Utorak, 23 srpnja, 2024

‘AI’ je u samo nekoliko trenutaka od mog mobilnog uređaja napravio novi! Ne vjerujete mi?

Sigurno ste, nakon što ste pročitali naslov, pomislili 'ma kako je to moguće?'. Moguće je, a sad ću vam otkriti i kako

U današnjem svijetu, pojam umjetne inteligencije postaje sveprisutan. Vjerojatno više ne prođe ni dan a da ne čujemo izraz ‘AI’. Bez obzira na to jesmo li toga svjesni ili ne, umjetna inteligencija oblikuje naš život na različite načine. Polako ali sigurno, prilagođavamo se njenim mogućnostima i dopuštamo joj da nam pomaže, služi i olakšava svakodnevicu. Njena prisutnost postaje sve očiglednija, od pametnih telefona s personalnim asistentima do algoritama koji predviđaju naše preferencije na društvenim mrežama. Umjetna inteligencija nije samo tehnološki fenomen, već postaje neizostavan dio našeg svakodnevnog života.Igrom slučaja, ili možda bolje rečeno, zahvaljujući napretku AI-a, dopustila sam joj da postane dio moje svakodnevice. Otkriti ću vam zašto i kako. 

Prije nekoliko mjeseci dobila sam posao u svijetu medija i tom prilikom sam se ‘opremila’ novim uređajima koji su mi potrebni u radu i svakodnevnom životu. Među raznolikom ponudom odlučila sam se za Samsung Galaxy Z Flip5, uređaj koji tehnički i vizualno ispunjava sve moje potrebe. Pregršt memorije, vrhunska rezolucija, brzina i niz drugih specifikacija koje i znatno olakšavaju moje funkcioniranje bile su dovoljan razlog da se odlučim baš za taj uređaj. Razlog je još jedan, a to je njegova sposobnost preklapanja. Zbog njegovih dimenzija uspješno ga pospremim i u svoju najmanju torbicu. Ženska praktičnost, od nje pobjeći ne mogu… 

 

Nakon samo nekoliko mjeseci imam još bolji uređaj, bez novih troškova

Iako nisam stručnjak za tehnologiju, oduševljava me ideja da stvari koje su same po sebi praktične – postanu još praktičnije. Često me fascinira kako možemo unaprijediti postojeće predmete ili tehnologiju kako bismo poboljšali naš svakodnevni život. S obzirom na prirodu mog posla, biti u korak s novim trendovima ne samo da je važno, već je i neizbježno. Novinarska industrija se neprestano mijenja i evoluira, a ja se trudim ostati informirana o najnovijim tehnološkim dostignućima i trendovima, kako bih pružila najbolje moguće sadržaje svojim čitateljima.

Stoga me je obradovao novitet iz Samsunga, a to je ažuriranje operativnog sustava na Galaxy uređajima koje je, vjerovali ili ne, dovelo umjetnu inteligenciju na moj pametni telefon Galaxy Z Flip5. U svega nekoliko minuta, koliko je trajalo ažuriranje, dobila sam novi, bolji i napredniji uređaj s Galaxy AI* značajkama koje su mi znatno olakšale svakodnevicu. Ako ste vlasnik nekog od uređaja Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 i Tab S9, ovaj novitet obradovat će i vas. Ako već niste, otkrit ću vam i prečac kako doći do njih. 

Što je to što mi je najviše pomoglo? 

Ako poznajete nekoga tko prati svijet ljepote, mode i društvenih mreža, a usput se i obrazuje ili je zaposlen, potvrdit će vam kako je travanj mjesec u kojem se događa SVE. Eventi, modne revije, na tržište stižu novi proizvodi, u tijeku su ispitni rokovi, a na poslu je gužva veća nego ikad. Dobro, možda nije svima tako, ali meni jest, pa mi moj partner in crime Galaxy Z Flip5 pomaže da držim sve konce u rukama. Uz mali poguranac AI-a, sve ove obveze postaju izvedive, čineći ovaj mjesec uzbudljivim i produktivnim.

Jedna od značajki koja će se posebno svidjeti svim školarcima, studentima i svima onima koji vole dobro strukturirani tekstualni dokument je značajka Note Assist. Jednom kada ste ažurirali svoj uređaj, ovu funkciju možete koristiti u svakoj od postojećih ili novih bilješki unutar aplikacije Samsung Notes. Jednostavno kliknite na gumb s tri zvjezdice unutar bilo koje bilješke i odaberite jednu od četiri dostupne AI funkcije. Tu si možete dodati naslove, grafičke oznake i druge elemente oblikovanja kako bi vaše bilješke bile lakše za čitanje. Uz to, svojoj bilješki možete dodati ‘korice’ i naslov, što zaista odaje dojam kao da čitate iz svoje male knjižice. 

   

    

Nevidljivi pomoćnik zbog kojeg mi nijedan detalj ne promiče 

Kao novinarka koja često obavlja intervjue i sudjeluje na press konferencijama, značajka Transcript Assist znatno olakšava moj rad. Kada snimim nečiju izjavu na mobitelu, primjerice na drugom jeziku, kasnije će mi ova funkcija automatski pretvoriti taj audio zapis u tekst. To mi omogućava da brzo i točno prenesem svaku izjavu i informaciju u svoje tekstove, bez straha od propuštanja bitnih detalja. Nakon toga, uz pomoć ovog alata mogu prevesti tekst na željeni jezik podržan na mom uređaju. Također, mogu generirati sažetak teksta, što mi dodatno olakšava izradu izvještaja i čini moj novinarski rad učinkovitijim i jednostavnijim. Zvuči nevjerojatno, zar ne? Ova značajka može pomoći i bilo kome tko mora zapamtiti veće količine teksta; studentima na predavanjima, ili bilo kome tko prisustvuje poslovnim ili obrazovnim konferencijama.

 

Još jedna značajka koja će uvelike pomoći svima koji uče strani jezik, ili jednostavno uživaju u slušanju stranih pjesama, je Live Translate**. Ova funkcija trenutačno prevodi strani jezik na onaj koji je dostupan na vašem uređaju. Možete upaliti zvuk i odmah čuti kako se pravilno izgovaraju riječi. Kao osoba koja je završila strani jezik mogu potvrditi korisnost i učinkovitost ove značajke, i blago zažaliti zašto nije postojala u ‘moje vrijeme’.  Zamislite samo koliko će sada biti jednostavnije učenje stranog jezika ili odlazak u stranu zemlju! Sve imate dostupno odmah i sad! 

 

Uređivanje fotki nikada nije bilo jednostavnije i bolje! 

Šećer za kraj! Dolazimo do mojih omiljenih značajki koje će biti dragocjene svima – uređivanje fotografija! Sada, uz Edit Suggestion, dobit ćete predložene opcije uređivanja za svaku fotografiju na temelju njenih karakteristika. Primjerice, možete odabrati zamućenje pozadine kako biste istaknuli objekt u prvom planu ili koristiti opciju Remaster za poboljšanje razlučivosti, osvjetljenja i boje fotografija.

Osim toga, tu su i drugi korisni prijedlozi za uređivanje poput brisanja refleksija ili sjena, uklanjanja neželjenih uzoraka poput moiré-a te dodavanja efekta pozadine za privlačenje pažnje na lica u prvom planu. Ako volite eksperimentirati, možete čak koristiti efekte poput ekspozicije ili dodavanja crno-bijelog efekta. Zahvaljujući raznolikom setu opcija, ovaj alat će obožavati svi koji uživaju u fotkanju i uređivanju fotografija. 

Prije korištenja AI

Nakon korištenja AI

Ako uočite negdje neki predmet i silno želite znati o čemu se radi i gdje ga pronaći, tu je i opcija Circle to search. Kao što možete zaključiti, upotreba je poprilično jednostavna. Uslikate predmet, označite ga zaokruživanjem i voilà! Imate sve informacije o traženom predmetu. 

.

Kada sam na početku priče spomenula da sam u samo nekoliko minuta dobila bolji uređaj nego što sam imala, mogu razumjeti vašu početnu sumnjičavost. No, ažuriranjem Galaxy operativnog sustava uz pomoć AI tehnologije, sada imam uređaj koji mi pruža više koristi nego ikad prije, kako u poslovnom tako i u privatnom životu. Uređaj je potpuno prilagođen mojim potrebama, a rješavanje istih je znatno pojednostavljeno i olakšano. Zaista se osjećam kao da imam potpuno novi uređaj! 

 

*Samsung ne daje nikakva obećanja, uvjeravanja ili jamstva o točnosti, potpunosti ili pouzdanosti rezultata pruženog značajkama umjetne inteligencije. Za uporabu određenih Samsung AI značajki može biti potrebna prijava na Samsung račun.

**Live Translate zahtijeva mrežnu vezu i prijavu na Samsung račun. Live Translate dostupan je samo na prethodno instaliranoj Samsung Phone aplikaciji. Pozivi se moraju
obavljati putem izvornog Samsung biranja. Određeni jezici mogu zahtijevati preuzimanje jezičnog paketa. Dostupnost usluge može varirati prema jeziku. Točnost rezultata nije zajamčena.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime