Petak, 22 ožujka, 2024

Zašto je tako teško obavljati nuždu na Mjesecu?

NASA je raspisala natječaj za idejno rješenje toaleta u programu Artemis, u kojem bi 2024. trebali poslati prvu ženu i sljedećeg muškarca na Mjesec

Mjesec – u većem dijelu ljudske povijesti bio je simbol božanstva žene, nebesko utjelovljenje emocija, intuicije i vremenskih prirodnih ritmova. A od 1969. uprljan je s desecima – malih vreća s muškim izmetom.Da, da… kad je Apollo 11 sletio na površinu Mjeseca 1969. posada je ostavila poznati nožni otisak Neila Armstronga, ali i 96 vreća ljudskog izmeta!!! Ali takve se stvari više neće smjeti događati. Mjesec zaslužuje bolje. U tu je svrhu NASA pokrenula ‘Lunar Loo Izazov’, moleći građane diljem Zemlje da dizajniraju toalete za korištenje u programu Artemis, čiji bi lunarni zemaljski brod trebao do 2024. godine poslati prvu ženu i sljedećeg muškarca na Mjesec.

Nagradu od 35 tisuća američkih dolara podijelit će tri tima za najbolji dizajn, a o pobjednicima će odlučiti panel NASA-inih inženjera. Izazov uključuje i natjecanje za mlađe osobe na kojem inženjeri toaleta mlađi od 18 godina mogu prijaviti svoje dizajne

Kako je posada Apolla rješavala fiziološke potrebe?
Nekada je na svemirskom brodu korištenje kupaonice bilo vrlo komplicirano. Recimo, jeste li znali kako posada svemirske letjelice Apollo uopće nije imala toalete? Kada su morali obaviti malu nuždu, obavljali su je u gumene cijevi, a kada je nužda bila velika, obavili su je u plastične vrećice i zalijepili ljepljivim obručima koje su učvrstili oko stražnjice i zatim zatvorili.
“Znalo je biti vrlo neuredno”, otkrio je Mike Interbartolo, voditelj projekta za Lunar Loo izazov te dodao: “Nisi imao kontrolu nad mirisom. Posada je to mrzila. Osim toga, nije bilo lako dobro učvrstiti vrećicu bez da vam netko pomogne. To nije način na koji se želimo vratiti na Mjesec 50 i više godina kasnije.”

Toaleti koji rade u nultoj gravitaciji
Iako je svemirska tehnologija gospodarenja otpadom od tada znatno napredovala, dizajniranje toaleta koji rade u različitim stupnjevima gravitacije vrlo je teško. NASA je, primjerice, dizajnirala toalet koji radi u nultoj gravitaciji, poput onih u Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali žele da sljedeći put imaju toalete koji rade i u nultoj gravitaciji i na Mjesečevoj površini, koja ima tek šestinu zemljine gravitacije.

Pobjednički toalet, poručuju iz NASA-e, mora biti kompaktan, miran i energetski učinkovit te sposoban za smještaj različitih ljudskih izlučevina, uključujući krv u periodičkim mjesecima, povraćanje i proljev.
Iz NASA-e još uvijek nisu odlučili koju će svemirsku letjelicu iskoristiti za misiju 2024. godine, a kako Mike Interbartolo kaže ‘obavljanje nužde na Mjesecu nije prioritet, ali ne želimo posadi priuštiti loše iskustvo.’

Isto tako, nadajmo se da to iskustvo neće biti loše ni za Mjesec, koji je morao ‘trpjeti’ hrpu izmeta više od 50 godina!

Fotografija: Shutterstock

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime