jahanje, lov, ribolov ili samo šetnja bespućima Lonjskog polja bit će dovoljni da obnovite energiju tijekom vikenda, ‘napunite baterije’ i u punoj snazi dočekate novi radni tjedan.Lonjsko polje, u čijem se srcu nalazi Ekoetno selo Strug, sve je popularnije vikend izletište hrvatskih, ali i turista iz okolnih zemalja.
Dok su za većinu poplave negativan pojam, za neke su one prava blagodat. Primjerice, kada u proljeće i ljeto Lonjsko polje zahvate poplave, one mu istodobno osiguravaju veliku vrijednost – bogatstvo bioraznolikosti, po kojoj je nadaleko poznato. Brojni su razlozi zašto trebate upoznati Park prirode Lonjsko polje, najveće zaštićeno močvarno područje u Hrvatskoj, ali i u cijelom dunavskom porječju.

Dom ptica

Vjerovali ili ne, u parku živi više od 550 vrsta biljaka vlažnih i močvarnih staništa te se u njemu gnijezdi oko 250 vrsta ptica, ponajviše močvarica, što park čini idealnim mjestom za njihovo promatranje. Tamo ćete tako vidjeti i bijele rode, žličarke, čaplje, orlove štekavce, kliktaše te brojne ptice selice koje na prostranim pašnjacima parka pronalaze hranu. Dva su područja unutar parka (Krapje đol i Rakita) proglašena i posebnim ornitološkim rezervatima.

Krenete li u šetnju bespućima Lonjskog polja naići ćete i na autohtone domaće životinje poput posavskih konja, svinja, pasa goniča, gusaka. Tamo se, naime, kao još rijetko gdje, stoka izvodi na pašu, baš kao nekad, te se veći dio godine nalazi na pašnjacima.
Oko dvije trećine površine parka pokrivaju nizinske poplavne šume hrasta lužnjaka, poljskog jasena, graba i johe, u čijim se sjenama skrivaju srne, jeleni, zečevi, divlje svinje i ostale životinje, što lovci itekako dobro znaju.

Europsko selo roda

Uz bogatstvo i raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, Lonjsko polje je zanimljivo još po mnogočemu. Primjerice, u njegovim se razasutim selima uglavnom nalaze tradicijske drvene posavske kuće, od kojih su mnoge proslavile i 200.-ti rođendan. U mnogima ljudi još uvijek žive, obnavljaju ih i čuvaju od zaborava, dok su neke prenamijenjene u turističke svrhe. Posjećuju ih najčešće ljubitelji prirode, mira i neopisive tišine, zatim lovci, ribolovci i avanturisti. Jedno od najpoznatijih je selo Čigoč, koje je zbog velikog broja gnijezda roda, proglašeno i prvim ‘europskim selom roda’. Među izletnicima i tzv. vikend-turistima sve popularnije je i Ekoetno selo Strug u selu Plesmo, smještenom u samom srcu Posavine, uz rječicu-kanal Strug. Udaljeno je svega kilometar od sela Krapje, europskog spomenika kulturne baštine A-kategorije, na južnom ulazu u Lonjsko polje.

Ekoetno selo Strug

Na tom brižno uređenom obiteljskom imanju nekoliko je autohtonih posavskih hrastovih kuća za smještaj turista, a već se sami boravak u njima, čak i da ništa drugo ne radite, pretvara u doživljaj. Uređene su u etno stilu, baš kao i dva restorana u sklopu imanja u kojima se, u različitim kombinacijama, izvrsno sljubljuju domaća posavska hrana i moslavačka vina. To je još jedan od razloga zbog kojeg posjetiteljima, čak i iz susjednih zemalja, nije teško ‘potegnuti’ automobilom do sela. U sklopu imanja su i mali ribnjak za rekreaciju, bazen, kampiralište, pašnjak za konje…

Poučne i biciklističke staze

Ovisno o vašim željama i ambicijama, niz je aktivnosti za provesti dan tamo. Pješačka staza ‘Staza graničara’ povest će vas iz sela Krapje, poznatog po drvenoj graditeljskoj baštini, do pašnjaka slavonsko-podolskog goveda te dalje prema ornitološkom rezervatu Krapje đol, u kojem se gnijezde žličarke. Staza ima i povijesnu važnost budući da je tamo nekad bila granica Austro-ugarskog i Osmanlijskog carstva. Poučna šumska staza ‘Tenina staza’ vodit će vas šumama i usput (poučnim pločama) podučavati o biološkoj raznolikosti područja. Oni malo aktivniji odlučit će se za vožnju biciklima po nekim/a od šest biciklističkih ruta, laganih i ugodnih za vožnju.
Promatrači ptica neće zaobići sljedeće lokacije: već spomenuto ‘selo roda’ Čigoć te ornitološke rezervate Krapje đol i Rakita, rukavac Tišina-Mužilovčica, Osekovsko i Poganovo polje te ribnjake Lipovljani.

Posavski fotosafari

Domaćini će vam rado organizirati i vožnju edukativnom turističkom skelom ‘Vodomar’ po rijeci Savi, uz koju će se nizati atraktivni pejzaži: vrbe i topole, drvene tradicijske kuće i pješčani sprudovi, a društvo će vam praviti i brojne ptice. Voziti se možete i tradicijskim posavskim čamcima i kanuima kanalom Strug. Sve su to prilike i za fotosafari na kojeg, ukoliko želite, možete ići i u pratnji stručnjaka.
I rekreativni ribolovci tamo će pronaći utočište za sebe. Udicu mogu baciti u Strug ili Savu, čiji su stanovnici štuke, šarani, somovi, amuri, deverike, linjaci i mnogi drugi. Lovište Opeke, na kojem se nalazi selo, te lovišta Trstika i Puska, koja graniče s njim, dom su jelena, srna, divljih svinja, zečeva, fazana, lisica, jazavaca, lasica…
S druge strane, u Ekoetno selu Strug će vas dočekati i posavski konji te vam ponuditi svoje društvo u razgledavanju ljepota kraja. Ni njima, kao ni cijelom tom kraju, uvjereni smo, nećete moći odoljeti.

Više o Lonjskom polju pročitajte ovdje!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime