Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Nika Pintar i Bruno Balen: U 2020. razvili najinovativniji europski food-tech start up

Iluzorno je očekivati da je žlica octa magično rješenje. Ipak, ta žlica može pomoći stabilizirati šećere u krvi, ojačati imunitet, ubrzati metabolizam i obnoviti crijevnu mikrofloru, tako da je neupitno vrijedan saveznik u borbi za istinsko zdravlje - objašnjavaju Nika Pintar i Bruno Balen, vlasnici dvaju brendova koji se bave proizvodnjom jedinstvenih formula fermentirane hrane

Nika Pintar i Bruno Balen poslovni su i privatni partneri koji su u godini iza nas – koja je mnogima ako ne upropastila, onda svakako otežala poslovanje – uspjeli pokrenuti ne jedan, već dva brenda! Brend Cidrani u ponudi ima razne vrste jabučnog octa, a brend Niksen proizvodi dodatke prehrani i zdrave zamjene za kavu i snackove.
Na ideju su došli potaknuti stilom života u kojem im je vrlo važna jutarnja i večernja rutina za wellbeing i izgradnju njihovog odnosa. Za njih zdravlje, naime, dolazi iz trbuha, a stvaranje jedinstvenih formula funkcionalne hrane za njih nije posao – već poziv.

U godini najveće krize ovaj mladi par je iz nule odlučio pokrenuti start up čiji su proizvodi Four Season  proglašeni najinovativnijom linijom proizvoda. Naime, dobitnici su prestižnog međunarodnog priznanja za inovaciju – Innovation Selection 2020 – najvećeg svjetskog sajma za inovacije u hrani SIAL Paris.

Iza svakog finalnog recepta još je bezbroj verzija koje ostaju u ladici

Svaki njihov proizvod je inovacija i ne postoji utaban put kako ga napraviti. U pozadini svega je intenzivan istraživački rad, proučavanje tehnologije i okusa, a iza svakog finalnog recepta za koji se odluče stoji još bezbroj verzija koje ne ugledaju svjetlo dana, ili ostanu u ladici dok ne dođe njihovo vrijeme.

“Ne postoji utaban put kako izgraditi tim, brend, zajednicu i na kraju profit. To su sve doslovno tisuće pokušaja i pogrešaka, plesa na rubu bankrota, stalnog preispitivanja svega što radimo i brzog snalaženja u strategiji i operativi. S druge strane, opća neizvjesnost je nešto što je normalno u start up svijetu bez obzira na globalnu krizu. Većina start upova nalazi se 30 dana do propadanja. Umijeće je stalno povećavati taj rok, kroz male dnevne pomake, nastojeći pri tome ne narušiti vlastito zdravlje i odnose.

Ono što bih svakako istaknula je važnost gradnje tima. I pritom stvarno mislim na proces rasta i posvećivanje vremena članovima jer to je zapravo najveća vrijednost svakog poslovnog poduhvata. Živimo u neizvjesno doba, ali ako smo okruženi pozitivnim, proaktivnim osobama koje u tome vide priliku da stvore nešto novo i iznjedre koncept kakav dosad nije postojao, sve je moguće”, ističe Nika, dodajući da na novim proizvodima rade svakodnevno, a za lansiranje im ponekad treba puno više vremena nego što su očekivali.
“Bruno je posebno nestrpljiv prilikom lansiranja novih proizvoda. Ideja je uvijek lansirati proizvod unutar tri mjeseca od konačne odluke, ali nažalost (ili nasreću) stvari zaista uvijek uzmu deset posto više vremena i novca nego li je predviđeno u najcrnjem scenariju”, dodaje Nika.

Vrijedni saveznici u borbi za istinsko zdravlje

Jabučni ocat bio je prvi proizvod koji su plasirali na tržište. Njega mnogi smatraju ‘čarobnim’ napitkom za pomoć u skidanja viška kilograma.
“Polifenoli utječu na smanjenje oksidativnog stresa i znanstvena istraživanja povezuju ih s pomlađivanjem, a naš Cidrani Original sadrži ih čak 8000 mg/L. Cidrani Honey njegova je zlatna verzija obogaćena sirovim medom i preporučamo ga svima koji započinju dan s octom jer je objektivno fin, a kad se razrijedi u gaziranoj vodi postaje najfiniji bezalkoholni pjenušac. Vodimo se za time da su svi naši proizvodi ukusni, organski i funkcionalni te smo razvili i Four Seasons liniju najpotentnijih europskih gastrofunkcionalnih živih organskih octa, koji nemaju okus ni miris na koji smo navikli. Riječ je o jedinstvenom spoju fermentiranih začina, živog octa i sirovog meda po uzoru na antičke oxymele koji su bili popularni još u doba Hipokrata – za snažno tijelo, bistar um i visok duh. Mi ne volimo tvrditi da ijedna namirnica ili navika sama za sebe pomaže ‘mršavljenju’. Smatramo da moćna probava, snažan mikrobiom, niska konzumacija šećera i alkohola, dobar san i iskreni odnosi donose zdravlje i optimalnu tjelesnu kilažu.

Iluzorno je očekivati da je žlica octa magično rješenje. Ipak, ta žlica može pomoći stabilizirati šećere u krvi, ojačati imunitet, ubrzati metabolizam i obnoviti crijevnu mikrofloru, tako da je neupitno vrijedan saveznik u borbi za istinsko zdravlje. Također, jako je važna redovitost konzumiranja“, objašnjava Nika.

Jabučni ocat iz linije Cidrani

Promjene dolaze iznutra i za njih je potrebno puno ulaganja u sebe i svoje tijelo. Uz pravilnu prehranu i dodatke prehrani moguće je izgubiti kilograme, a usput i osigurati dobru krvnu sliku i poboljšati zdravlje, slažu se naši sugovornici.

Gubljenje kilograma i rješavanje raznih bolesti

“Prava promjena rezultat je ustrajanja i poštovanja prema samom sebi, odnosno održavanja obećanja koja si dajemo, čime raste i naše samopouzdanje. Kako bi uvođenje nove rutine bilo lakše, uvijek savjetujem da željenu naviku povežemo s nekom drugom radnjom – primjerice, da popijemo čašu octa prije prve jutarnje kave s kojom mnogi započinju dan. Ili da navečer završimo dan s kapsulom Nighty Nighta i istodobno odložimo mobitel, uzmemo bilježnicu i zapišemo misli od tog dana, tj. da ispraznimo misli prije počinka. Naš dan izgleda tako da jutro započinjemo s Cidrani Originalom, razrijedimo otprilike 2 žlice u čaši vode (Bruno i više).

Zatim radimo Bulletproof kavu, tj. u filter kavu s blenderom umiksamo žlicu ili dvije Coco-Gheeja, čime ona postaje kremasta, pjenasta i zasitna tako da nam služi umjesto doručka. Ponekad dodamo i heljdu ili kakao, čime postaje uistinu delikatesna kava. Ja sam izgubila cca 7-8 kila i da nemam više problema s nadutosti i candidom otkako svakodnevno konzumiram ocat i izbjegavam šećere”, priča Nika te dodaje da u ponudi imaju i razne dodatke prehrani koji pomažu ukupnom zdravlju. 

Prvi hrvatski nootropicsi, low-carb snack od lješnjaka, instant cold brew kava…

“Niksen je naš lifestyle brand. Iako smo mu udahnuli opipljivu formu kroz četiri proizvoda, prve hrvatske nootropicse Flow’N’Glow i Nighty Night, prvi hrvatski low-carb snack od lješnjaka Nut-Hazel i jedinstvenu instant cold brew kavu Niksen Cold Brew, jedinu na europskom tržištu.
Nootropicsi su dodaci prehrani na herbalnoj bazi, u kojima se koriste drevne remedije iz kineske i ayurvedske medicine za fokus, koncentraciju, stvaranje otpornosti na stres, osjećaj balansa i povećanje kapaciteta energije. Imamo dnevnu i večernju varijantu – Flow’N’Glow je zamišljen kao jutarnji ritual kojim započinjemo svoju produktivnu rutinu i koji nam uz biljne ekstrakte ginsenga, ginkga i gotu kole daje i optimalan spoj vitamina B skupine, biotina, koenzima Q10, minerala i aminokiselina za sinergistički učinak. Nighty Night nas podsjeća da navečer uzmemo vrijeme za sebe i opustimo se s ekstraktom valerijane, pasiflore i gloga, u kombinaciji s elektrolitima i aminokiselinama za dubinsku obnovu i miran san. Njihove formule iznimno su kompleksne (Nighty Night ima 12 aktivnih sastojaka, a Flow’N’Glow čak 17) i veliku pozornost posvetili smo tome da sastav bude clean, odnosno plant-based i bez nepotrebnih fillera”, otkriva Nika.

Nut-Hazel je, pak, kremasta poslastica od najfinijeg talijanskog lješnjaka za dane kada smo u žurbi, ali svejedno želimo u sebe unijeti nešto zdravo, fino i bogato nutrijentima. Odličan je i kao namaz za zdrave palačinke, primjerice od heljde. A Niksen Cold Brew je nova dimenzija ispijanja kave, idealna za ove dane kada su kafići zatvoreni, a svejedno želimo uživati u dobroj kavi.

Suživot s funkcionalnom hranom

Tvrtka Cidrani je, pak, nastajao nekoliko godina i bio je hobi i strast. Upravo zahvaljujući tome što su Nika i Bruno partneri i u privatnom životu, postali su svjesni koliko je važna implementacija jutarnje i večernje rutine za sveopći wellbeing, pa čak i njihov odnos. Bruno je prvi krenuo s pijenjem octa odmah nakon ustajanja, a potom su se zajednički odvažili na avanturu pronalaska i razvijanja onoga što fermentiranu hranu čini funkcionalnom i iznimno važnom za zdravlje probave, a to je kultura koja se razvija u procesu. Vole reći da je dizajnirana u suradnji s inteligencijom prirode.
S funkcionalnom hranom Nika je počela eksperimentirati još prije fakulteta, a radila je i kao fitness instruktorica, zbog čega je dublje počela proučavati kako određene namirnice utječu na njezinu razinu energije i mentalne jasnoće. No, iako je prehrana iznimno važan aspekt, napominje da je ona samo dio životnog stila. Bitno je i kretati se, odvajati vrijeme za introspekciju, kreirati svoju jutarnju rutinu za produktivnost te možda najvažnije od svega – odvojiti vrijeme za digitalni detoks.

Važno je odvojiti vrijeme za detoksikaciju – pa i digitalnu

“Prije COVID-a živjeli smo nomadskim životom, skačući na svaku priliku da posjetimo konferencije, evente, sajmove, co-working prostore i sve ono što nas inspirira da se usudimo dalje kreirati. Tako smo prošle godine u 10 dana imali 20 letova i obišli vodeće sajmove organske funkcionalne hrane, pritom proživljavajući veliki burnout. Tada smo i u praktičnom smislu spoznali važnost relaksacije.

Što se tiče stjecanja znanja – mi nikad ne prestajemo studirati. Svako jutro, nakon tjelovježbe i meditacije, učimo nešto novo. Na kraju dana slušamo audio knjigu ili čitamo, kroz dan dijelimo uvide i informacije, ali najviše učimo kroz ne-činjenje – kroz odvajanje vremena za Niksen, za prazan prostor, introspekciju, mir i bolje upoznavanje dubljih slojeva sebe. Iluzija je da proces učenja započinje ili prestaje na fakultetu, mi smatramo naš život, našu vezu i naš projekt jednim velikim sveučilištima i nemamo namjeru prestati”, priča Nika.

Život i sreća počinju – iz trbuha!

Sa svakim novim proizvodom podižu ljestvicu kvalitete, estetike i funkcionalnosti i taj proces stvaranja izvrsnosti je ono što nam im je najdraže. Nedavno su izbacili šest okusa instant kombuche. “Riječ je o dnevnoj dozi premium probiotika koju svatko uvijek može ponijeti sa sobom, a posebno smo se posvetili funkcijama pomno odabranog bilja za svaki od šest okusa. Za njih kažemo da su dnevna doza kreativnosti / smirenosti / sretnog trbuha / visokog duha / dugovječnosti / prisutnosti. Misao vodilja bila nam je pobuditi pozitivnu emociju u ovo doba promjena, i potaknuti život iz trbuha, jer sreća počinje upravo tamo. Naime, čak 90% serotonina nastaje u našim crijevima, a tamo obitava i 80% našeg imuniteta”,  naglašava Nika.

U sklopu Cidranija imaju i Coco-Ghee, fuziju ulja namijenjenu izradi tzv. bulletproof brain-boosting kave, a odličan je i za prženje, pečenje i izradu zdravih deserata jer se radi o kombinaciji termostabilnih ulja. Upravo im je izašla i nova linija od 250 ml u kojoj se nalazi postojećih šest bočica Cidrani craft octa, ali i jedan novi koji je posebno iznenađenje.

Na tržište stiže novih sedam proizvoda i poseban projekt

“U siječnju ćemo na tržište izbaciti sedam proizvoda koji podižu ljestvicu u svijetu fermentacije i za koje vjerujemo da će dubinski utjecati na svijest o važnosti zdrave probave i bogatog mikrobioma. U veljači nadamo se da ćemo opet razgovarati jer pokrećemo jedan projekt koji je kompleksnošću daleko iznad svega prikazanog dosad”, zaključuje Nika. 

Foto: Vedrana Orlović i privatni album

Pročitajte još...

Dragana Dilparić: Svijet ekskluzivne kozmetike radije je zamijenila – kuhačom!

Dragana Dilparić čak je 25 godina bila brend menadžerica luksuznog brenda kozmetike Clarins pa ipak, na čuđenje svake žene - nije mogla sebe zamisliti da to radi cijeli život. Shvativši kako je više ispunjava kada nekoga dobro nahrani prekvalificirala se za zvanje ? slastičarke i otvorila jednu od najotkačenijih kavana u gradu - Darling & Shegrts

Ivanka Ćosić Prižmić: Kako je unatoč koroni nastala prva hrvatska premium organska kozmetika

Predviđa se kako će tržište prirodne kozmetike doživjeti dvoznamenkasti rast do 2024. godine, a Hrvatska na toj sve traženijoj sceni ima svoj novi adut. Zašto je upravo određenje ka prirodnom jedini ispravan smjer otkrila nam je Ivanka Ćosić Prižmić, vlasnica i kreatorica Matinate, prve hrvatske aktivne organske kozmetike

Koliko stoji znanje? Instrukcije – biznis koji je isplativiji od rada u školi

Javna je tajna da gotovo svako dijete ide na instrukcije iz nekog predmeta, što je dodatan udarac na obiteljski budžet. Zašto je to tako te je li isplativo i koliko držati instrukcije, otkrivaju dvije strane - profesori koji daju instrukcije i roditelji koji ih plaćaju

Obitelj Karlić: prvi na svijetu stvorili gin i čokoladni namaz s tartufima!

Kad se u svijetu visoke gastronomije spominju tartufi, ime obitelji Karlić, iz malog mjesta Paladini pokraj Buzeta, izgovara se s velikim poštovanjem; jer osim što njihove tartufe traže diljem svijeta, oni su i pravi pioniri tartufarske scene - njihov gin i čokoladni namaz jedini su takvi na svijetu i na njih možemo biti svi ponosni

Povezano

14 mladih i uspješnih poduzetnika koji dokazuju da su godine samo broj

Nikada nije prerano ili prekasno postati uspješan u životu. Putovanje do uspjeha može početi u bilo kojoj dobi, a mi donosimo listu poznatih i manje poznatih mladih poduzetnika koji to dokazuju

Ništa više neće biti isto: Facebook uskoro planira promijeniti ime!

Izvršni direktor Mark Zuckerberg planira razgovarati o promjeni imena tvrtke na godišnjoj konferenciji kompanije 28. listopada, a "metaverzum" na koji će se navodno više u budućnosti fokusirati smatra evolucijom interneta

Kako je industrija satova postala industrija namijenjena ženama?

Poznati urarski brendovi osvijestili su kako su pripadnice ženskog spola veliki potrošači, čemu svjedoče i istraživanja koja su otkrila da tvrtke koje zanemaruju kupovnu moć žena bilježe pad prometa i do 50 posto!

Upoznajte najpopularnijeg TikTokera u regiji s više od 30 milijuna lajkova

Svoju strast prema snimanju videa Dario Marčac pretvorio je u posao; na TikToku prati ga više od 544 tisuće ljudi, a broj lajkova na videozapisima premašuje 30 milijuna

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime