Utorak, 17 svibnja, 2022

Vrtići u Finskoj potiču dječje igre u blatu kako bi im ojačali – imunitet!

Igranje u prirodi, kopanje zemlje, šetnje, čupkanje trave... na samo mjesec dana može biti dovoljno da znatno ojača osjetljivi dječji imunološki sustav, smanji autoimune bolesti te alergije, ali i da utječe na njihovu psihu

Kada su radnici u vrtićima u Finskoj izbacili umjetni travnjak i zasadili prirodnu travu, a djeci dopustili da se svakodnevno igraju i brinu o njoj, raznolikost mikroba u crijevima i na koži djece u vrlo kratkom vremenskom roku znatno se poboljšala.
U usporedbi s ostalom gradskom djecom koja se igraju u standardnim vrtićima koja imaju dvorišta od betona, pločica i šljunka, djeca od 3, 4 i 5 godina u ovim pozelenjenim vrtićima u Finskoj pokazala su važne imunološke promjene u krvi u roku od 28 dana.
“Otkrili smo
da je crijevna mikrobiota djece koja su boravila u izgrađenim ‘šumama’ slična crijevnoj mikrobioti djece koja svakodnevno posjećuju šumu”, kaže znanstvenica za okoliš Marja Roslund sa Sveučilišta u Helsinkiju.Povezanost biološke raznolikosti i autoimunih bolesti
Pozitivan utjecaj okoliša bogatog živim organizmima na naš imunitet poznat je kao ‘hipoteza o biološkoj raznolikosti’. Na temelju te hipoteze, gubitak biološke raznolikosti u urbanim područjima mogao bi biti barem djelomično odgovoran za sve veći porast imunoloških bolesti.
“Rezultati ovog istraživanja podupiru hipotezu o biološkoj raznolikosti i koncept da niska biološka raznolikost u suvremenom životnom okruženju može dovesti do slabljenja imunološkog sustava i posljedično povećanju imunološki posredovanih bolesti”, pišu autori.

Izlazak vani dobar je za djetetov vid, a boravak u prirodi povezan je s boljim mentalnim zdravljem

Istraživanje je uspoređivalo mikrobe iz okoline pronađene u dvorištima 10 različitih vrtića koji brinu o ukupno 75 djece u dobi od 3 do 5 godina. Neki od vrtića sadržavali su standardna dvorišta s betonom i šljunkom, drugi su djecu izvodili na svakodnevno vrijeme u prirodi, a četiri su vrtića uredila travnato i šumsko okruženje unutar dvorišta. Tijekom 28 dana, djeca u ova četiri vrtića igrala su se pet puta tjedno u dvorištima. Kada su istraživači testirali mikrobiotu kože i crijeva prije i nakon ispitivanja, otkrili su poboljšane rezultate u usporedbi s prvom skupinom djece koja su se isto toliko vremena igrala u vrtićima bez zelenila. Čak i u tom kratkom trajanju ispitivanja, otkriveno je da se mikrobi na koži i crijevima djece koja su se redovito igrala na zelenim površinama povećali, što je utjecalo na cjelokupni zdraviji imunološki sustav. Njihovi su se rezultati uglavnom podudarali s drugom skupinom djece u vrtićima koja su svakodnevno izlazila u prirodu.
Među djecom koja su se igrala u prljavštini, travi i među drvećem, pojavilo se mikroba koja pojačava imunološku obranu kože i povećava korisne imunološke sekrecije u krvi te smanjuje sadržaj interleukina 17A, koji je povezan s imunološkim bolestima.
“To podupire pretpostavku da kontakt s prirodom sprječava poremećaje u imunološkom sustavu, poput autoimunih bolesti i alergija”, kaže Sinkkonen.

Istraživanja se nastavljaju
Rezultati nisu konačni i morat će ih se provjeriti kroz opsežnija istraživanja širom svijeta. Ipak, čini se da blagodati zelenih površina pomažu u razvijanju našeg imunološkog sustava. Istraživanja pokazuju kako je izlazak vani također dobar za djetetov vid, a boravak u prirodi povezan je s boljim mentalnim zdravljem.
Pozitivne promjene mogle bi se povezati s promjenama na imunološkom sustavu ili s nečim u vezi s udisanjem nezagađenog zraka, upijanjem sunca, povećanim kretanjem ili većim duševnim mirom.
U istraživanjima je teško kontrolirati sve čimbenike okoliša koji utječu na naše zdravlje. Iako djeca koja odrastaju izvan grada imaju manje slučajeva astme i alergija, dostupna literatura o povezanosti zelenih površina i imunoloških poremećaja nije konzistentna. Navedeno istraživanje ima malu veličinu uzorka, pronašlo je samo korelaciju i ne može objasniti što su djeca radila izvan vrtića, ali vidljive su pozitivne promjene.
Povezivanje s prirodom u dječjoj dobi dobro je i za budućnost ekosustava našeg planeta. Istraživanja pokazuju da će djeca koja provode vrijeme na otvorenom vjerojatnije željeti više brige posvetiti očuvanju planeta, a u svijetu koji se brzo mijenja to je važnije nego ikad.

Pročitajte još...

Dunja Mazzocco Drvar: Onečišćenje zraka je uzrok i brojnih psihičkih bolesti!

Dunja se s početkom klimatološke jeseni pridružila stručnjacima u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koji se bave ublažavanjem klimatskih promjena i suzbijanjem energetskog siromaštva. Jedna je od najboljih sugovornica koja nam može objasniti klimatske promjene i održiv razvoj, u Hrvatskoj i u svijetu.

I psiholozi preporučuju: Podržite lokalne proizvođače hrane. A evo i zašto?

U doba korone odjednom je postala više nego ikada važna zemlja podrijetla hrane, posebno voća i povrća. I to ne samo zbog ekoloških razloga

Kompenzacija ugljika: novi načini ublažavanja klimatskih promjena

Brojne posljedice klimatskih promjena već su nažalost vidljive, no još uvijek postoji nada za njihovim ublaženjem. Na koji način svatko od nas može tome doprinijeti?

Ne bacajte u smeće stare kućanske elemente, sitnice i elektroniku

Adaptacije doma, kvarovi elektronike ili uništenje namještaja... što učiniti s odbačenim stvarima a da ne zagadite okolinu?

Povezano

Otkrili smo pametna rješenja za spas pčela i ekosustava!

Projektu GigaBEEtno cilj je očuvati kvalitetu života solitarnih pčela u urbanim sredinama, educirati i podizati svijest o njihovoj važnosti za naš ekosustav te poticati pozitivan odnos prema okolišu. A1 Hrvatska provodi ga u partnerstvu s Go2Digitalom

EU Youth Cinema / Green Deal: Pokreni film za zelenu Europu

Novo EU Youth Cinema: Green Deal predstavlja iznimne europske filmove o temama kao što su održivost, zaštita klime i društvena odgovornost. Prvi filmovi bit će prikazani na Danima Europe do 9. svibnja

Go Green: Tri male promjene za bolji i zdraviji svijet!

Od smanjenja konzumacije mesa do izbjegavanja brze mode, donosimo tri jednostavne promjene načina života koje možemo usvojiti kako bismo napravili razliku

Svi pričaju o njoj, ali znate li što je to zapravo održiva moda?

Kako današnji potrošači mogu živjeti održivije ili donijeti etičnije odluke kada je u pitanju moda? Najnovije modno istraživanje, koje je u travnju proveo GLAMI, pokazalo je da 25 posto sudionika i dalje nije sigurno što je to održiva moda

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime