Srijeda, 3 srpnja, 2024

Ljubavni makaroni – napravite sami najpopularnije kolačiće na svijetu!

Makaroni se ne odlikuju samo ukusnim okusom već i fantastičnim bojama. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, svojim punjenjem i atraktivnim bojama jedan su od najpopularnijih deserta svjetskih slastičarnica. I nisu teški za napraviti

Francuzi ih zovu macaron, a Talijani maccarone. Macaron, maccarone ili po ‘naši’ makaron tradicionalni je keks iz gastronomija Francuske i Italije, a izrađen od bjelanjka, mljevenih badema i šećera.Talijanskog podrijetla, makaroni su se pojavili u 16. stoljeću kao ‘beze kolačići’, a krajem 19. stoljeća počeli su spajati dva ‘kolačića’ s ukusnim punjenjem u sredini. 
Legenda kaže da su u Francusku stigli 1581. godine, kada ih je kraljica Catherine de Medici ponudila za vjenčanje vojvode Joyeusea u Parizu, a godinama kasnije Marija Antoaneta poslužit će ih na svojim domjencima u Versajskoj palači.

Francuska i talijanska metoda – dva načina pripreme

Današnji makaroni sastoje se od dva kolačića i vrhnja ili ganachea između njih. Dvije su glavne metode za izradu – francuska i talijanska metoda. Razlika je u načinu pripreme bezea. Francuska priprema uključuje tučenje nekuhanih bjelanjaka i šećera kako bi se stvorila pahuljasta i prozračna podlogu.

 

Suprotno tome, talijanska metoda uključuje zagrijavanje šećera vodom dok se ne pretvori u sirup koji se istodobno tuče u nekuhani bjelanjak. To je malo kompliciraniji način, a također treba imati i samostojeću miješalicu. Zato neki ljudi misle da je francuska metoda jednostavnija i idealna za početnike u izradi ovih finih keksića.

 

Makaroni se ne odlikuju samo ukusnim okusom, nego i fantastičnim bojama. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, svojim punjenjem i atraktivnim bojama jedan su od najpopularnijih deserta svjetskih slastičarnica. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime