Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Nove tehnologije su ‘preuzele’ naš život – evo zašto je to dobro!

Ne bi li bilo genijalno da vas jednog dana vaš hladnjak podsjeti koje vam namirnice nedostaju? A taj dan nije tako daleko kao što mislite...

Prelazak na računala i tehnološke uređaje koji ‘razmišljaju’ za sebe i komuniciraju s vama već je ubrzan. Jedan od uređaja koji koristi umjetnu inteligenciju, primjerice jest i Amazon Echo. Ovaj uređaj može uključiti grijanje, naručiti hranu i čak vas podsjetiti da, ako treba, naručite novi pribor za knjigovodstveni softver za vaše poslovanje.
Ako koristite Appleov proizvod kao što je iPhone, vjerojatno ćete isprobati Siri ili, ako ste korisnik Androida, Google Assistant. Obje su tehnologije primjeri umjetne inteligencije u akciji – pa ako sljedećeg tjedna poželite pitati Siri ili Google Assistant protiv koga igra vaš omiljeni nogometni klub, umjetna tehnologija će vam odgovoriti!Umjetna inteligencija u akciji
Sljedeći značajan razvoj umjetne inteligencije je takozvani ‘pametni grad’. Ovim će se načinom ostvariti komunikacija između zgrada i cestovnih sustava te ljudima pomoći u prelasku na automobile bez vozača. Automobili će ‘razgovarati’ s cestovnom infrastrukturom putem senzora kako bi njihov put prošao efikasno i bezbrižno.
Stara maksima ‘smeće unutra, smeće van’ koja podrazumijeva da su računala u osnovi sposobna raditi samo ono što im kažemo već predstavlja zastarjeli koncept.

Način na koji su uređaji i tehnologija povezani putem interneta ili Wi-Fi mreže stvara koncepte poput ‘pametnog doma’ u kojem uređaji i oprema, kao što su klimatizacija, grijanje, alarmni sustav, oprema za nadziranje, pa čak i hladnjaci mogu međusobno komunicirati, ali i komunicirati s vama.

Uređaji povezani na internetsku mrežu
Primjerice, na mobilnom telefonu ili tabletu moguće je gledati sigurnosne snimke iz vašeg doma čak i ako ste udaljeni nekoliko kilometara, kao i mijenjati vrijeme grijanja ovisno o tome vraćate li se kući ranije ili kasnije. Osim praktičnosti, sigurnost vašeg doma se povećava za razumne troškove jer oprema nije pretjerano skupa, a svoj ekološki doprinos dajete tako što grijanje i struju ne trošite više nego je potrebno.

Samo zamislite: vaš vam hladnjak putem mobilne poruke javlja da više nemate jaja. Neće proći dugo vremena dok ideja ne postane stvarnost

Navigacija
Iako su GPS sustavi za satelitsku navigaciju dostupni već neko vrijeme, navigacijski sustavi su napredovali i omogućili nam da lakše no ikad pronađemo put. Pametni telefoni imaju navigacijsku aplikaciju koja može djelovati kao samostalni mobilni navigacijski sustav i pokazati nam put pješke ili automobilom u nepoznatom gradu, te nam pokazati najbolje željezničke, autobusne i tramvajske veze. A sve kvalitetniji mobilni internet kao što je široko rasprostranjena 4G i, uskoro, 5G mreža osiguravaju dostupnost mobilne navigacije na većini mjesta.

Rad na daljinu
Kako za poslodavce, tako i za zaposlenike – kao i za samozaposlene ljude – zahvaljujući velikom tehnološkom napretku u povezivanju, omogućen je rad na daljinu zbog uređaja i aplikacija poput brzog interneta, pametnih telefona i telekonferencija. To znači da poslodavci mogu zaposliti više osoblja bez osiguravanja nužnog radnog prostora; zaposlenici mogu biti produktivniji jer troše manje vremena jer ne putuju s posla i na posao.

Praktičnost i vrijednost
Iako nas neke tehnološke karakteristike ponekad živciraju, poput mobilnih telefona koji podrazumijevaju stalnu dostupnost i mogućnost kontaktiranja, nema sumnje da će sadašnje i buduće pogodnosti život učiniti lakšim, a u nekim slučajevima, i jeftinijim.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime