Petak, 22 ožujka, 2024

Razmislite što stavljate u usta: Žvakaće gume su štetne i zagađuju prirodu!

U žvakaćim gumama nalazi se plastika koja je zabranjena, a zbog njih godišnje se proizvede oko 100 tisuća tona globalnog otpada

Odluka o zabrani proizvodnje i prodaje jednokratne plastike, koja je nedavno stupila na snagu, razveselila je mnoge ljubitelje prirode. Plastični tanjuri, slamke, pribor za jelo i slični proizvodi više neće moći biti u trgovinama, no nitko se pritom nije zapitao što je sa žvakaćim gumama? Naime, često se zaboravlja da se u žvakaćim gumama nalazi upravo plastika, i to ona koja se koristi za proizvodnju plastičnih boca i automobilskih guma. Stručnjaci ističu da žvakanjem tih proizvoda u svoje tijelo unosimo plastiku koja potom odlazi i u krvotok, a bacanjem ostataka u prirodu uvelike zagađujemo okoliš jer žvakaćoj gumi treba pet godina da se počne razgrađivati.

100 tisuća tona globalnog otpada godišnje

Vjerojatno ne postoji gradski pločnik na kojem nema žvakaćih guma. Mnogi gradovi tako troše milijune eura samo kako bi uklonili ‘žvake’ s poda. Upravo te žvakaće koje ste bacili na pod godišnje proizvedu oko 100 tisuća tona globalnog otpada.

Upravo zbog tog velikog globalnog problema u Danskoj, nedaleko od Kopenhagena, mladi kreativni tim odlučio je stati na kraj ovom problemu i krenuti s proizvodnjom biorazgradivih žvakaćih guma True Gum, koje su bezopasne i za ljude i za prirodu.

100 posto biorazgradive žvakaće gume

Četiri prijatelja, Peter Juul Regnersgaard, Jacob Motzfeldt, Zabrina Ziegler i Morten Ebdrup, proizvode potpuno prirodnu gumu za žvakanje pod nazivom True Gum.

Njihove žvakače gume, kako tvrde, ne sadrže plastiku, ni dodanog šećera, 100 posto su biorazgradive te su prilagođenae veganima i dijabetičarima. Postigli su i nevjerojatne okuse, a kako bi došli do najboljeg rješenja, napravili su gotovo pet stotina prototipa ove biorazgradive žvakaće gume.

Iako je cijela inicijativa nastala u kućnoj radionici, potražnja je vremenom bila sve veća te se danas True Gum proizvode u tvornici nedaleko Kopenhagena i dostupne su u sve više država u svijetu. Odnedavno se mogu nabaviti i u Hrvatskoj – u DM trgovinama, Konzumu te brojnim specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime