Subota, 23 rujna, 2023

Ljubavni makroni – napravite sami najpopularnije kolačiće na svijetu!

Macarons se ne odlikuju samo ukusnim okusom već i fantastičnim bojama. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, svojim punjenjem i atraktivnim bojama jedan su od najpopularnijih deserta svjetskih slastičarnica. I nisu teški za napraviti

Francuzi ih zovu Macaron, a Talijani Maccarone. Macaron ili Maccarone tradicionalni je keks iz gastronomija Francuske i Italije, a izrađen od bjelanjka, mljevenih badema i šećera.



Talijanskog podrijetla, macarons su se pojavili u 16. stoljeću kao ‘beze kolačići’, a krajem 19. stoljeća počeli su spajati dva ‘kolačića’ s ukusnim punjenjem u sredini. 
Legenda kaže da su u Francusku stigli 1581. godine, kada ih je kraljica Catherine de Medici ponudila za vjenčanje vojvode Joyeusea u Parizu, a godinama kasnije Marija Antoaneta poslužit će ih na svojim domjencima u Versajskoj palači.

Francuska i talijanska metoda – dva načina pripreme

Današnji macaronsi sastoje se od dva kolačića i vrhnja ili ganachea između njih. Dvije su glavne metode za izradu – francuska i talijanska metoda. Razlika je u načinu pripreme bezea. Francuska priprema uključuje tučenje nekuhanih bjelanjaka i šećera kako bi se stvorila pahuljasta i prozračna podlogu.

 

Suprotno tome, talijanska metoda uključuje zagrijavanje šećera vodom dok se ne pretvori u sirup koji se istodobno tuče u nekuhani bjelanjak. To je malo kompliciraniji način, a također treba imati i samostojeću miješalicu. Zato neki ljudi misle da je francuska metoda jednostavnija i idealna za početnike u izradi ovih finih keksića.

 

Macarons se ne odlikuju samo ukusnim okusom već i fantastičnim bojama. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, svojim punjenjem i atraktivnim bojama jedan su od najpopularnijih deserta svjetskih slastičarnica. 

Pročitajte još...

Chez Darling: Tart Tatin ilitiga sapiranje ljage sa Stephanieinog imena

Tart Tatin jedna od najpoznatijih svjetskih slastica, a naši ljudi ju uglavnom ne poznaju. A ako i znaju za nju, onda znaju krivu legendu. Želim naglasiti genijalnost ovog deserta i odati svojevrsni hommage preopterećenim kuharicama...

Kokteli s pjenušcem: 8 recepata koje možete lako napraviti kod kuće

Koliko god da nam je bila teška i izazovna ova godina, a sljedeća neizvjesna, zaslužili smo barem malo proslaviti, a proslava nije proslava bez šampanjca ili pjenušca

Matcha: Donosimo recepte za zdraviju alternativu jutarnjoj kavi

Fini prah zelenog čaja koristi se u receptima za pripremu čajeva, lattea, smoothieja, pa čak i sladoleda. A sve više je onih koji umjesto jutarnje kave biraju matchu - jer sa svojim antioksidansima pruža energiju i vitalnost i do 6 sati, upola više nego - kofein!

Najbolji kuglof: frajer kod kojeg nije stvar u sadržaju, nego u izgledu

Dok su Stollen-Kuchen ili Panettone rezervirani za božićno vrijeme, a sirnica ili pinca za Uskrs, kuglof je kolač koji je uvijek dobrodošao na blagdanskom stolu. A najbolji kuglof je upravo onaj koji je na stolu!

Povezano

Mekane i slasne: Donosimo recept za tapioka kuglice

Glavni sastojak ovog brazilskog specijaliteta je brašno tapioke, odnosno škrob izvađen iz korijena biljke manioke. Pufaste okruglice super su ideja fingerfooda

Recept dana: Salata s kvinojom i brokulom

Salata s kvinojom i brokulom je lagano i ukusno jelo, možete je napraviti za nekoliko dana, ali i ponijeti na posao i sve obveze u danu

Recept dana: Tjestenina s pestom i piletinom

Donosimo recept za ukusnu tjestenini s pestom i piletinom koja je u isto vrijeme zdrava hrana, kao i hrana za utjehu

Otvorena je nova oaza talijanske gastronomije u srcu Zagreba

Zagreb je obogatio svoju gastronomsku ponudu novim restoranom Tomassino, koji donosi komadića Italije  u luksuznom okruženju Sheraton Zareb Hotela. Ovaj restoran spojio je eleganciju...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime