Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Ne znate kamo za vikend? Ovo je top 5 proljetnih izleta za cijelu obitelj

Ako vam nedostaje ideja za izlete, pronašli smo nekoliko mjesta na kojima će zasigurno uživati cijela obitelj!

Proljeće smo što nije stiglo stiglo, a s proljećem i želja da vikende provodimo u prirodi, udišući svježi zrak, puneći se pozitivnom energijom dok obilazimo prirodne ljepote naše zemlje. Ako vam nedostaje ideja za izlete, pronašli smo nekoliko mjesta na kojima će zasigurno uživati cijele obitelji!1/ Kanjon Kamačnik

Kanjon Kamačnik nalazi se u Gorskom kotaru u Vrbovskom,  na razmeđi kontinentalne i morske Hrvatske. Na mjestu gdje se potok Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru nastao je kanjon i možete pratiti njegov tok sve do izvora. Kanjon Kamačnik koji se nalazi u Vrbovskom, na mjestu gdje se potok Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru i prati njegov tok sve do izvora. Ovo je idealna destinacija za izlet s cijelom obitelji jer staza nije kružna i možete u bilo kojem trenutku krenuti nazad. Staza je duga 3 kilometra. Čim zakoračite na stazu, oko vas se stvaraju nevjerojatne slike zelenila, priroda je netaknuta, čujete žamor potoka, a najljepši dio su drveni mostići.

Duž cijele staze su edukativni panoi te postoji i Panova muzička staza koja je prpeuna zvučnim instalacijama nalik na predimenzionirane glazbene instrumente no koje možete koristiti, odnosno dok se šećete možete i skladati svoju glazbu i čuti zvuk orgulja, jelenovog roga ili gonga. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kanjon Kamačnik (@kamacnikcanyon)

2/ Izvor rijeke Kupe

Izvor rijeke Kupe je izlet koji je malo zahtjevniji, ovaj teritorij spada pod Nacionalni park Risnjak. Postoje tri staze kojima možete doći do izvora rijeke Kupe,  one se razlikuju po kilometraži i trajanju puta. Možemo odabrati krenuti iz sela Razloge, zaselka Donji Kupari i sela Hrvatsko. Najčešće ljudi odabiru prvu stazu jer je ona ujedno i najkraća, put traje oko 45 minuta, ali to definitivno nije najljepši put koji ne otkriva sve čari ovog mjesta. Najljepši put, uvijek je i onaj najduži, upravo to je staza koja počinje iza sela Hrvatsko te vodi do samog izvora Kupe. Ova staza dugačka je 12,5 kilometara i trebat će vam 4h do izvora Kupe, no cijelim putem idete uz samo korito rijeke i prizori zelenila vas ostavljaju bez daha. Kada dođete do cilja nećete požaliti jer će vas snaga prirode i vode zapljusnuti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Maja (@maja__moments)

3/ Selo Kotli

Kada se zaputimo u Istru, zaista ne znamo što ne preporučiti jer je ovaj kraj toliko lijep da bi mjesecima mogli uživati u istraživanju malih mjesta te Istra uvijek osvaja naša srca. Ako još niste posjetili napušteno selo Kotli, svakako je onda jedan proljetni vikend kao stvoren da ispravite ovu nepravdu. Ovo napušteno selo vrvi ljudima jer se kroz par godina pretvorilo u prekrasnu istarsku oazu koja privlači svojom prekrasnom prirodom. Selo Kotli nalazi se u blizni gradića Hum koji svakako posjetite na putu do vaše izabrane destinacije. Ovo istasko selo svoj nazv je dobilo zbog rijeke Mirne koja je u kamenom vapnencu napravila kotle. Tako da je ova destinacija poznata po vizualno izuzetno privlačnim bazenčićima u kojima se možete kupati!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Astrid – Nutrition (@astridsgram)

4/ Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero je još jedna od destinacija u Gorskom kotaru koja osigurava odličan  provod. Riječ je o umjetnom jezeru, no njegova okolina je prirodna i okružuje ga prekrasna šuma. Na jezeru se održavaju razno razni sportski susreti, kao i susreti planinara i biciklista, a svi koji vole ići u ribolov, obožavaju Lokvarsko jezero. Za sve one kojima je potreban reset, ovo je super mjesto jer se oko jezera nalaze prekrasne kolibe koje možete iznajmiti s obitelji ili s prijateljima te vam ovo može biti početna točka za istraživanje skrivenih ljepota Gorskog kotara o kojima smo vam već pričali.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mateja (Nanami) (@galaxy_love.x)

5/ Lonjsko polje

Blizu Zagreba, u Moslavini nalazi se prekrasan park prirode Lonjsko polje. To je jedno od najvećih močvarnih područja na obali Save. Svi koji obožavaju gledanje ptica, zasigurno su već posjetili ovo područje na kojem živi 250 vrsta ptica. Možete unajmiti bicikl, a možete i cijeli park proći pješke! Postoji oko 300 kilometara biciklističke staze, tako da svi koji obožavaju ovakav tip istraživanja će uživati u uređenoj prirodi baš za njih! Nemojte propustiti turističku vožnju na brodiću jer svi znamo da je pogled iz brodića, uvijek poseban i neodoljiv!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Lonjsko Polje Nature Park (@lonjskopolje_naturepark)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime