Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Kompenzacija ugljika: novi načini ublažavanja klimatskih promjena

Brojne posljedice klimatskih promjena već su nažalost vidljive, no još uvijek postoji nada za njihovim ublaženjem. Na koji način svatko od nas može tome doprinijeti?

Emisije stakleničkih plinova naveliko se spominju zadnjih godina, no što to zapravo znači i kako one utječu na Zemlju? Upravo ti plinovi predstavljaju jedan od ključnih negativnih faktora klimatskih promjena čiji smo svjedoci.

Ljudski utjecaj u kombinaciji s industrijom dovodi do efekta staklenika zbog kojeg dolazi do povećanja srednje temperature na površini Zemlje, što se povezuje s globalnim zatopljenjem, otapanjem ledenjaka, porastom razine mora i nestankom brojnih gradova, ali i nastankom teških uvjeta života u pojedinim krajevima svijeta. Rezultati pokušaja smanjenja stakleničkih plinova su, barem za sada, prilično poražavajući, no nova taktika za ublažavanje već prisutnih klimatskih promjena jest kompenzacija ugljika i pokušaj postizanja ugljične neutralnosti, čemu se Europska unija obvezala Pariškim sporazumom.

Što je ugljična neutralnost?

Na stranicama Europskog parlamenta objašnjava se kako ugljična neutralnost predstavlja ravnotežu emisije ugljika i njegove apsorpcije iz atmosfere u ponore ugljika. Kako bi se postigla nulta stopa, sve emisije stakleničkih plinova trebale bi biti anulirane kroz sekvestraciju ugljika. Ponor ugljika predstavlja sustav koji apsorbira više ugljika nego što li ga emitira, a prirodni ponori su oceani, šume i tlo koji godišnje uklanjaju između 9,5 i 11 Gt ugljikovog dioksida.

Trenutno je teško napraviti umjetni ponor kojim bi se moglo ukloniti dovoljno ugljika iz atmosfere kako bi se postigli barem neki pozitivni pomaci u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Kompenzacija ugljika – nova taktika

Kako se gotovo svaki dan nastoje osmisliti novi načini i pokušaji ublažavanja klimatskih promjena i posljedica koje donose, emisije koje su nastale u jednom sektoru mogu se kompenzirati smanjenjem emisija u drugom sektoru što se postiže putem obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti te tehnologija s niskim udjelom ugljika. ETS ili sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova primjer je sustava kompenzacije ugljika Europske unije.

Unatoč činjenici da su kritičari pronašli brojne negativne komponente primjenjivanja ove taktike, određena istraživanja svakako govore u korist kompenzacije ugljika, dok Europska unija nastoji ostvariti visoke težnje vezane za klimu – godine 2018. predstavila je dugoročnu strategiju za postizanje klimatsko neutralne ekonomije do 2050., a već 2019. godine Europski parlament je zatražio postavljanje viših ciljeva za smanjenje emisija do 2030. kako bi se do 2050. godine uspio postignuti cilj ugljične neutralnosti.  

Pročitajte još...

Arktik nestaje: alarmantno povlačenje morskog leda

Arktička ledena kapa zamrznuti je ocean kojem je potrebna hitna zaštita. Ovo područje ima ključnu ulogu u očuvanju klimatske stabilnosti, no nažalost smanjilo se na rekordnu malu površinu

Da znate koliko su opušci opasni – odmah bi prestali pušiti!

Opušci čine čak 30 posto otpada na plažama, a kako je za njihovu razgradnju potrebno više godina, mnoge zemlje u svijetu sve češće zabranjuju pušenje na gradskim plažama!

Ne bacajte u smeće stare kućanske elemente, sitnice i elektroniku

Adaptacije doma, kvarovi elektronike ili uništenje namještaja... što učiniti s odbačenim stvarima a da ne zagadite okolinu?

Živjeti green prilikom kupnje namirnica nije više izbor – nego potreba!

Kako unaprijed isplaniranim odlaskom u trgovinu možete dati svoj doprinos zaštiti okoliša i smanjenju nepotrebnog gomilanja otpada?

Povezano

Vječna dvojba – je li bolje prirodno rezano ili umjetno božićno drvce?

Ako ste ikad dvoumili o tome kako vaše božićno drvce utječe na okoliš, onda ste se zasigurno zapitali je li bolje kupiti umjetno božićno drvce koje ćete koristiti godinama umjesto onoga rezanog koje ćete nakon nekoliko tjedana - baciti

Zaboravite na zlato i umjetnička djela: Hit su investicije u – obnovu zemlje!

Britanski napori o obnovi dobili su korporativni zaokret jer zelene investicijske tvrtke nastoje generirati dugoročnu vrijednost kapitala za svoje ulagače - kroz programe ponovnog obnavljanja zemlje i stvaranja novih radnih mjesta

Znanstvenici u Južnoj Koreji ‘izumili’ obnovljivu energiju iz – urina!

Južnokorejski znanstvenici predvode revoluciju u gorivnim člancima koji generiraju 'čistu' energiju i pročišćavaju otpadne vode

Nizozemski studenti izradili genijalan pop-up kombi na solarni pogon!

Vozilo generira dovoljno sunčeve energije za vožnju, tuširanje, gledanje televizije, punjenje prijenosnog računala i kuhanje kave. Studenti su uspjeli projektirati i izgraditi mobilnu kućicu u samo godinu dana, a nedavno su završili svoje testno putovanje iz Eindhovena do juga Španjolske

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime