Subota, 8 siječnja, 2022

Ljubavni makroni – napravite sami najpopularnije kolačiće na svijetu!

Macarons se ne odlikuju samo ukusnim okusom već i fantastičnim bojama. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, svojim punjenjem i atraktivnim bojama jedan su od najpopularnijih deserta svjetskih slastičarnica. I nisu teški za napraviti

Francuzi ih zovu Macaron, a Talijani Maccarone. Macaron ili Maccarone tradicionalni je keks iz gastronomija Francuske i Italije, a izrađen od bjelanjka, mljevenih badema i šećera.

Talijanskog podrijetla, macarons su se pojavili u 16. stoljeću kao ‘beze kolačići’, a krajem 19. stoljeća počeli su spajati dva ‘kolačića’ s ukusnim punjenjem u sredini. 
Legenda kaže da su u Francusku stigli 1581. godine, kada ih je kraljica Catherine de Medici ponudila za vjenčanje vojvode Joyeusea u Parizu, a godinama kasnije Marija Antoaneta poslužit će ih na svojim domjencima u Versajskoj palači.

Francuska i talijanska metoda – dva načina pripreme

Današnji macaronsi sastoje se od dva kolačića i vrhnja ili ganachea između njih. Dvije su glavne metode za izradu – francuska i talijanska metoda. Razlika je u načinu pripreme bezea. Francuska priprema uključuje tučenje nekuhanih bjelanjaka i šećera kako bi se stvorila pahuljasta i prozračna podlogu.

 

Suprotno tome, talijanska metoda uključuje zagrijavanje šećera vodom dok se ne pretvori u sirup koji se istodobno tuče u nekuhani bjelanjak. To je malo kompliciraniji način, a također treba imati i samostojeću miješalicu. Zato neki ljudi misle da je francuska metoda jednostavnija i idealna za početnike u izradi ovih finih keksića.

 

Macarons se ne odlikuju samo ukusnim okusom već i fantastičnim bojama. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, svojim punjenjem i atraktivnim bojama jedan su od najpopularnijih deserta svjetskih slastičarnica. 

Pročitajte još...

Chez Darling: Tart Tatin ilitiga sapiranje ljage sa Stephanieinog imena

Tart Tatin jedna od najpoznatijih svjetskih slastica, a naši ljudi ju uglavnom ne poznaju. A ako i znaju za nju, onda znaju krivu legendu. Želim naglasiti genijalnost ovog deserta i odati svojevrsni hommage preopterećenim kuharicama...

Kokteli s pjenušcem: 8 recepata koje možete lako napraviti kod kuće

Koliko god da nam je bila teška i izazovna ova godina, a sljedeća neizvjesna, zaslužili smo barem malo proslaviti, a proslava nije proslava bez šampanjca ili pjenušca

Matcha: recepti za popularniju i zdraviju alternativu jutarnjoj kavi

Fini prah zelenog čaja koristi se u receptima za pripremu čajeva, lattea, smoothieja, pa čak i sladoleda. A sve više je onih koji umjesto jutarnje kave biraju matchu - jer sa svojim antioksidansima pruža energiju i vitalnost i do 6 sati, upola više nego - kofein!

Najbolji kuglof: frajer kod kojeg nije stvar u sadržaju, nego u izgledu

Dok su Stollen-Kuchen ili Panettone rezervirani za božićno vrijeme, a sirnica ili pinca za Uskrs, kuglof je kolač koji je uvijek dobrodošao na blagdanskom stolu. A najbolji kuglof je upravo onaj koji je na stolu!

Povezano

Sladoledni sendviči: Birajte konfete ili brownie – a možete i obje verzije!

Osim što su izvrsni desert, sendviči sa sladoledom su fantastični za svaku priliku i ukus. Ohlađeno tijesto za kolačiće možete kombinirati s drugim okusima i aromama

Po jutru se dan poznaje: Ovdje se jede provjereno najbolji doručak u Splitu!

Restoran Allora nezaobilazna je splitska kulinarska destinacija, a nudi, među ostalim, raznovrsnu à la carte ponudu doručaka te ćete se naći na slatkim i slanim mukama jer svako jelo mami da ga isprobate

Najpopularniji TikTok recepti u 2021. godini na koje ste možda zaboravili

Naši okusni pupoljci zaslužuju ponovno proživjeti ugodu najpopularnijih TikTok jela - i već nestrpljivo čekamo koja će nam zanimljiva i otkačena jela donjeti 2022. godina!

Bigoš s teletinom i gljivama: Varivo koje godi u svako doba godine, a posebice zimi

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba, a posebice nakon blagdana. Klasici su često pravi evergreen

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime