Subota, 23 ožujka, 2024

Od vrta do stola: Kako je Slovenija postala Europska gastro destinacija 2021.?

Načelo 'od vrta do stola' usko povezuje chefove restorana s lokalnim proizvođačima, što je ionako tradicija koja postoji već godinama u našoj susjednoj zemlji. Sve to, naravno, dodatno doprinosi autentičnosti i iskustvu

Možda niste znali, ali Slovenija je Europska regija gastronomije 2021., a nagradu joj je dodijelio Internacionalni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT) na temelju gastronomskih projekata i razvoja održivog življenja.



U prilog joj svakako ide činjenica kako je jedina europska država koja povezuje Alpe, Mediteran, Korušku i Panoniju i baš je taj raznovrsni krajolik osnova za šaroliku gastronomiju i kulturu.

Priznanje ‘Slovenska zelena kuhinja’ svima koji se drže načela održivosti

Načelo ‘od vrta do stola’ usko povezuje chefove restorana s lokalnim proizvođačima, što je ionako tradicija koja postoji već godinama u našoj susjednoj zemlji. Sve to, naravno, dodatno doprinosi autentičnosti i iskustvu.

Kako bi dodatno potpomogla predanost Slovenije zelenoj gastronomiji na svim razinama, Slovenska turistička zajednica uvela je i nove oznake/priznanje pod nazivom ‘Slovenska zelena kuhinja’, za sve one koji će se držati načela održivosti. Tu prestižnu oznaku zasad ima 30 objekata!

Sve to prati i web stranica koja govori o slovenskoj gastronomskoj priči. Poseban je odjeljak posvećen inovativnim kuharima i njihovim vezama s lokalnim proizvođačima i visokokvalitetnim sastojcima.

 

O gastronomiji kao važnom dijelu slovenske turističke ponude govorilo se i na nedavnoj slovensko-hrvatskoj poslovnoj radionici, koja se održala u Zagrebu, a na kojoj su osim gastronomije svoju ponudu predstavile i brojne slovenske terme, skijališta i drugi turistički objekti. Tako su se, primjerice, u okviru radionice predstavile i dvije slovenske vinarije, Jeruzalem Ormož i Klet Krško, a uzvanike su ukusnim poprtnikom – tradicionalnim božićnim kruhom, koji se nalazi u registru nematerijalne baštine, počastile gošće iz Posavja koje čuvaju gastro tradiciju tog slovenskog kraja.

Brojna Michelinova priznanja

Kada je riječ o slovenskim kuharima, onda svakako treba istaknuti kako je Michelinovo izdanje za 2021. potvrdilo dvije zvjezdice Hiši Franko.

Ime Ane Roš u svijetu gastronomije sinonim je za najboljeg chefa već niz godina. Iza Ane su brojna priznanja za vrhunsko umijeće ‘baratanje’ jelima, a činjenica da je restoran Hiša Franko u dolini Soče, u kojem je Ana chefica, potvrdio svoje 2 Michelinove zvijezdice najbolje govori tome u prilog!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hiša Franko (@hisafranko)

Jedna zvjezdica potvrđena je i za sve restorane uključene u prošlogodišnje izdanje: Atelje, Restoran Dam, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk i Vila Podvin. Restoran Gostišče Grič prdružio se ove godine prvi put prestižnoj listi.

U kategoriji Bib Gourmand čak je 7 restorana, a 39 restorana nagrađeno je Michelinovom pločom. Slovenska gastronomija također je prepoznata u kategoriji održivosti: čak 6 restorana dobilo je Michelinovu zelenu zvjezdicu. U drugom izdanju Michelin guide Slovenia nalaze se ukupno 53 restorana.

Top 3 prijedloga za gastro avanturu u Sloveniji! 

Autentično, domaće, organsko i ukusno… samo su neki od pridjeva kojima brojni zaljubljenici u gastronomiju opisuju slovensku kuhinju. Toliko je fantastičnih destinacija koje možete posjetiti i zapravo za koju god se odlučite – nećete pogriješiti. 

Mi smo, pak, izdvojili 3 vrhunske destinacije koje pružaju jedinstveno i neponovljivo gastro, ali i životno iskustvo. 

1/ Hiša Franko

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hiša Franko (@hisafranko)

2/ Restoran Dam 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by DAM boutique hotel&restaurant (@dam_boutique_hotel_restaurant)

3/ Gostilna pri Lojzetu

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Gostilna Pri Lojzetu (@dvorec_zemono)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime