Utorak, 19 rujna, 2023

U raskoši zelenila i biljnih vrsta: Upoznajte 3 najljepša hrvatska arboretuma!

Ako želite provesti sunčane rujanske vikende u prirodi, posjet jednom od hrvatskih arboretuma je savršena ideja. Uživajte u šetnji među zelenilom, prirodnom i upoznajte razne hrvatske, ali i strane vrste biljaka

Hrvatska je prepuna prirodnih ljepota, a tome svjedoče razni Nacionalni parkovi, parkovi prirode i brojne šume. No, istinski ljubitelji prirode i rijetkih biljnih vrsta posebno vole naše arboretume!Arboretumi su posebni, zakonom zaštićeni, botanički vrtovi u kojima se uzgajaju drveće i grmlje domaćeg i stranog podrijetla u znanstvene, dekorativne i uzgojne svrhe. U nas su poznati arboretum Trsteno, pod upravom HAZU-a, Opeka kraj Varaždina, arboretum Šumarskog fakulteta u Zagrebu i Lisičine kraj Podravske Slatine.

Ako želite provesti sunčane rujanske vikende u prirodi, posjet jednom od hrvatskih arboretuma je savršena ideja. Uživajte u šetnji među zelenilom, prirodnom i upoznajte razne hrvatske, ali i strane vrste biljaka. 

 

Arboretum Trsteno – najstariji arboretum u Europi

Arboretum Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Trstenom naziv je za arhitektonsku cjelinu povijesnoga ladanjskog posjeda s perivojima, starim maslinicima i površinama pod prirodnom vegetacijom koja se prostire na površini od 28 hektara, u mjestu Trsteno, 25 km zapadno od Dubrovnika.

Arboretum Trsteno najstariji je primjer vrtne arhitekture u Hrvatskoj i ovom dijelu svijeta, jedinstven po renesansnim i neoromaničkim perivojima. Oblikovanje i izgradnja parka počinje još 1494. godine, u vrijeme izgradnje gotičko-renesansnog ljetnikovca dubrovačke obitelji Gučetić-Gozze. Na terasastom dijelu oko ljetnikovca, na oko 18000 m2, nalazi se mnoštvo parkovnih terasa s brojnim vrstama stabala palmi, eukaliptusa, lovora, kamforovca, kaktusa i raznog egzotičnog drveća i grmlja – čije su sadnice donosili pomorci sa svojih dalekih putovanja. Šire zaštićeno područje Arboretuma prostire se na još 20.000 m2 sredozemne šume i makije. Spomenimo kako Trsteno ima još jednu posebnost – dvije neobično velike platane, stare preko 400 godina, iznimnih dimenzija – 15 m opsega i visine oko 50 m. Ubrajaju se u najstarija i najveća stabla Europe, a posebno su atraktivne po tome jer pripadaju vrsti orijentalnih platana. Uvjereni smo kako ljubitelji ‘Igra prijestolja’ znaju da su se upravo u arboretumu snimale i mnoge scene popularnog serijala!

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Arboretum Trsteno (@arboretumtrsteno)

Aborentum Lisičine – najmlađi hrvatski arboretum

U Slavoniji, između sela Hum i Voćin na planini Papuk u selu Lisičine nalazi se ovaj predivni arboretum i najmlađi je u Hrvatskoj. Nastao je 1963. godine sadnjom autohtonih vrsta. Za njegov razvoj najviše je zaslužan inženjer šumarstva Đuro Jorgić. 
Na površini od ukupno 42 hektara raste čak 512 različitih vrsta biljaka. Biljke potječu iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike, ali je moguće pronaći i pravu slavonsku bukovu prašumu, kao i različite kultivare. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Discover Podravina & Slavonija (@discover_podravina_slavonija)

Arboretum Opeka – najstariji zaštićeni objekt parkovne arhitekture u Hrvatskoj

U općini Vinica, u naselju Marčan, 20-ak km zapadno od Varaždina nalazi se Arboretum Opeka. Prema usmenoj predaji perivoj je bio oblikovan već 1700. godine, ali svoj današnji izgled počeo je poprimati s izgradnjom sredinom 19. st. kada je vlasnikom posjeda postao grof Marko Bombelles. Grof Bombelles je, naime, sa svojih putovanja donosio razne egzotične vrste koje su zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima ovdje uspješno rasle. 

Grof prema načelima krajobraznog oblikovanja pretvara prostor oko svog dvorca u perivoj engleskog, romantičarskog stila. Na prostoru gdje se nekoć vadila zemlja za izradu opeke, napravljeno je umjetno jezero s otočićem. Arboretum Opeka je zbog izuzetnih umjetničkih, dendroloških, znanstvenih, odgojno-obrazovnih, kulturno-povijesnih i drugih vrijednosti zaštićen od 1947. Zakonom o zaštiti prirode i najstariji je spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Kompleks dvorca i arboretuma Opeka je od prosinca 2007. i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Goga Locaj (@gogalocaj)

Pročitajte još...

3 vrhunske gastro manifestacije koje nas ovog vikenda mame mirisima i okusima!

Ovog vikenda jedva čekamo skočiti do Jaškovca, Liča (pored Fužina) ili pak do Slavonije i Podravine jer nas neodoljivo mame slasnim mirisima i krepkim okusima!

10 najiščekivanijih filmova na Filmskom festivalu u Veneciji 2021.

I prema očekivanjima kritičara, ali i filmskih fanova ovo je 10 filmova koji će se prikazati na ovom prestižnom festivalu, a svi ih s najvećim nestrpljenjem isčekuju!

Imate li ove vještine? One će biti ključne za dobivanje posla u budućnosti

Istraživanje je identificiralo niz od 56 temeljnih vještina koje će koristiti svim građanima i pokazalo je da će osobe koje imaju ove vještine imati veću vjerojatnost zaposlenja, veće prihode i biti zadovoljniji poslom koji obavljaju

10 manje poznatih bendova slavnih rock glazbenika

Rijetko tko postane velika zvijezda preko noći. Potrebno je puno truda, želje i volje, pokušaja i padova i usput naučenih trikova. Donosimo arhivske snimke rock izvođača u bendovima u kojima su svirali prije nego su postali planetarno popularni!

Povezano

Koracima Carrie Bradshaw: Mjesta koja trebate posjetiti u New Yorku

Teško da možemo postati Carrie, ali ono što svakako možemo je obići mjesta na koja je ona odlazila i tako živjeti svoj 'Carrie Bradshaw san'

Otkrili smo 6 odredišta diljem svijeta na kojima ljetuju poznate osobe

Ako želite inspiraciju za nadolazeće putovanje ili jednostavno maštate o novim destinacijama koje biste mogli dodati na svoj popis, ne brinite, tu smo da vam pomognemo

Naši prijedlozi za izlet tijekom vikenda: Mjesta za druženje s jelenima

Uputite se na jednu od tri predivne lokacije koje ćemo vam predstaviti i dopustite jelenima da vam jedu iz ruke. Ranch Dolina Jelena, otok Badija te Jelenov greben oduševit će vas imanjem kao iz bajke, prirodom te predivnim jelenima

Odmor u krošnjama: Donosimo 6 predivnih kućica na drvetu

Donosimo vam šest smještaja koji će vam pružiti nezaboravno iskustvo i pomoći vam u održivijem načinu putovanja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime