Ponedjeljak, 8 travnja, 2024

Svjetionici – čuvari Jadrana koji nude nezaboravan godišnji odmor

Upravo zbog svoje logističke kompliciranosti i osamljenosti, ovakav tip turizma je skuplji, ali i posebniji jer 7 dana na svjetioniku je kao 2 mjeseca provedenih u nekom gradu. Donosimo popis 5 najljepših svjetionika na našoj obali koje možete iznajmiti i sami isprobati čari života u lanterni

Postoje ljudi koji obožavaju godišnji odmor provesti u potpunoj osami, samoći i intimi, koje masovni turizam umara i žele se odmoriti i uživati u čitanju, tišini i beskrajnom plavetnilom. Ako se pronalazite u ovom opisu, možda niste svjesni da želite produljeni vikend ili ljetovanje provesti u svjetioniku, a možda je upravo odmor u svjetioniku već dugo na vašem bucket listu. Čuvari Jadrana koji izranjaju iz mora

Jeste li ikada sanjali o životu u svjetioniku? Iako se, ako želite, možete zaposliti kao svjetioničar i odlučiti se na život u osami i brigu o svjetioniku, postoji i manje radikalan scenarij za isprobati svoj san, a to je najam svjetionika.

Svjetionici, usamljeni objekti, čuvari Jadrana koji su služili za navigaciju plovila i pomorsku signalizaciju, danas se najčešće prenamjenjuju u turistički atraktivna i luksuzna područja. Na našoj obali postoji čak 50 prekrasnih svjetionika. Svjetionici u Hrvatskoj su kulturni spomenici i o njima je potrebno brinuti te štiti prirodu i okolicu svjetionika. Kako raste popularnost svjetioničarskog turizma u svijetu, tako se i u Hrvatskoj svakim danom povećava turistička ponuda i broj svjetionika dostupnih za najam. 

Osamljeni turizam

Ovo je drugačiji tip turizma, koji zahtijeva dobru pripremu i organizaciju jer do većine svjetionika je potreban i prijevoz, a osama je ono što je definitivna karakteristika ovog odmora. Zato najčešće morate ponijeti hranu i osnovne potrepštine jer ne postoji komfor masovnog turizma da možete izaći i kupiti što vam nedostaje. Upravo zbog svoje logističke kompliciranosti i osamljenosti, ovakav tip turizma je skuplji, ali i posebniji jer 7 dana na svjetioniku je kao 2 mjeseca provedenih u nekom većem gradu po ljeti jer se ovdje čovjek može jedino kupati i uživati u upijanju sunca. Čovjek se pretvara u ribara, gmaza, val, kamen, i raslinje u jednom danu. Odnosno čovjek se vraća jednostavnom životu i temeljnim životnim postavkama, a uči se razvijanju ponovnoga odnosa s prirodom. Osim toga, ono što je posebno kod ovakvog odmora jest susret sa svjetioničarem, čovjekom koji se brine za svjetionik tijekom cijele godine.

Donosimo popis 5 najljepših svjetionika na našoj obali koje možete iznajmiti i sami isprobati čari života u lanterni:

1/ Svjetionik Sv. Ivan

Tri kilometra od Rovinja nalazi se otočić Sveti Ivan na kojem je izgrađen istoimeni svjetionik. Ovaj svjetionik iznajmljuje dva apartmana, a podno grebena je prekrasna plaža. Doduše, morske struje su jake, te preporučujemo plivanje i kupanje bliže obali zbog sigurnosti. Ovo je jedan od najposjećenijih svjetionika jer je opskrbljen električnom energijom i pitkom vodom! 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Ivan Kralj (@ovolicki)

2/ Porer

Svjetionik Porer je smješten 2,5 kilometara od kopna i mjesta Premantura. Ovaj svjetionik je izgrađen na istoimenom otočiću koji je toliko malen da vam treba manje od minute kako biste ga obišli. Struje oko otoka i ovdje su vrlo snažne, tako da se preporučuje plivanje blizu obale. Ovaj otočić je najjužniji u cijeloj Istri, a svi oni koji vole roniti obožavat će ovaj svjetionik jer se u podmorju nalaze ostatci brodoloma. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Idaprester (@ida_prester)

3/ Svjetionik Palagruža

Jeste li maštali da posjetite Palagružu, naš najudaljeniji i najsamotniji otok? Što biste rekli na činjenicu da se uputite na ljetovanje u srcu Jadranskog plavetnila u prekrasnom svjetioniku na strmoj litici. Ovaj svjetionik također ima dva apartmana za najam te privatnu šljunčanu plažu s najčišćim morem koje ćete ikada vidjeti. Ono što je posebno je da u ovom svjetioniku živi svjetioničar koji će opskrbiti vaše sunčane dane morskim plodovima.
 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli matea (@oprrosti)

4/ Svjetionik Vis

Vis Lighthouse je luksuzni smještaj koji će vas oduševiti, ovaj svjetionik je smješten uz sam rub obale mora, iako ovo nije pravi svjetionik, već je preuređen u luksuznu kuću za odmor. Na malenom nenaseljenom otočiću, samo nekoliko minuta vožnje gliserom od otoka Visa, smjestio se maleni raj na zemlji s prekrasnim plažama i pogledom koji vam oduzima dah.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mario Buljan (@mariobuljan_._._)

5/ Svjetionik Struga

Lastovo je prekrasan otok koji svatko mora barem jednom posjetiti u svojem životu, ali zamislite da taj otok istražite smješteni na rtu Struga u prekrasnom svjetioniku koji izranja iz mora. Unutar svjetionika se nalaze čak četiri apartmana, a postoji i privatna plaža koja je betonirana te mala šumica za sve koji vole hlad.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by @baron_maximus

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime