Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Zašto je štetna sintetika toliko popularna u modi?

Jeftina prerada i proizvodnja učinili su sintetičke materijale hitom u modnoj industriji. No, kad bi znali koliko je ona štetna ne samo po vaše zdravlje, nego i za budućnost našeg planeta, dobro bi razmislili

Modna industrija sve više se temelji na raznoraznim sintetičkim materijalima, a baš oni izazivaju najviše problema na koži. Akril, acetat, najlon, poliester i rajon, sintetički su materijali koji su tijekom proizvodnje tretirani raznim štetnim i otrovnim kemikalijama, pa ipak i dalje su popularni u izradi odjeće.
Kako je ovaj materijal dobio toliko na važnosti i popularizaciji, unatoč činjenici da nije zdrav ni za čovjeka, ni za okoliš te kako se odmaknuti od njegovog štetnog utjecaja?Kako je sve započelo?

Sintetički materijali počeli su se koristiti još početkom 1800. godine. Brojni kemičari i izumitelji patentirali su umjetnu svilu sličnu prirodnoj, i to vrlo jednostavnim i jeftinim metodama. Tako je 1894. po prvi put komercijalno proizvedena umjetna svila, a krajem 19. stoljeća otkriven je polivinil klorid, poznat kao PVC.
Samo dvadesetak godina kasnije, u modnoj industriji došlo je do velike promjene zbog otkrića najlona. Zbog jeftinije prerade i proizvodnje rapidno je rasla popularnost novih materijala a posebno nakon što je ubrzo patentiran i poliester. Tržište se sve više prilagođavalo novim materijalima i proizvodnji, a sve manje prirodnim materijalima.

Činjenica da je sintetički materijal znatno jeftiniji od prirodnih vlakana i materijala, zapravo predstavlja problem – modna i tekstilna industrija teško će pristati na skuplju opciju materijala

Štetnost sintetičkih materijala

Materijali koji se temelje na plastici, na neki način uvijek završe u vodenim tokovima i oceanima. Svakim njihovim pranjem na tisuće komadića mikroplastike pronađe izlaz iz perilice za rublje te uđe u vodene sustave. Prema istraživanju Vox-a čak 73% riba u dubinama oceana sjeverozapadnog Atlantika imalo je u sebi mikroplastiku, a prema istraživanjima prethodnih godina, 35% mikroplastike koja se može pronaći u oceanima, tamo je dospjela upravo od sintetičkog tekstila.
Osim činjenice da sintetika negativno utječe na svijet flore i faune, ista ima nepovoljan utjecaj i na čovjeka. Sintetika predstavlja idealan materijal za nakupljanje bakterija, dok poliester, kao dio sintetičke obitelji, sačinjava glavni materijal izrade odjeće za vježbanje – ista potiče tijelo na povećano znojenje, što osim prekomjernog znojenja, može dovesti i do dehidracije i gubitka minerala koja su tijelu posebice potrebna prilikom vježbanja.

Odmak od sintetike

No, kada je u pitanju zdravlje ljudi i opstanak planeta – promjena je potrebna iz temelja. Stoga se ipak sve veći broj modnih brendova okreće proizvodnji eco friendly materijala, odnosno prirodnih vlakana kao što su pamuk, lan i vuna. Također, brojni stručnjaci upozoravaju i na perilice rublja te mogućnosti ugradnje odgovarajućih filtera koji bi onemogućavali propuštanje mikroplastike. Vodeći se tim načelima, postoji i čitav niz hvalevrijednih projekata, poput ekološke vrećice za pranje odjeće Guppyfriend švedskog izuma vrećice koja zadržava mikroplastiku prilikom pranja sintetičkih materijala.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime