Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Farme budućnosti: Je li vertikalna poljoprivreda ključ proizvodnje hrane?

Za samo 30 godina gotovo 70% svjetske populacije živjet će u gradovima. Kako ćemo proizvoditi hranu koja će služiti ovoj brzo rastućoj populaciji koja postaje sve koncentriranija na drugačiju vrstu poslova?

Čini se da je vertikalna poljoprivreda presudan alat za hranjenje gustih područja – i to bez masivne količine ugljičnog otiska koji sada nastaje prilikom proizvodnje hrane.

Tvrtka Plenty iz San Francisca tehnološki je startup kojem je u prvom planu vertikalna poljoprivreda. Ovakva vrsta poljoprivrede proizvodi namirnice unutar nebodera. Proizvode količinu proizvoda za koju bi im inače trebalo 720 hektara tipičnog poljoprivrednog zemljišta na samo dva hektra vertikalne poljoprivrede. Plenty kaže da njihova farma proizvodi oko 400 puta više hrane po hektaru od tradicionalne farme.

Tehnologije omogućuje korištenje 99% manje zemlje i 95% manje vode

Osim impresivne proizvodnje hrane, oni također u proizvodnji koriste robote i umjetnu inteligenciju. Što AI može učiniti za poljoprivredu? Plenty uz pomoć tehnologije prati potrošnje vode, svjetlosti i temperaturu okoliša u kojem rastu biljke. Iako je ovo izvrsno za kvalitetu hrane, također pomaže u očuvanju resursa.
Procjenjuje se da je ova kombinacija tehnologije omogućila korištenje 99% manje zemlje i 95% manje vode. Tehnologija također znači da se osim očito povećane proizvodnje hrane, vegetacija se može proizvoditi i bez upotrebe pesticida i bez rizika od ekstremnih vremenskih prilika.

Sve više vertikalnih farmi 

Biljke izvan sezone mogu se uzgajati bez dodavanja ugljičnog otiska prilikom transporta. Nate Storey, suosnivač i glavni znanstveni direktor tvrtke Plenty, vjeruje da vertikalna poljoprivreda i tehnologija koju njegova tvrtka testira ima neke važne prednosti za svijet. “Ako ste nacija koja ima ograničenu sigurnost hrane, morate sve uvoziti, vrijednost vaše hrane sasvim je drugačija nego u zemljama u kojima se proizvodi”, objašnjava Storey te dodaje: “Što znači da je ono za što ste spremni platiti sasvim drugačije od onog što je original.”
Plenty će uskoro osigurati proizvode za 430 trgovina diljem Kalifornije i nada se da će stvoriti više vertikalnih farmi kako u zemlji tako i u inozemstvu. Nedavno ulaganje od 400 milijuna američkih dolara u koja su se uključili Jeff Bezos iz Amazona, Eric Schmidt iz Googlea i SoftBanka znači da možemo očekivati da ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti više vertikalnih farmi.

Photo Credit: Spencer Lowell (Photographer)

Foto: Plenty 

Pročitajte još...

I psiholozi preporučuju: Podržite lokalne proizvođače hrane. A evo i zašto?

U doba korone odjednom je postala više nego ikada važna zemlja podrijetla hrane, posebno voća i povrća. I to ne samo zbog ekoloških razloga

Locavore pokret brine o okolišu, čuva zdravlje i osnažuje lokalnu zajednicu

Značenje izraza karnivor (mesojed), herbivor (biljojed) i omnivor (svejed) naučili smo još u osnovnoj školi, no znate li tko su locavore? Pokret koji je započeo u Americi, osvojio je svijet, a u Hrvatskoj smo ga više nego ikad postali svjesni ove godine

Spriječite bacanje hrane za vrijeme blagdana uz ovih sedam savjeta

Božićno i novogodišnje vrijeme definitivno je vrijeme povećane potrošnje i konzumacije hrane i nerijetko se dogodi da pretjeramo s količinom i pripremom hrane, pa hranu bacamo. Donosimo vam savjete kako izbjeći takav scenarij!

Dunja Mazzocco Drvar: Onečišćenje zraka je uzrok i brojnih psihičkih bolesti!

Dunja se s početkom klimatološke jeseni pridružila stručnjacima u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koji se bave ublažavanjem klimatskih promjena i suzbijanjem energetskog siromaštva. Jedna je od najboljih sugovornica koja nam može objasniti klimatske promjene i održiv razvoj, u Hrvatskoj i u svijetu.

Povezano

Genijalno: Napuštena zračna luka na Tajvanu pretvorena u – zeleno utočište

Drveća su posađena uzdužno u smjeru sjevera prema jugu kroz jedinstvene instalacije - koje su osmišljene s posebnim fokusom na osjetila govora, okusa, sluha i drugo. U parku se nalazi i posebno akustično jezero - osmišljeno za stvaranje odjeka te livada bogata cvijećem koje obiluje raznim mirisima

Italija štiti svoja divovska drveća i sad mogu živjeti stoljećima!

Talijanskim Zakonom o monumentalnim drvećima, a koji je donešen u 20. stoljeću, zaštićene su čak 22.000 drveća različitih vrsta - poput bukve, hrasta, bora, masline, čempresa - od potencijalne sječe i nemara. Zato su danas monumentalna atrakcija diljem zemlje

#CodeRed4Climate: Više od 100 beauty brendova udružilo se za spas klime

Brandovi koji sudjeluju promijenili su svoje fotografije profila na društvenim medijima u crvenu kako bi iskazali podršku i potaknuli potrošače da pozovu predstavnike Kongresa kako bi donijeli značajne promjene u zakonima i pomogli okolišu

Andrea Anić Dokmanović: Priroda i ljekovito bilje su luksuz neophodan za naše zdravlje!

Andrea Anić ljekovito bilje koristi cijeli život, ali preseljenjem u Gorski Kotar one su joj postale dostupnije. Od biljaka izrađuje kreme i sapune, tinkture, macerate, ali i džemove i keksiće. Svoju ljubav prema prirodi i modi spojila je s (Lj)eko kolekcijom torbi čije tkanine boja sama...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime