Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Space Perspective će vas odvesti u svemir – balonom na vrući zrak!

Oduvijek ste željeli promatrati Zemlju iz svemira, a da pritom ne morate biti u raketi koja sadrži tisuće litara eksplozivnog goriva? Novi američki startup Space Perspective nudi 'ležerniji' način kojim se gotovo doseže rub svemira

Space Perspective već sljedeće godine planira ukrcavanje putnika u balon s vrućim zrakom u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi i uspinjanje na 30 tisuća stopa, odnosno 19 milja (cca 30,5 km).U ovo nevjerojatno razgledavanje putnike će prevesti svemirski brod Neptun, golemi prozirni balon kojeg će napuniti vodikom i podići na nebo brzinom od 20/km na sat. Njime će se rukovoditi sa Zemlje daljinskim upravljanjem, ali će na brodu ipak biti i pilot u slučaju nužde. Putnici će se moći raskomotiti u bijeloj kuglastoj kapsuli koja neodoljivo podsjeća na London Eye. U kapsuli ima mjesta za osam putnika, toalet, i – za Boga miloga – bar!

Putnici će se moći raskomotiti u bijeloj kuglastoj kapsuli koja neodoljivo podsjeća na London Eye

Probni letovi trebali bi krenuti – sljedeće godine, a procijenjena cijena karte od 100 tisuća funti znatno je niža od ‘običnih’ komercijalnih letova.

Ipak, stvar nije potpuno sigurna jer postoje oni koje se ne slažu s ovim projektom.
“U pravu su što su skeptični. Već dugo slušamo kako dolazi vrijeme komercijalnih letova u svemir”, objašnjava Taber MacCallum, suosnivač Space Perspectivea ali i dodaje: “Da, nije lako, ali ne odustajte od nas, jer pripremamo vrlo zanimljive stvari!”.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime