Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Pametni mikrovrtovi za svježe zelenje uvijek pri ruci – i to bez imalo truda 

Takvi uređaji sami 'znaju' dati biljkama dovoljno vode, hranjivih tvari i posebno prilagođene svjetlosti što djeluje poput sunca, pa se s njima lako mogu snaći i najveće neznalice i antitalenti za uzgoj zelenja

Voljeli biste uzgajati vlastito zelenje, ali nikako da nađete vremena i prostora? Ili ste pokušavali, ali ne ide vam od ruke? Ili vam se jednostavno ne da, osim kad biste nekim čudom imali vrt koji ne bi zahtijevao trud nego bi savršeno uspijevao sam od sebe… Upravo tako funkcioniraju pametni mikrovrtovi za interijere. 

Sofisticirane su to naprave u kojima raslinje cijele godine buja u optimalnim uvjetima, a mogu se smjestiti bilo gdje u stanu. Takvi uređaji sami ‘znaju’ dati biljkama dovoljno vode, hranjivih tvari i posebno prilagođene svjetlosti što djeluje poput sunca, pa se s njima lako mogu snaći i najveće neznalice i antitalenti za uzgoj zelenja. 

Svježe povrće i začinsko bilje stalno pri ruci

High tech mikrovrtovi pokazali se se pravom blagodati u doba korona-pandemije kada su mnogi morali (ili još uvijek moraju) provoditi puno vremena u zatvorenom. Pametna tehnologija omogućuje da i bez izlaska van svježe povrće i začinsko bilje bude stalno pri ruci. Na minimalnom prostoru ostvaruje se maksimalan urod, i to na ekološki održiv način. 

Ujedno je mikrovrt praznik za oči (to više što se u njemu mogu uzgajati i razne vrste ukrasnog bilja) te odmor za dušu; antistresni komadić zelenila za ugodnije i zabavnije življenje. U mikrovrtlarenju je lako odabrati željeni ‘format’ jer se uređaji nude u širokom izboru od minijaturnih teglica do high tech zamjena za gredice. 

Futuristička teglica

Megapopularni PICO Planter djelo je tvrtke Altifarm Enverde iz Mumbaija koja je mnoge oduševila simpatičnom posudicom s automatskim zalijevanjem i “sunčanom“ svjetiljkom što se može povisiti kako bi “rasla“ zajedno s biljkom. Neodoljiva teglica ima punjivu bateriju, kao i držače pomoću kojih se može postaviti na razne okomite površine: stijenke hladnjaka, zidove, ogledala, prozore… 

Kutija sa zelenim softverom 

Iz njemačkog dizajnerskog studija BerlinGreen stiže GreenBox, na prvi pogled nalik na kutiju za alat, no glavna je njegova odlika softver. Putem mobilne aplikacije može se pratiti kako raslinje napreduje i po potrebi prilagođavati temperaturu, vlagu i svjetlost. Zajedno s uređajem isporučuje se sjemenje i organski supstrat za uzgoj. 

Rotirajuća hidroponska gredica

Samostojeći mikrovrt Rotofarm zauzima površinu od 30 centimetara, no unutar “kupole“ može se dobiti urod povrća kao na gredici dugačkoj metar i pol, kažu u australskoj tvrtki Bace koja stoji iza ovog nagrađivanog izuma. Svojevrsna je to centrifuga u kojoj se biljke uzgajaju bez tla pomoću hidroponske tehnologije što se temelji na vodi, u uvjetima koji optimalno podržavaju njihov razvoj. “Kupola“ se rotira kako bi biljke brže rasle, a uređaj dojavljuje kada je vrijeme za branje. 

Vertikalni vrt s umjetnom inteligencijom

Čak i serijski ubojice biljaka napokon mogu uzgojiti bujno zelenje, šale se u američkoj tvrtki Gardyn koja proizvodi istoimeni hidroponski sustav s digitalnim asistentom na bazi umjetne inteligencije. Gardyn je potpuno automatizirani “pametnjaković“ koji se samostalno brine za sebe, obavještavajući vlasnika putem mobilne aplikacije kako biljke napreduju, od nicanja do berbe. Svakih mjesec dana potrebno je nadopuniti spremnik s vodom, i to kad dobijete poruku od digitalnog asistenta. 

Bioreaktor za kućni uzgoj algi

Čak se i mikroalge poput spiruline i klorele, kojima mnogi obogaćuju jela i napitke, mogu uzgojiti u vlastitom domu – u bioreaktorima s vodenim spremnicima u kojima se pomoću svjetlosti razvijaju alge. Korejski biolog i produkt dizajner Hyunseok An osmislio je bioreaktor The Coral s vodenim panelima složenim u okvir koji se postavlja na zid. Paneli su prozirni, a postupno pozelene kako se u njima razvijaju alge. Jedan panel sadrži količinu algi dovoljnu za dnevne potrebe, pa se paneli kultiviraju naizmjence kako bi stalno bile dostupne “gotove“ alge. Bioreaktor stiliziran kao zidna dekoracija ujedno poboljšava kakvoću zraka, jer alge tijekom fotosinteze upijaju ugljični dioksid, a stvaraju kisik. 

FOTO: Altifarm.com, BerlinGreen.com, Bace.co, MyGardyn.com, Hyunseok.xyz

Pročitajte još...

Farme budućnosti: Je li vertikalna poljoprivreda ključ proizvodnje hrane?

Za samo 30 godina gotovo 70% svjetske populacije živjet će u gradovima. Kako ćemo proizvoditi hranu koja će služiti ovoj brzo rastućoj populaciji koja postaje sve koncentriranija na drugačiju vrstu poslova?

Vrtići u Finskoj potiču dječje igre u blatu kako bi im ojačali – imunitet!

Igranje u prirodi, kopanje zemlje, šetnje, čupkanje trave... na samo mjesec dana može biti dovoljno da znatno ojača osjetljivi dječji imunološki sustav, smanji autoimune bolesti te alergije, ali i da utječe na njihovu psihu

I psiholozi preporučuju: Podržite lokalne proizvođače hrane. A evo i zašto?

U doba korone odjednom je postala više nego ikada važna zemlja podrijetla hrane, posebno voća i povrća. I to ne samo zbog ekoloških razloga

Uzgoj prirodnim slijedom: Kako korov pomaže u borbi protiv klimatskih promjena?

Bavljenje uzgojem prirodnim slijedom može biti itekako učinkovito i održivo, te će pomoći u smanjenju stakleničkih plinova. Možda je to mali, ali je značajni korak u rješavanju ozbiljnog globalnog problema.

Povezano

Black Friday: Popusti u trgovinama s tehnološkim pomagalima već su počeli i dosežu 80%!

Popusti su već počeli, a traju dok traju zalihe. Zato polako, dobro razmislite, ali ipak nemojte predugo, da vam se željeni proizvod ne rasproda!

Top kupnja za Black Friday – od danas veliki popusti na A1 webu!

Ponuda je dostupna samo putem A1 weba, tako da možete kupovati iz sigurnosti svojeg kućnog naslonjača, platiti možete pouzećem ili karticom, a dostava je besplatna za sve narudžbe. Popusti su do petka 26. studenoga u ponoć ili do isteka zaliha, tako da požurite i osigurajte željenu ponudu na vrijeme

Nova aplikacija: Kad ste pod stresom i osjećate se loše, NAOMI vraća dobro raspoloženje

Riječ je o hrvatskoj aplikaciji koja pomaže, smiruje, smanjuje zabrinutost, poboljšava raspoloženje i spavanje te povećava samopouzdanje. Naomi mobilna aplikacija ima više od 50 različitih tehnika koje pomažu u stresu i neugodnim stanjima

Inovacije: Samsung prestavio čuda tehnike koja nadilaze sva naša očekivanja

Od preklopnih telefona, do televizora koji kada su isključeni postaju prava umjetnička remek-djela, kao i do perilice rublja koja svojim korisnicima osigurava da uz minimalno korištenje vremena, deterdženta i vode ostvare maksimalne učinke, Samsung je predstavio nove proizvode koji svakodnevnom životu daju drugu dimenziju

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime