Ponedjeljak, 12 veljače, 2024

Gušti na Zavratnici: sjajna terapija za ‘blues’ i bijeg od svih stresova

Na obroncima, padinama, vrhovima, ali i u podnožju Velebita smjestila su se dva nacionalna parka, jedan park prirode, strogi rezervat, rezervat šumske vegetacije, geomorfološki spomenik prirode, paleontološki spomenik prirode i značajni krajobraz. Vodimo vas baš u taj krajobraz

Ako ste kontinentalac i razmišljate kako ublažiti ‘blues’ zbog novih epidemioloških mjera koje vam, barem psihički, ograničavaju slobodu kretanja, imamo prijedlog za vas. Uvijek možete isplanirati jednodnevni izlet ili vikend na more.
Tražite li, pak, za taj izlet lokaciju koja će vas resetirati u svakom smislu – posjetite Zavratnicu. Onima koji žive na moru, ili pak u blizini Zavratnice – ionako odavno zavidimo!Prilaz Zavratnici iz sela Zavratnica

Uvala Zavratnica smjestila se u podnožju Velebita i već je više od pola stoljeća značajni krajobraz (od 1964. godine). Proglašenje Velebita parkom prirode 1981. godine učinilo je i samu Zavratnicu dijelom parka prirode. Do Zavratnice ćete najlakše doći iz Jablanca koji se smjestio 40-ak minuta vožnje od Senja ili tek pola sata vožnje od Karlobaga.
Jablanac je nekad bio trajektno pristanište iz kojeg se putovalo na Rab, no otkako je pristanište izmješteno u nedaleku Stinicu, Jablanac je postao mirno podvelebitsko mjesto, najpoznatije po tome što upravo iz njega polazi šetnica prema Zavratnici.

Prilaz Zavratnici iz Jablanca
Lungomare od Jablanca do uvale prolazi se za pola sata

Vala u kojoj su rado ljetovali bečki i praški bogataši

Do uvale ćete stići za pola sata šetnje s noge na nogu, a tijekom šetnje proći ćete i kroz tunel probijen prije 90 godina. Tunel u stijeni probijen je kako bi u veličanstvenoj smaragdno zelenoj oazi uživali bečki i praški bogataši koji su početkom prošlog stoljeća ljetovali u Jablancu. U to je doba ovaj podvelebitski dragulj bio hit destinacija, pa su u njemu rado boravili i senjski književnik Vjenceslav Novak, kao i mađarski botaničar Arpad Degen.

Tunel kroz stijenu probijen je prije 90 godina
Iako ju nazivaju fjordom, Zavratnica nije nastala djelovanjem ledenjaka već potapanjem riječnog ušća zbog izdizanja razine Jadranskog mora.

Iako ćete na mnogim mjestima pročitati kako je Zavratnica hrvatski fjord, to nije točno. Naime, fjordovi nastaju djelovanjem ledenjaka, a ova je uvala nastala potapanjem ušća rijeke zbog izdizanja razine Jadranskog mora. Tektonske promjene i bujice koje su nadirale s Velebita formirale su kanjon s vrletnim liticama visokim i 100-tinjak metara. Želeći zaustaviti daljnju eroziju, mještani malenog sela Zavratnica, smještenog iznad same uvale, izgradili su prave terase u suhozidu u kojima je posađeno stotinjak autohtonih i 30-ak alohtonih biljnih vrsta.

Terase u suhozidu i posađeno bilje sprečavaju daljnju eroziju zaljeva
Olupina broda potopljenog u 2. svjetskom ratu vidljiva je i s obale

Zaljubljenici u podvodni svijet u Zavratnici će se susresti s brojnim ribljim vrstama, ali i s jednom olupinom iz 2. svjetskog rata. Brod potopljen u savezničkom bombardiranju 1944. godine vidljiv je i s obale. No sigurno je puno veći gušt zaviriti u njega ispod morske površine.

Planinarska staza vodi do najljepšeg pogleda na Zavratnicu

Ako ste skloni aktivnom odmoru ne zaboravite sa sobom ponijeti tenisice. Naime, iz samog dna zaljeva kreće obilježena planinarska staza prema vidikovcu. S vidikovca se pruža i zasigurno najljepši pogled na uvalu Zavratnica. Do vidikovca će vam trebati 40-ak minuta, a u koje god doba dana došli, prizor će biti spektakularan.

Uvala Zavratnica dio je Parka prirode Velebit i za nju se u sezoni plaća ulaznica od 30 kn

Svakako valja napomenuti i kako u samoj uvali nema ugostiteljskih objekata, pa se prije dolaska opskrbite hranom i pićem. Zaboravite i na to da ćete vrijeme kratiti boravkom na društvenim mrežama. Signala u Zavratnici nema i, začudo, nitko tomu ne prigovara. Kako je Zavratnica dio Parka prirode Velebit, u sezoni se plaća ulaznica (30 kn) čuvaru parka. Ove godine izletničkih je brodova, pa time i posjetitelja, daleko manje nego prijašnjih godina, što znači i veći mir u samoj uvali.
Pa opet, želite li uživati u potpunom miru i tišini zasigurno jedne od najljepših jadranski vala, birajte dolazak iza 19h. Ili izvan sezone. Imat ćete tad osjećaj da je sav taj nestvarno lijep zaljev ovdje samo za vas i poželjet ćete ostati još dugo, dugo.


Lucija Biondić aka Gušterica trenutke za pamćenje skuplja od 1981. godine. Kao srednjoškolka željela je biti rendžerica u nacionalnom parku, pa je studirala biologiju. Na prvom raskrižju odabrala je drugačije skretanje od očekivanog, pa je više od desetljeća bila urednica modnog portala, s posebnim guštom prateći i pišući o hrvatskoj modnoj sceni. Na drugom raskrižju odabrala je opet drugačije skretanje od očekivanog i postala freelance novinarka. Danas putuje, planinari, kuša i iskušava, testira i otkriva… I o tome pomalo kucka. Za Mixer.hr pisat će o Guštima. Sa željom da i vama bude po guštu…

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime