Srijeda, 3 srpnja, 2024

Kako učiniti svoje vjenčanje što održivijim i ekološki prihvatljivijim

Kad je riječ o rješavanju ekološkog utjecaja koje vaš veliki dan može imati na planet, računa se sve, od vina u čaši vaših gostiju do jelovnika u njihovoj ruci i kolača na tanjuru - a da ne spominjemo vjenčanicu i odijelo

Svi mi težimo, na bilo koji način, učiniti svoj život održivijim – bilo kroz modu ili način na koji trošimo hranu i energiju. Nema razloga da stvari budu drugačije i na dan vašeg vjenčanja.Kad je riječ o rješavanju ekološkog utjecaja koje vaš veliki dan može imati na planet, računa se sve, od vina u čaši vaših gostiju do jelovnika u njihovoj ruci i kolača na tanjuru – a da ne spominjemo vjenčanicu i odijelo.

Donosimo nekoliko savjeta kako vjenčanje učiniti što održivijim i ekološki prihvatljivijim bez odricanja.

Cvijeće

Prvo razmislite koje je cvijeće u sezoni kad je datum vašeg vjenčanja i iskoristite ga. Tako ćete se na lijepi način povezati s prirodom. Pokašajte ga nabaviti od lokalnih uzgajivača. Isto tako, možete potražiti osobe koje će imati vjenčanje prije (ili poslije) vas i s njima podijelite troškove – i na taj način smanjujete portošnju i uništavanje planeta.
Ali, jedna od najlakših promjena koju svatko može napraviti jest izbjegavanje upotrebe cvjetne spužve. Ona nije biološki razgradiva i sadrži mikroplastiku te je jedan od najvećih problema današnjeg svijeta. To je nešto što stvarno ne želite ako pokušavate biti održivi.

Hrana i piće

Samo zato što imate održiv događaj, ne znači da vaši gosti bosih nogu trebaju sjediti na balama sijena. Koristite lokalne namirnice kada birate meni, kao i lokalne proizvođače vina i ostalog pića. Sve će to smanjiti prijevoz i zagađivanje zraka.
Svi koji su zabrinuti zbog rasipanja hrane, trebali bi zatražiti od svog ugostitelja da kontaktira jednu od dobrotvornih organizacija koje redistribuiraju proizvode beskućnicima ili onima koji su lošije imovinskog stanja. 

Mjesto održavanja

Pažljivo provjerite održivosti svog mjesta održavanja vjenčanja. Pobrinite se da se sav karton, papir, plastika, čepovi i staklo recikliraju te da sve ide u ispravne vreće za otpad. Pokušajte smanjiti upotrebu plastike i papira što je više moguće, pozivnice i meniji vam mogu biti u digitalnom obliku… Ako se odlučite na korištenje papira, koristite onaj koji je 100 posto recikliran. Također, pokušajte koristiti rasvjetu koja je na solarno punjenje. 

Kolači

Za kolače birajte slastičarnice koje nabavljaju sve sastojke lokalno i podržavaju male tvrtke. Još bolji način je da sami kod kuće izradite svoje omiljene kolače, ako je moguće. Ne treba pretjerivati s količinom, jer često toga ostane i previše te se baci.

Zbog brige za planet…

Prema istraživanju Sky Ocean Rescue jedno vjenčanje stvara oko 18 kilograma plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu. Što se tiče otpada od hrane, Sainsbury istraživanje kaže da čak 10 posto hrane s vjenčanja završi u otpadu, ugljični otisak putovanja gostiju čini 73 posto ugljičnog otiska toga dana, kao i vjenčanica koju vjerojatno više nikada nećete nositi.
Iako je korištenje nekih predmeta koji nisu dobri za okoliš gotovo pa nemoguće izbjeći, posuđivanje haljine je izvrsno rješenje za sve one koji žele paziti na okoliš!

Nešto novo, nešto staro i(li) posuđeno: Second hand vjenčanice su novi trend!

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime