Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Kompenzacija ugljika: novi načini ublažavanja klimatskih promjena

Brojne posljedice klimatskih promjena već su nažalost vidljive, no još uvijek postoji nada za njihovim ublaženjem. Na koji način svatko od nas može tome doprinijeti?

Emisije stakleničkih plinova naveliko se spominju zadnjih godina, no što to zapravo znači i kako one utječu na Zemlju? Upravo ti plinovi predstavljaju jedan od ključnih negativnih faktora klimatskih promjena čiji smo svjedoci.Ljudski utjecaj u kombinaciji s industrijom dovodi do efekta staklenika zbog kojeg dolazi do povećanja srednje temperature na površini Zemlje, što se povezuje s globalnim zatopljenjem, otapanjem ledenjaka, porastom razine mora i nestankom brojnih gradova, ali i nastankom teških uvjeta života u pojedinim krajevima svijeta. Rezultati pokušaja smanjenja stakleničkih plinova su, barem za sada, prilično poražavajući, no nova taktika za ublažavanje već prisutnih klimatskih promjena jest kompenzacija ugljika i pokušaj postizanja ugljične neutralnosti, čemu se Europska unija obvezala Pariškim sporazumom.

Što je ugljična neutralnost?

Na stranicama Europskog parlamenta objašnjava se kako ugljična neutralnost predstavlja ravnotežu emisije ugljika i njegove apsorpcije iz atmosfere u ponore ugljika. Kako bi se postigla nulta stopa, sve emisije stakleničkih plinova trebale bi biti anulirane kroz sekvestraciju ugljika. Ponor ugljika predstavlja sustav koji apsorbira više ugljika nego što li ga emitira, a prirodni ponori su oceani, šume i tlo koji godišnje uklanjaju između 9,5 i 11 Gt ugljikovog dioksida.

Trenutno je teško napraviti umjetni ponor kojim bi se moglo ukloniti dovoljno ugljika iz atmosfere kako bi se postigli barem neki pozitivni pomaci u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Kompenzacija ugljika – nova taktika

Kako se gotovo svaki dan nastoje osmisliti novi načini i pokušaji ublažavanja klimatskih promjena i posljedica koje donose, emisije koje su nastale u jednom sektoru mogu se kompenzirati smanjenjem emisija u drugom sektoru što se postiže putem obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti te tehnologija s niskim udjelom ugljika. ETS ili sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova primjer je sustava kompenzacije ugljika Europske unije.

Unatoč činjenici da su kritičari pronašli brojne negativne komponente primjenjivanja ove taktike, određena istraživanja svakako govore u korist kompenzacije ugljika, dok Europska unija nastoji ostvariti visoke težnje vezane za klimu – godine 2018. predstavila je dugoročnu strategiju za postizanje klimatsko neutralne ekonomije do 2050., a već 2019. godine Europski parlament je zatražio postavljanje viših ciljeva za smanjenje emisija do 2030. kako bi se do 2050. godine uspio postignuti cilj ugljične neutralnosti.  

Pročitajte još...

Arktik nestaje: alarmantno povlačenje morskog leda

Arktička ledena kapa zamrznuti je ocean kojem je potrebna hitna zaštita. Ovo područje ima ključnu ulogu u očuvanju klimatske stabilnosti, no nažalost smanjilo se na rekordnu malu površinu

Da znate koliko su opušci opasni – odmah bi prestali pušiti!

Opušci čine čak 30 posto otpada na plažama, a kako je za njihovu razgradnju potrebno više godina, mnoge zemlje u svijetu sve češće zabranjuju pušenje na gradskim plažama!

Ne bacajte u smeće stare kućanske elemente, sitnice i elektroniku

Adaptacije doma, kvarovi elektronike ili uništenje namještaja... što učiniti s odbačenim stvarima a da ne zagadite okolinu?

Živjeti green prilikom kupnje namirnica nije više izbor – nego potreba!

Kako unaprijed isplaniranim odlaskom u trgovinu možete dati svoj doprinos zaštiti okoliša i smanjenju nepotrebnog gomilanja otpada?

Povezano

Birdwatching: Gdje sve možete promatrati ptice u Hrvatskoj?

Ptice se mogu promatrati u sva godišnja doba. U proljeće i jesen na stotine tiusća ptica leti sa sjevera na jug i obratno. U kasno proljeće možete gledati gniježđenja i odgajanje mladunaca, a u toplo doba godine morat ćete se rano probuditi jer su ptica najaktivnije kroz rano jutro

Živjeti green prilikom kupnje namirnica nije više izbor – nego potreba!

Kako unaprijed isplaniranim odlaskom u trgovinu možete dati svoj doprinos zaštiti okoliša i smanjenju nepotrebnog gomilanja otpada?

Josip Pavlović ( Ekologija grada): Zagreb do danas nije riješio ni jedan problem gospodarenja otpadom

Koji su najveći problemi s otpadom u Zgrebu, postoji li neko rješene i koje bi ono bilo, te kako otpad utječe na kvelitetu zraka i života, otkrio nam je predsjednik udruge Ekologija grada, Josip Pavlović

Bliži nam se sezona vjenčanja: Pronašli smo najljepše cvjetne aranžmane

Cvijeće je ključna komponenta svakog vjenčanja, dodaju boju, teksturu i osjećaj vašem posebnom danu. Također, važan je dio stvaranja ugođaja ili raspoloženja za vaše vjenčanje, a ovisno o njegovoj boji i stilu, može uvelike promijeniti cijelu priču

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime