Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Ovi ruksaci izrađeni od ostataka drveta idealni su za izlet u prirodu

Nova ekskluzivna tkanina na drvnoj osnovi zaslužna je za potpuni 'sustainable makeover' legendarnog švedskog ruksaka. Napravljen je od materijala koji služi kao zamjena fosilnim gorivima te kao takav doprinosi zaštiti prirode

Ako nas je pandemija ičemu naučila, uz činjenicu da trebamo paziti na svoje zdravlje, to je definitivno – povratak prirodi! A ne samo da joj se trebamo vratiti, nego je što više čuvati kako bi i generacije iza nas mogla uživati u njezinim blagodatima.

Upravo je to poruka koju švedski brend Fjällräven već godinama šalje u svojim aktivnostima i izgledom te konceptom svojih proizvoda. Prepoznatljiv po neprekidnom istraživanju održivijih načina stvaranja funkcionalne i svevremenske opreme, za predstavljanje novog Tree-Kånken ruksaka odabrao je posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima kraj Virovitice, čiji je cilj istraživanje prirode u cilju njezinog očuvanja.

Naime, nova ekskluzivna tkanina na drvnoj osnovi zaslužna je za potpuni ‘sustainable makeover’ legendarnog švedskog ruksaka. Upravo je veza između materijala koji služi kao zamjena fosilnim gorivima, te kao takav doprinosi zaštiti prirode, i slavonskih šuma bila motiv da se ruksak predstavi u prirodi, u okružju drveća koje je veliko biološko blago.

Pine Weave: tkanina izrađena od sirovina koje nisu na bazi fosila

“Tree-Kånken ruksak izrađen je od materijala razvijenog kao alternativa materijalima na bazi fosila – borova tkanina – i rezultat je istraživanja čiji je cilj održiviji način proizvodnje trajnije, funkcionalnije i bezvremenske opreme. Glavna tkanina i podstava Tree-Kånkena izrađeni su od nove Fjällrävenove borove tkanine. Tkanina na bazi drveta, koju je ekskluzivno razvio Fjällräven, izrađena je od filamentnih vlakana i optimizirana za dodatnu izdržljivost i funkcionalnost.

Poželjan dodatak kultnoj obitelji proizvoda Kånken, borova tkanina šalje jasnu poruku o održivosti alternativnih materijala onima koji se temelje na fosilima. Ne samo u budućnosti. Već sada i ovdje”, izjavila je Sanela Krisat, voditeljica marketinga Fenix grupe za istočnu Europu, u čijem je vlasništvu Fjällräven.    

Dravska priča u zaštiti poplavnih šuma 

Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove Dravska priča, gdje je predstavljen novi ruksak, istaknula je kako su jedno od izuzetnih bogatstava Hrvatske njezine šume koje zauzimaju gotovo polovinu kopnene površine države te dodala kako je za razliku od mnogih europskih zemalja, 95% hrvatskih šuma je prirodno. Ipak uz sve dobrobiti ovih ekosustava, njihova površina je znatno smanjena i prijete im brojne opasnosti.

Kako bi se ove šume zaštitile i sačuvale potrebno je održivo upravljanje šumama, ali i vodnim tijelima koja svojom dinamikom oblikuju brojna staništa uz same rijeke i na taj način stvaraju jedinstvene stanišne uvjete za raznovrsne organizme.

Tkanina na bazi drveta, koju je ekskluzivno razvio Fjällräven, važna je jer zbog svoje dugoročnosti smanjuje potrebu za korištenjem fosilnih goriva, a koristi drvna građa koja ostaje kao višak pri sječi drveća koja pogodi ekosustavu, čime se štite šume koje su važne za biljni i životinjski svijet. 

Široki asortiman proizvoda od vune u novoj kolekciji jesen/zima 2021.

Osim Tree-Kånkena, predstavljena je i kolekcija jesen/zima 2021. godine, kojom je nadograđen široki asortiman proizvoda od vune. Vuna je jedan od najtežih materijala u prirodi, a Fjällräven ju maksimalno koristi u svojim puloverima.

Upotrebljava se isključivo sljediva vuna koja je certificirana i revidirana ili reciklirana, a dodatno se koristi i u izolacijske svrhe u proizvodima poput Keb Wool Paded Jacket jakne podstavljene s vunom. Prezentacija je završila predstavljanjem nove jakne Expedition X-Lätt, izrađene od 100% recikliranog poliestera.   

Pročitajte još...

EKO MODA: Hit su kreacije od algi, kaktusa, cvijeća, mliječnih proteina…

S povećanjem svjesnosti potrošača o 'prljavoj' strani mode proizvođači se sve više okreću novim, poželjnijim biomaterijalima i biotehnologijama koje se temelje na održivim izvorima sirovina i reciklaži

Anamarija Prgomet: Život bez otpada i kanti za smeće je moguć!

Anamarija Prgomet prije tri je godine prva u Hrvatskoj odlučila živjeti prema načelima zero waste pokreta. Trebalo joj je 4 mjeseca da pronađe sve alternative takvom životu, ali puno dulje da i druge inspirira da stvaraju manje smeća

Svi vole ‘zeleno’: Održivi satovi novi su trend u luksuznoj industriji

Na brod održivosti uskaču i drugi proizvođači satova, od poznatih kuća do startupa. Donosimo 6 održivih dizajna koje morate imati na svom radaru

Jedan od najvećih ekoloških problema: Zašto je odjeću teško reciklirati?

Rezultat 'fast fashiona' ili brze mode golema je količina odjeće koja svake godine postaje otpad s katastrofalnim posljedicama za okoliš. Možemo li odjeću koju više ne trebamo ili ne želimo nositi pretvoriti u nešto korisno? I kako savjesnije i odgovornije kupovati?

Povezano

Zaboravite na zlato i umjetnička djela: Hit su investicije u – obnovu zemlje!

Britanski napori o obnovi dobili su korporativni zaokret jer zelene investicijske tvrtke nastoje generirati dugoročnu vrijednost kapitala za svoje ulagače - kroz programe ponovnog obnavljanja zemlje i stvaranja novih radnih mjesta

Znanstvenici u Južnoj Koreji ‘izumili’ obnovljivu energiju iz – urina!

Južnokorejski znanstvenici predvode revoluciju u gorivnim člancima koji generiraju 'čistu' energiju i pročišćavaju otpadne vode

Nizozemski studenti izradili genijalan pop-up kombi na solarni pogon!

Vozilo generira dovoljno sunčeve energije za vožnju, tuširanje, gledanje televizije, punjenje prijenosnog računala i kuhanje kave. Studenti su uspjeli projektirati i izgraditi mobilnu kućicu u samo godinu dana, a nedavno su završili svoje testno putovanje iz Eindhovena do juga Španjolske

Inicijativa na četiri kontinenta: Promijenimo prehranu, a ne klimu!

Jeste li znali da uklanjanjem mesa, mlijeka i jaja iz prehrane možemo smanjiti naš ugljični otisak čak 73% ili da štedimo više vode ako pojedemo pola kilograma govedine manje, nego da se cijelu godinu ne tuširamo?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime