Četvrtak, 11 travnja, 2024

Proljetni praznici u Općini Fužine prepuni su igara i istraživanja prirode!

Proljetne praznike u Općini Fužine možete začiniti posjetom špilji Vrelo, izletištu Šumska bajka s divljim životinjama, vožnjom kočijom uz jezero Bajer ili pak istražite ovo područje buggy vozilima. Ako vam nedostaje adrenalinskog doživljaja svakako se najavite i posjetite  Zabavni i paintball  park Vrata

Općina Fužine, božanstvena gorska rivijera, apsolutni je hit za obiteljski proljetni odmor, daleko od gužvi i u potpunom dodiru s prirodom koja nam nasušno treba za istinski, dubinski odmor i veselje.Smještena o okrilju planinskih masiva i protkana gorskim vodenim biserima, jezerima Bajer, Lepenica i Potkoš, općina Fužine idealna je za laganu šetnju uz jezero. Tamo ćete uživati u igri još sramežljivog proljetnog sunca i vode te u jedinstvenoj plesnoj koreografiji veličanstvenih labudova i divljih patkica.

Priroda prepuna životinja

Upravo zbog labuđe predstave jezero Bajer je svojevrsno prirodno labuđe jezero u kojem bi i Čajkovski uživao. Ovaj jedinstven prizor na romantično, gotovo nadrealno labuđe jezero moći ćete ovjekovječiti i na proljetnom photo pointu kojeg je za posjetitelje organizirao Ured za turizam Općine Fužine. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Tourist info Fužine (@visitfuzine)

Ako se, pak, odvažite na lagani uspon do vidikovca Preradović, uživat ćete u prekrasnom pogledu na prirodnu arhitekturu ovog kraja, istinskom zadovoljstvu osvajanja jednog ovako divnog planinskog izazova i svježem zraku koji će napuniti vaš organizam revitalizirajućom energetskom dozom.

Jurjevo u Liču i 200 godina Crkve sv. Jurja

Ove godine tradicionalna proslava Jurjeva u Liču obilježava i 200 godina obnove Crkve sv. Jurja, a slavlje već kreće od srijede, 20. travnja, i traje do nedjelje, 24. travnja. Proslavu će obilježiti misna slavlja i niz zanimljvih događanja. Tradicionalna događanja kreću već u srijedu, 20. travnja, prvim danom trodnevnice uoči proslave blagdana Sv. Jurja u 18 sati i održavat će se do subote u isto vrijeme u Crkvi u Liču. U petak, 22. travnja od 16:30 u Domu kulture u Liču održat će se promocija knjige Mirjane Crnić Novosel “Štokavsko ikavski govor u Gorskome kotaru”. U petak, od 19.30 sati u središtu Liča krenut će i šetnja bakljama do Vicičevog mosta gdje ćemo zapaliti tradicionalni krijes uz harmoniku i gitaru.

Kulturno-povijesna vrijednost Vicićevog mosta seže do početka 20. stoljeća kada je u Liču počela gradnja “Vicićeve ulice”, tada glavne državne ceste koja je povezivala središte mjesta, Viciće od nekadašnje kuće Jose Vicića do Bukove kose, povrh Ličkog polja. Cesta je izgrađena uz trošak 17 tisuća forinti, duga 13 km, a široka 3  do 4 metra. Preko rječice Ličanke izgrađen je most što je omogućavalo prelazak zaprežnih kola i ljudi, posebice u proljetnim i jesenskim mjesecima kada bi Ličanka nabujala.

Most je bio sagrađen od drveta instaliranog na kamene “babe” nosače, čiji su ostaci vidljivi i u današnje vrijeme. Radove je izvodio poduzetnik Ivan Marušić iz Grižana, a planiranje i nadzor radova kraljevski nadšumar Slavoljub Tvrdonja iz Fužina. Nakon izvršenog pregleda kraljevske komisije iz Zagreba “bi predana ova cesta kolna puku za promet i izvoz drva iz šume.”

Pastirske igre za djecu i odrasle

U subotu od 15 sati posjetitelji će uživati u Pastirskim igrama za djecu i odrasle. One donose i niz vrijednih nagrada, a po završetku misnog slavlja od 20 do 23 sata u Domu kulture u Liču održat će se svečano obilježavanje 200 godina od obnove Crkve sv. Jurja. Svečanost će pratiti kulturno-zabavni program na kojem će nastupati Zbor Vrelo, zbor Lič, zbor Lokve i zbor Fužine te vokalna skupina DIM iz Delnica.

Druženje će se nastaviti uz nastup tamburaša “Zrinski”. Nedjelja je rezervirana za Šahovski turnir Jurjeva  2022. koji počinje  od 10 sati, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade. Proljetne praznike u Općini Fužine možete začiniti posjetom špilji Vrelo, izletištu Šumska bajka s divljim životinjama, vožnjom kočijom uz jezero Bajer ili pak istražite ovo područje buggy vozilima. Ako vam nedostaje adrenalinskog doživljaja svakako se najavite i posjetite  Zabavni i paintball  park Vrata.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime