Petak, 22 ožujka, 2024

Gušti na Visu: Uspon na najviši vrh otoka izlet je za pamćenje

S najviše točke otoka Visa pruža se spektakularan pogled na Komižu, te otoke Biševo, Sv. Andrija i otočić Brusnik. I dok je ovaj otok ljetni megahit već nekoliko godina, naša kolumnistica Gušterica otkrit će vam 'tajnu' koju će mnogi influenceri tek otkriti - jesen na Visu doživljaj je za pamćenje!

Udaljenost od kopna, ali i ograničeni smještajni kapaciteti učinili su otok Vis svojevrsnom ljetnom oazom za one koji izbjegavaju velike gužve. Osobito na plažama.Pa opet, čini se kako je u ljeto 2020. gužva na otoku bila veća nego ikad. Kao da su svi željeli pobjeći dovoljno daleko. Osim toga, društvene mreže vrištale su najljepšim uvalama otoka Visa. Preporuke za plaže išle su od Stinive, preko Srebrne do Stončice, Tepluša, Male Travne…

U listopadu je ‘must ljeto’ na Visu iza nas, no zato je ‘just be jesen’ na svom vrhuncu!

Umjesto ljeta na Visu, ove jeseni uživamo u just be jeseni!
Početak uspona na cesti Komiža-Vis

Na Vis sam prvi put došla 2018. godine gotovo pa spletom okolnosti. Prošle godine opet sam neplanirano na Visu završila 10-ak dana, pa sam ove godine potpisala kapitulaciju. Dok je sve ovog ljeta bilo nesigurno, ja sam bila posve sigurna u Vis. Treće ljeto za redom Stinivu nisam posjetila. Izbezumile su me fotografije gužve na toj sad već svjetski poznatoj plaži. U nekom drugom terminu, posve sigurno bih provela dan na komadiću zemaljskog raja. A taj termin mogao bi biti možda već ovaj listopad.

Dio staze prema vrhu
S vrha Huma pruža se sjajan pogled na Komižu

Planirate li i sami ovih dana na otok koji je pola stoljeća bio turistički izoliran kao ‘vojni’, a zaljubljenici ste u nešto aktivniji odmor, obavezno ponesite obuću za penjanje. Bila bi prava šteta posjetiti jedan od bisera južnog Jadrana, a ne baciti pogled s njegova najvišeg vrha.

S najviše točke otoka Visa, vrha Hum (587 mnm), za lijepog se vremena pruža spektakularan pogled na Komižu, ali i na otoke Biševo, Sv. Andrija i otočić Brusnik.

Iako pristup do samog vrha nije moguć, jer se na njemu nalazi žicom okružena radarska postaja koja je čuvani vojni objekt, kontrolna točka postavljena je na kapelici Svetog Duha u neposrednoj blizini.

Tijekom cijelog uspona otvaraju se prekrasni vidici
Staza do Huma je dobro markirana i održavana

Uspon na Hum moguć je iz dva smjera – Visa i Komiže. Dok će iz Visa trebati između 3 i 3 i pol sata, uspon iz Komiže svladava se za sat vremena. Ova najkraća staza ponešto je i zahtjevnija, no nije nesavladiva. Upravo suprotno, u dobroj obući i s dovoljnom količinom vode bit će sjajan trening, a nagrada je već spomenuti spektakularan pogled. Kako sam oba puta Hum posjetila u kolovozu, zbog vrućina sam kretala u ranu zoru. Put je dobro održavan i odlično markiran, jutrom u sjeni, jer sunce izlazi s druge strane brda. U neposrednoj blizini Komiže, na cesti koja povezuje Komižu i Vis, jasno je vidljiva prva markacija koja upućuje da upravo na tom mjestu započinje uspon na Hum.

Vrh Huma
Pauk križar noću plete mreže

Većim dijelom na otvorenom, staza vodi kamenjarom, a pred sam kraj, zadnjih 10ak minuta, je i prilično strma. Idete li rano ujutro, velika je vjerojatnost da ćete biti prvi na stazi, pa nemojte da vas iznenade dosta česte mreže pauka križara koje ovi beskralješnjaci pletu noću i koje mogu biti postavljene na visini do 2 metra. Par desetaka metara prije kapelice, staza izbija na cesticu koja vodi do kapelice. Zavirite li u nju pronaći ćete zahvale, ali i molbe, brojnih planinara / izletnika ne samo na hrvatskom jeziku nego i na njemačkom, engleskom, talijanskom, češkom…

Istočna strana otoka
U kapelici sv. Duha

Uzmite si vrijeme za biti na vrhu

Ostavite si vremena za guštanje na vrhu, lovljenje sunčevih zraka i promatranju Komiže u podnožju, pa kad ste se nauživali sunca i vidika, spustite se lakim korakom natrag. Ljeti otoci dišu punim plućima, čak i hiperventiliraju, no zato su jeseni za sve one koji vole mir, tišinu, pa možda čak i samoću – idealne za posjet otocima. Otoci južnog Jadrana u jesen dobiju i dodatne bodove, more je još uvijek dovoljno toplo da se u njemu možete okupati, a gužvi kojima smo svjedočili u ljetnim mjesecima, tad zaista nema.
Nije li to dovoljno da već danas provjerite red vožnje Petra Hektorovića, trajekta s kojim ćete iz Splita zaploviti prema Vis…?

Gušterica ispred kapelice

Lucija Biondić aka Gušterica trenutke za pamćenje skuplja od 1981. godine. Kao srednjoškolka željela je biti rendžerica u nacionalnom parku, pa je studirala biologiju. Na prvom raskrižju odabrala je drugačije skretanje od očekivanog, pa je više od desetljeća bila urednica modnog portala, s posebnim guštom prateći i pišući o hrvatskoj modnoj sceni. Na drugom raskrižju odabrala je opet drugačije skretanje od očekivanog i postala freelance novinarka. Danas putuje, planinari, kuša i iskušava, testira i otkriva… I o tome pomalo kucka. Za Mixer.hr pisat će o Guštima. Sa željom da i vama bude po guštu…

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime