Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Farme budućnosti: Je li vertikalna poljoprivreda ključ proizvodnje hrane?

Za samo 30 godina gotovo 70% svjetske populacije živjet će u gradovima. Kako ćemo proizvoditi hranu koja će služiti ovoj brzo rastućoj populaciji koja postaje sve koncentriranija na drugačiju vrstu poslova?

Čini se da je vertikalna poljoprivreda presudan alat za hranjenje gustih područja – i to bez masivne količine ugljičnog otiska koji sada nastaje prilikom proizvodnje hrane.Tvrtka Plenty iz San Francisca tehnološki je startup kojem je u prvom planu vertikalna poljoprivreda. Ovakva vrsta poljoprivrede proizvodi namirnice unutar nebodera. Proizvode količinu proizvoda za koju bi im inače trebalo 720 hektara tipičnog poljoprivrednog zemljišta na samo dva hektra vertikalne poljoprivrede. Plenty kaže da njihova farma proizvodi oko 400 puta više hrane po hektaru od tradicionalne farme.

Tehnologije omogućuje korištenje 99% manje zemlje i 95% manje vode

Osim impresivne proizvodnje hrane, oni također u proizvodnji koriste robote i umjetnu inteligenciju. Što AI može učiniti za poljoprivredu? Plenty uz pomoć tehnologije prati potrošnje vode, svjetlosti i temperaturu okoliša u kojem rastu biljke. Iako je ovo izvrsno za kvalitetu hrane, također pomaže u očuvanju resursa.
Procjenjuje se da je ova kombinacija tehnologije omogućila korištenje 99% manje zemlje i 95% manje vode. Tehnologija također znači da se osim očito povećane proizvodnje hrane, vegetacija se može proizvoditi i bez upotrebe pesticida i bez rizika od ekstremnih vremenskih prilika.

Sve više vertikalnih farmi 

Biljke izvan sezone mogu se uzgajati bez dodavanja ugljičnog otiska prilikom transporta. Nate Storey, suosnivač i glavni znanstveni direktor tvrtke Plenty, vjeruje da vertikalna poljoprivreda i tehnologija koju njegova tvrtka testira ima neke važne prednosti za svijet. “Ako ste nacija koja ima ograničenu sigurnost hrane, morate sve uvoziti, vrijednost vaše hrane sasvim je drugačija nego u zemljama u kojima se proizvodi”, objašnjava Storey te dodaje: “Što znači da je ono za što ste spremni platiti sasvim drugačije od onog što je original.”
Plenty će uskoro osigurati proizvode za 430 trgovina diljem Kalifornije i nada se da će stvoriti više vertikalnih farmi kako u zemlji tako i u inozemstvu. Nedavno ulaganje od 400 milijuna američkih dolara u koja su se uključili Jeff Bezos iz Amazona, Eric Schmidt iz Googlea i SoftBanka znači da možemo očekivati da ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti više vertikalnih farmi.

Photo Credit: Spencer Lowell (Photographer)

Foto: Plenty 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime