Subota, 23 ožujka, 2024

Za ‘seawalking’ ili šetnju morskim dnom trebate samo kacigu

Ako ste oduvijek htjeli zaviriti pod morsku površinu na bilo koji drugi način osim s maskom i dihalicom dok vam stražnji dio pluta na površini ili tek brodom sa staklenim dnom, smišljen je način kako se spustiti do morskog dna i prošetati njime, a da na leđima ne nosite boce s kisikom

Veliki koraljni greben najveći je koraljni greben na svijetu koji se proteže dužinom 2030 km. Od 1981. godine je i dio UNESCO-ve svjetske baštine, te na listi želja brojnih svjetskih putnika i lutalica. No, kako bi ga doživjeli na pravi način, potrebno je zaroniti pod morsku površinu.Neplivačima ili osobama koji zbog zdravstvenih stanja ne smiju roniti tako je donedavno bio nedostupan. S novim tehnologijama i oni će moći posjetiti i uživati u ljepotama ‘najveće žive cjeline’ na svijetu. Seawalker tura omogućit će im da prošeću morem tek s kacigom, doslovno u kupaćem kostimu.

Tura traje oko sat vremena, od toga se 20-ak minuta provodi pod morem. Ostatak vremena ode na kratki tečaj o sigurnosti, transfer do mjesta zarona i natrag na obalu. U društvu instruktora spušta se na bijelo pjeskovito morsko dno, na dubinu od 5 m, gdje posjetitelje čekaju jata živopisnih riba i fascinantni koraljni grebeni. Nevjerojatne mentalne slike koje će svatko sačuvati zauvijek.

seawalking
seawalker.com.au

‘Seawalking’ ili šetnja morskim dnom idealna je i za one koji nisu toliko dobri plivači

Prije samog spuštanja prolazi se 5-minutni tečaj o tome kako se ponašati pod morskom površinom i kako komunicirati s instruktorom. Osim kacige nije potrebna nikakva druga oprema, ni dodatna težina, jer je sama kaciga dovoljno teška. Zrak u kacigu dolazi iz kompresora koji se nalazi na pontonu. Zanimljivo je kako ‘seawalking’ ili hodanje morskim dnom mogu iskušati i osobe koje nisu dobri plivači. U ovoj su avanturi dobrodošla i djeca starija od 12 godina, a po osobi ovo posebno iskustvo košta 186 australskih dolara, što je oko 870 kuna.

Priča turističkog odlaska pod more ne staje sa ‘seawalkingom’. Naime, prošle je godine Uber u suradnji s kanadskom tvrtkom Aquatica Submarines napravio probne zarone malenim podmornicama kapaciteta dvije osobe i podvodni pilot. Ove ture naišle su na ogroman interes zaljubljenika u podvodni svijet unatoč prilično ‘paprenoj’ cijeni zarona od 3000 autralskih dolara (oko 14.000 kuna) za dvije osobe.

Space Perspective će vas odvesti u svemir – balonom na vrući zrak!

Oni koji su se odvažili na ovu avanturu tvrde kako doživljaj vrijedi svakog centa. Testno razdoblje trajalo je tek mjesec dana i bilo potpuno rasprodano. Ipak, želja svih uključenih u projekt bila je smanjiti cijenu i učiniti ovakve doživljaje dostupnijima široj populaciji.

Fotografije: seawalker.com.au, Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime