Nedjelja, 9 siječnja, 2022

Razmislite što stavljate u usta: žvakaće gume su štetne i zagađuju prirodu!

U žvakaćim gumama nalazi se plastika koja je zabranjena, a zbog njih godišnje se proizvede oko 100 tisuća tona globalnog otpada

Odluka o zabrani proizvodnje i prodaje jednokratne plastike, koja je nedavno stupila na snagu, razveselila je mnoge ljubitelje prirode. Plastični tanjuri, slamke, pribor za jelo i slični proizvodi više neće moći biti u trgovinama, no nitko se pritom nije zapitao što je sa žvakaćim gumama? Naime, često se zaboravlja da se u žvakaćim gumama nalazi upravo plastika, i to ona koja se koristi za proizvodnju plastičnih boca i automobilskih guma. 

Stručnjaci ističu da žvakanjem tih proizvoda u svoje tijelo unosimo plastiku koja potom odlazi i u krvotok, a bacanjem ostataka u prirodu uvelike zagađujemo okoliš jer žvakaćoj gumi treba pet godina da se počne razgrađivati.

Proizvodnja žvakaćih guma

100 tisuća tona globalnog otpada godišnje

Vjerojatno ne postoji gradski pločnik na kojem nema žvakaćih guma. Mnogi gradovi tako troše milijune eura samo kako bi uklonili ‘žvake’ s poda. Upravo te žvakaće koje ste bacili na pod godišnje proizvedu oko 100 tisuća tona globalnog otpada.

Upravo zbog tog velikog globalnog problema u Danskoj, nedaleko od Kopenhagena, mladi kreativni tim odlučio je stati na kraj ovom problemu i krenuti s proizvodnjom biorazgradivih žvakaćih guma True Gum, koje su bezopasne i za ljude i za prirodu.

100 posto biorazgradive žvakaće gume

Četiri prijatelja, Peter Juul Regnersgaard, Jacob Motzfeldt, Zabrina Ziegler i Morten Ebdrup, proizvode potpuno prirodnu gumu za žvakanje pod nazivom True Gum.

Kreativni tim True Gum

Njihove žvakače gume, kako tvrde, ne sadrže plastiku, ni dodanog šećera, 100 posto su biorazgradive te su prilagođenae veganima i dijabetičarima. Postigli su i nevjerojatne okuse, a kako bi došli do najboljeg rješenja, napravili su gotovo pet stotina prototipa ove biorazgradive žvakaće gume.

Provjera kvalitete biorazgradivih žvakaćih guma

Iako je cijela inicijativa nastala u kućnoj radionici, potražnja je vremenom bila sve veća te se danas True Gum proizvode u tvornici nedaleko Kopenhagena i dostupne su u sve više država u svijetu. Odnedavno se mogu nabaviti i u Hrvatskoj – u DM trgovinama, Konzumu te brojnim specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Pročitajte još...

Je li doista ‘zarazno’: Zašto zijevamo kada vidimo druge da to rade?

Danas je jedna od najpopularnijih teorija zašto zijevamo - uzbuđenje. No, postoje teorije i o 'hlađenju mozga', kao i o povezanosti s empatijom...Što je od toga zapravo istina?

Intermittent fasting: Sve o povremenom postu + najbolje besplatne aplikacije

Što je povremeni post, koje su njegove prednosti, koliko treba trajati da bi bio učinkovit i koje su besplatne aplikacije koje će vam pomoći da ustrajete u 'intermittent fastingu'… Saznajte sve što ste željeli znati o režimu prehrane koji je osvojio svijet!

10 namirnica koje fantastično hidratiziraju kožu – iznutra!

Želite li izgubiti višak kilograma ali i pomladiti kožu kvalitetnom prehranom? U svaki obrok uključite ove slasne namirnice - one će vas 'stanjiti', pomoći u probavi i podariti koži zdravi sjaj

12 najboljih zaštitnih zaslona za gotovo svaku vrstu telefona

Staklo ili zaštita za zaslon telefona možda nije najuzbudljivija kupovina koju ćete obaviti, ali sigurno je ona zbog koje nećete požaliti. Donosimo 12 najboljih zaštitnika zaslona za najpopularnije pametne telefone na tržištu, uzimajući u obzir pristupačnost, debljinu zaslona i ocjene kupaca

Povezano

Najbolja novogodišnja odluka: 11 praktičnih i jednostavnih prijedloga za održivi život!

Želite li ekološki osvijestiti i sebe i svoju okolinu, donosimo praktične i jednostavne prijedloge, a usvojite li samo jedan od njih - za nas ste na dobrom putu da doista i postanete 'superheroj' planeta Zemlje!

Održivi Božić: Kako najljepše doba godine učiniti prekrasnim i za naš planet?

Jedna lekcija koju smo nedavno naučili je važnost smislenog povezivanja s našim voljenima. Ako razmislimo o ovom osjećaju, onda se održivi Božić uopće ne čini kao takav napor...

Inovacija: Mini vjetroturbina koja proizvodi dovoljno energije za napajanje svakog doma

Dizajner i poduzetnik Joe Doucet stvorio je uređaj za usmjeravanje snage vjetra koji se nalazi unutar kinetičke skulpture veličine zida, a proizvodi dovoljno energije za napajanje nekog privatnog doma

Nove biorazgradive maske na biljnoj bazi zatvaraju krug recikliranja

Ovo je prva maska ​​na svijetu za jednokratnu upotrebu napravljena od 100% biljnih materijala. Osim toga, američkim kupcima tvrtka nudi i 1 dolar kredita u trgovini za svaku Oceanshield masku koju vrate

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime