Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Zaronimo zajedno: Potopljeni brodovi i skriveno blago na dnu Jadrana

Možda vas naš izbor nekih od najljepših lokacija za ronjenje u Jadranu inspirira i odvaži da 'bukirate' svoju kartu za - turistički posjet morskom dnu

Jadransko more prepuno je brojnih ljepota, a na samom dnu nalaze se razne olupine brodova i amfore u kojima brojni avanturisti nastoje pronaći skriveno blago. Uistinu je šteta otići na odmor, a ne istražiti morski svijet i saznati povijesne, zanimljive priče o tome kako su se ti predmeti našli u našem Jadranu. Čak i ako se ježite na pomisao zarona i nepreglednih dubina, ovi predmeti će vas ostaviti bez daha, a iskustvo doista biti nezaboravno – i zbog njega se isplati pretrpjeti sav strah ili nastojati zaboraviti na njega. A možda vas naš izbor nekih od najljepših lokacija za ronjenje u Jadranu inspirira i odvaži da ‘bukirate’ svoju kartu za – turistički posjet morskom dnu. 

Podvodni muzej na Malom Lošinju

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by LOŠINJ – ISLAND OF VITALITY (@visitlosinj)

Nekada davno, Hrvatska je bila dio Rimskog carstva. Danas se u arheološkom parku na Malom Lošinju nalaze amfore, venecijanski top te mnogi drugi predmeti.
U ovaj muzej je moguće ući ukoliko imate položeno za ronioca ili u pratnji vodiča. Na samo 12 metara od površine mora moći ćete upoznati hrvatsku povijest na drugačiji način. Ono što najviše privlači pažnju je replika kipa Apoksiomena koja će jednoga dana postati umjetni greben.

Baron Gautsch 

Ovaj brod sada je dom flore i faune Jadranskog mora, a nekada je bio moderan brod i ponos austrijske putničke mornarice. Potonuće ovog broda je možda najveća nesreća koja se dogodila u Jadranu – brod je 13. kolovoza 1914. nedaleko od Rovinja udario u minu i potonuo za nekoliko minuta. Gornja paluba broda ‘Baron Gautsh’ se nalazi na 28 m, dok sam brod leži na pješćanom dnu na dubini od 40 m. S obzirom da je brod pod zaštitom Ministarstva kulture RH, dopušteno je roniti samo u aranžmanu autoriziranog ronilačkog centra.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Domen Tunko Skuk (@tunkec)

Peltastis

Olupina Peltastis broda leži u blizini sjeveroistočne obale otoka Krka. Nekada je bio teretni brod koji je plutao pod grčkom zastavom. Brod je potopljen tijekom oluje u noći sa 7. na 8. siječanj 1968. godine. U smjeru obale leži na dubini od 15-16 m, dok krma leži na 32 m. Olupina obiluje florom i faunom, a posjećuju ju jata riba. Stalni stanovnik je ugor koji je dug 2 m. Noćni zaroni posebna su iskustva jer su mnoga morska bića noćna pa je doživljaj – nezaboravan!

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli maf (@thebigmaf)

Ribolovac 

U blizini grada Stomorske, nalazi se olupina broda ‘Ribolovac’. Olupina je duga 28 m, najbliži dio je oko 14 m dubine, a najdublji na 22 m. Ovo je vrlo popularno mjesto za ronjenje, a gotovo uvijek ćete sresti jata različitih vrsta riba. Nakon obilaska olupine, ronjenje se nastavlja na stjenovitom dijelu koje skriva hobotnice, jegulje i mnoge druge vrste riba.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Jana Thorhauer (@_jana.t._)

Dube 

Olupina trgovačkog broda ‘Dube’ nalazi se pokraj otoka Kraljevac, nedaleko od Trogira. Uron i razgledavanje broda je samo za iskusne ronioce, s obzirom da se brod nalazi na 43 m dubine. Olupina je potopljena u turističke svrhe, ali je nenadano kliznula na čak 43 metra dubine. Dom je ugorima i raznim morskim životinjama.

 

 

Pročitajte još...

Murina – film Antonete Alamat Kusijanović osvojio Zlatnu kameru u Cannesu!

Ako cijeloj ovoj priči pridodamo da je Antoneta Alamat Kusijanović u petak postala majka, onda je ovo jedna od najljepših priča po kojoj će ona, ali i mi pamtiti 2021. godinu. Ovo je zaista jedno posebno filmsko poglavlje kojemu možemo svjedočiti. Zato znate što vam je činiti kada film dođe u redovitu kino distribuciju

Mixer jednog imidža: Mate Rimac – Tesla novog doba 

Za mene, Mate Rimac je predvodnik neke nove generacije (pod nove ne mislim na godine/starost) koja će Hrvatsku spojiti sa Zapadnom Europom i konačno nas odvojiti od percepcije Istočne Europe i "mentaliteta palanke"

Njega prema karakteru i(li) stilu života: Koji ste tip ‘čistača kože’?

Kako bi ritual čišćenja kože postao vaša svakodnevna ugodna rutina, upoznajte najbolje preparate za čišćenje – koji odgovaraju vašem karakteru i(li) stilu života – pa svaki izgovor kako niste stigli barem dvaput očistiti lice – pada u vodu!

Kakvu glazbu vole vaši kućni ljubimci? Spotify ima playliste i za njih! 

Istraživanje je pokazalo da 8 od 10 vlasnika smatra kako njihov ljubimac voli glazbu: Čak 71% ispitanika puštalo je glazbu svojim životinjskim prijateljima, često im pjevaju, a mnogi smatraju da sa svojim ljubimcem dijele isti glazbeni ukus

Povezano

Sigurno ćete se zaljubiti: 10 najljepših malih gradova u Europi

Sve više turista odlučuje se za posjet manjim gradovima, neotkrivenim biserima pojedinih zemalja jer pružaju intimnije, opuštenije i jedinstvenije iskustvo te vrijeme za istraživanje mjesta u miru

Mjesto na planeti Zemlji ili na mjesecu Pandori? Hallelujah Mountains postoji u stvarnom životu

Upravo ste ovakve kamene stupove/stijene mogli vidjeti u hit filmu Jamesa Camerona. Jedina je razlika što stvarne stijene u Kini ne lebde. Za razliku od onih filmskih. Ipak, oblaci i izmaglica koji su česti u vlažnom području Zhangjiajie ponekad učine da fantastični stupovi djeluju kao da lebde

Top 3 lokacije koje su idealne za vikend bijeg iz Zagreba

Pronašli smo savršena mjesta za uživanje u prirodi, šetnjama i slasnim zalogajima i to na 45min vožnje autom od Zagreba

Bijeg za vikend: Skrivena mjesta u bajkovitom Ogulinu

Kulturni sadržaji poput muzeja te rekreacija u prirodi samo su neke  od stvari zbog kojih ga valja posjetiti. Upravo zato smo vam izdvojili pet najljepših mjesta u Ogulinu koja možete obići u jednom danu

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime